Hírfolyam

Szülők részére:

Versenyek

Lánchíd a médiában

Sajtómegjelenés

Szabadszedéses menza

Tisztelt Szülők!

 

 

 

Tájékoztatom Önöket, hogy 2024. április 8-tól iskolánk felső tagozatán bevezetésre kerül az ún. szabadszedéses menza szolgáltatás, melyet a Hírös Vendéglátó Kft. biztosít.

 

A szabadszedéses menza nem csupán az ételpazarlás csökkentésében fontos – mely Magyarországon a közétkeztetésben keletkező ételhulladék közel 30%-át teszi ki –, hanem lehetőséget teremt a diákok számára, hogy felelősségteljesen döntsenek arról, mennyi ételt vesznek a tányérjaikra, ezzel elősegítve a tudatos fogyasztást és csökkentve az ételhulladékot.

 

A szabályok között szerepel, hogy mivel a gyerekek annyit szednek, amennyit szeretnének, törekedniük kell arra, hogy miután jól laktak, üres legyen a tányérjuk, és ne kelljen a megmaradt ételt kidobni. A feltálalt ételek közül természetesen többször is lehet repetázni.

 

A tavaszi szünetben megtörténik a szükséges konyhai átalakítás, hiszen a szabadszedéses étkeztetés esetén másfajta pult- és tálalókialakításra van szükség.

 

Folytatódik a heti egy húsmentes nap, amellyel nemcsak a gyerekek egészségét óvjuk, de jelentős lépést tehetünk a környezetünk védelméért.

 

Ha kíváncsiak arra, milyen ételeket fogyasztanak gyermekeik, a heti étlapot megtalálhatják a szolgáltató honlapján.

 

Kecskemét, 2024. 03. 22.

II. Zöld Követ nap 2024. március 21-én az Őrmezei Általános iskolában

500 diák, 28 iskola – fantasztikus, élménydús természettudományos és környezetvédelmi programokon vehettünk részt.

A Zöld Követ Egyesület alapító elnöke, Király Nóra és Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára elismerésben részesítette a Zöld Követ Program legaktívabb tagintézményeit. Ahol a mi iskolánk is díjat nyert a kimagaslóan magas környezetvédelmi tevékenységünkért az országban számos iskola közül a megtisztelő III. helyezést értük el.

Az eseményen részt vevő diákok: Gyenes Lilla és Sárfány Bernadett 8 c. zöldkövetek

Részt vevő pedagógusok: Bordás Mária és Vadásziné Redenczki Anita mentorpedagógusok. 

TheShow beszámoló

Az elmúlt hétvégén sikeresen lezajlott intézményünk hagyományos ThEShOw elnevezésű sportnapja.

A családok jó néhány sportágban kipróbálhatták magukat. A torna, foci, asztalitenisz, íjászat, vagy éppen kézilabda mellett a résztvevők sakkozhattak és játszhattak más táblás játékokat is, kipróbálhattak olyan különlegességeket, mint az okoskocka és a Kuvik doboz, valamint a robotika rejtelmeiben is elmerülhettek. A programot a kicsiknek szóló kézműves foglalkozások és idegen nyelvi feladatok is színesítették, sőt, a gyerekeknek lehetőségük volt kipróbálni a Darts Matek programot, mely a matematika játékos tanulását segíti.

Az esemény alkalmat adott a Mozdulj, Ovis! rajzpályázat eredményhirdetésének is.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Hermanovszki Sára, Végh Szófia, Váczi Ákos, Nagy Luca, Páll Keve Ferenc, Acsai Ágota, Magyar Norina, Jász Abigél, Tyukász Natasa, Hatvani Lóránt Máté, Major Milla, Draucean Alexandra, Kis Bianka, Szalkai Tamara, Takács Áron, Gatyás Bence, Takács Arabella, Suhajda Flóra, Pintér Bella Adél, Nagy Eliza, Ajtai Eliza, Halmos Amanda, Tóth Gréta, Fehér Lili

Rajzos sikerek!

A Kecskeméti Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája idén is meghirdette rajzpályázatát melynek mottója: „A tavasz kiszabadítja a virágokat, hogy színesre fesse a nevető földet.” Iskolánk felső tagozatos diákjai közül Nemes Nóra 6.b osztályos tanuló különdíjban részesült.
Gratulálunk!

Felkészítő pedagógus: Tóth-Ivicz Netta

Teremfoci kupa

2024.03.22-én került megrendezésre a Kecskeméti iskolák teremfoci kupája. Második alkalommal rendezte meg ezt az eseményt a Damjanich Általános Iskola, ahol 8 csapat nevezett és ebből kettőt a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola indított. Csapataink a tavalyi 2. illetve 3. helyen végeztek, de idén házi döntő volt és ezáltal az egyik csapatunk előkelő 2. helyen végzett a másik csapattal pedig sikerült a bajnoki cím megszerzése és ezzel megnyertük a vándorkupát. Házi különdíjakat is osztottak, amiből egyet a Lánchíd csapatából Tóth Máté, mint a Kupa gólkirálya szerzett meg.

Lánchíd ,,A” csapat – 2.hely
Boros Barnabás 8.c
Pálfy Péter 8.c
Varga Márk 8.c
Borsos Dominik 8.c
Arató Alex 8.c

Lánchíd ,,B” csapat – 1.hely
Tóth Máté 8.a
Szabó Botond 8.a
Balogh Martin 8.a
Albert Balázs 8.b
Szilágyi Dániel 8.c

Testnevelő: Cseh Márk

Hajrá Fiúk! Hajrá Lánchíd!

TheShow

Tisztelt Szülők! Kedves Nagycsoportos Óvodások!

 1. március 23-én, szombaton 10-12 óráig kerül megrendezésre a hagyományos családi sportnapunk, a ThEShOw. A délelőtt során – gyerekek és felnőttek- kipróbálhatnak különböző sportágakat: lesz torna, foci, asztalitenisz, íjászat, kézilabda. Emellett betekintést nyerhetnek iskolánk tehetséggondozó programjaiba. A résztvevők kipróbálhatják a sakkot, az okoskockát, a Kuvik dobozt, a robotikát és különböző táblás játékokat. A legkisebbek tavaszi kézműves foglalkozásokon, játékos idegen nyelvi feladatokon vehetnek részt. Lehetőség lesz kipróbálni a Darts Matek programot, mely a matematika játékos tanulását segíti.

A Széchenyi István Közösségi Ház munkatársai játékos foglalkozással készülnek erre a délelőttre.

A sportnap minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást nyújt. A próbaszámokat teljesítők között értékes sporteszközöket és játékokat sorsolunk ki.

Ezen a napon, 11 órakor kerül sor a „Mozdulj, ovis!” rajzpályázatunk eredményhirdetésére is.

Töltsenek velünk egy emlékezetes családi napot!

Mozgásra fel!

Várunk mindenkit szeretettel a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában március 23-án, szombat délelőtt!

13 ezüst és 1 bronz érem a Torna Diákolimpia Országos Döntőjén!

Tornászaink, a hétvégén megrendezésre került Diákolimpia Országos Döntőjén képviselték iskolánkat, városunkat, megyénket, ahol nagyon sok, szintén remek teljesítményt nyújtó csapattal mérhették össze tudásukat.

Az országos elődöntők szűrése után, korcsoportonként 12 csapat, több mint 200 tornász mérte össze tudását az ország különböző pontjáról, megküzdve a legjobb eredményekért.

Az idei verseny remek eredményekkel zárult a Lánchidas tornászoknak.

 Az I. korcsoportos lányok, a precíz és szép gyakorlatok bemutatása után, nagyon boldogan álltak fel a dobogó második fokára, II. helyen végezve, fülig érő mosollyal vették át az ezüst érmeket.

Csapattagok: Fehér Hanna, Dajka Ninett, Balogh Zorka, Fehér Vanda, Marton Regina, Dudás Zelda.

A II. korcsoportos tornászok, bízva a tudásukban, nagy reményekkel álltak a bírók elé és mutatták be gyönyörű gyakorlataikat. Az eredményhirdetésen egymás kezét szorítva számoltak visszafelé, és izgultak, hogy minél később hangozzon el iskolájuk neve, mert akkor az annál jobb helyezést jelent. Bár az arany nem jött össze, de a lányok nagyon örültek a második helyért járó ezüst érmnek.

Csapattagok: Harkai Szófia, Balla Jázmin, Balla Viola, Kosik Rita, Csujok Ida, Doktor Eszter.

Egyéni összetettben, 80 tornász közül, egy tizeddel lemaradva az első helyről, Kosik Rita a II.helyen végzett, míg Harkai Szófia egy megérdemelt  V.helyezéssel zárta a versenyt.

A III.-IV. korcsoportos lányaink, bár nem  értek el dobogós helyezést, pontszerző helyen zárták a versenyüket, az ország V. legjobb csapatának mondhatják magukat, akik szintén becsületes és kitartó munkájukkal érték el ezt az eredményt.

Csapattagok:

Csujok Imola, Pesti Nikolett, Csontos Lia, Hajdú Noémi, Domonyi Elina, Orlov Natasa.

Gratulálunk a LÁNCHIDAS tornászoknak, és további sikeres munkát kívánunk nekik és edzőjüknek, Erika néninek!

 

HAJRÁ LÁNCHÍD!

Újra startol a Millió lépés az iskoládért verseny!

2024. március 25. és június 9. között újra megrendezésre kerül a Millió lépés az iskoládért program.
Tarts velünk! Nyerjünk 1 millió forintot az iskolának!
Mit kell tenni? Mozogni.
Mindegy, hogy focizol, úszol, sétálsz vagy biciklizel, már 60 féle mozgásformát rögzíthetsz.
Az sem számít, hogy egyedül vagy csapatban teszed mindezt.
Hívd meg szüleidet, barátaidat is a versenybe, gyűjtsünk minél több lépést az iskolának!
A Kékkört virtuálisan legalább 7x teljesítő, korábban nem nyert iskolák vesznek részt a versenyben.
Gyűjtsd a zöld pontokat, és további ajándékokat is nyerhetsz!
Töltsd le az APP-ot, és válaszd a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolát! (A korábban letöltött és
beállított applikációk egy frissítést követően azonnal használhatók.)
További részletek a plakáton!
Hajrá Lánchíd!

Megyei Matematikaverseny döntő

Csujok Ida,  4.a osztályos tanulónk a Megyei Matematikaverseny döntőjén Bács-Kiskun vármegyében a 4. évfolyamosok között általános iskolai kategóriában 5. helyezést ért el.

Felkészítője: Kovrig-Szabó Ivett

Ida, nagyon büszkék vagyunk Rád! Csak így tovább! Hajrá Lánchíd!

Kiemelt eDia Partneriskola

Az eDia már óvodás kortól vizsgálja az iskolai felkészültséget, s a projekt fő célja, hogy évente több alkalommal, 3 fő műveltségi területen (matematika, természettudomány, olvasás) értékelje a tanulók fejlődését, s ezáltal képes legyen időben jelezni az esetleges lemaradásokat. Mindehhez egy olyan elektronikus mérési-értékelési rendszer kialakítása szükséges, mely az 1-6. évfolyamos diákok készségeit, képességeit méri, azok fejlődését egyénileg követi és feltárja a tanulási problémákat.

Ennek a programnak iskolánk is kiemelt partnere.

Ultra Balaton

Kedves Lánchidasok!

Keressük azt az aktív, mozogni szerető szülőt, barátot, régi diákot, ‘lánchidast’, aki nem riad vissza egy 15-20 km-es táv akár több részletben történő lefutásától!

UB csapatunkban még 1-2 helyünk van, a terv egy jókedvű, mindenki számára kellemes tempójú, Balaton körbeszaladás május első hétvégéjén.

További információk és jelentkezés március végéig a botka.annamaria@keszeiskola.hu email címen.

Famous People in the English Speaking World

Papp Dorina és Szerencsi Petra 5.b. osztályos tanulók részt vettek a Hebe Kft. által meghirdetett angol nyelvű levelezőversenyen. A verseny címe: Famous People in the English Speaking World. A feladatlapok szókincsfejlesztő, ismeretterjesztő, íráskészség fejlesztő valamint szövegértési feladatokat is tartalmaztak, melyek nagyon kreatívak voltak. A versenyre kétfős csapatként jelentkeztek a lányok, a feladatok elkészítésére négy hét állt rendelkezésre. A versenyt 5 nyelvi szinten indították, ezért jelentkezés előtt megcsinálták a szintfelmérő feladatsort, hogy lássuk mi a legmegfelelőbb számukra. Az eredmények alapján alkalmasnak láttam őket a B1-es szintű feladatsor elkészítésére. Ami elég nagy szó, mert az 5. osztályos korcsoport általában véve inkább A1 vagy A2 szinten képes a nyelvet a gyakorlatban alkalmazni. Az elkészült megoldások beküldése után három héttel megküldték számunkra az eredményt. Bár a tanulóknak nem sikerült az első három helyek egyikét megszerezni, de úgy gondolom, hogy elégedettek lehetünk az elért eredménnyel. Ezen a szinten a legtöbb versenyző idősebb volt náluk, és az hogy a középmezőnyben tudtak végezni, az igazán szép teljesítménynek számít.

Lánchidas siker a FIRST LEGO League Explore versenyen!

Nagyon büszkék vagyunk robotika szakkörös diákjainkra, akik a FIRST LEGO League Explore versenyén képviselték iskolánkat. A Szigetszentmiklóson 2024. február 24-én megrendezésre kerülő kiállításon kategóriánk megmérettetésén felül módunkban állt megtekinteni a Challenge robotika verseny magyarországi elődöntőit, mely további motivációt adott a gyerekeknek. Hat fős csapatunk idén „A legjobb kódolás” díját nyerte el.

Csapattagok:

Babkovits Gellért 4.a

Pászti Lilla 4.a

Szabó Dorka 4.a

Szalontai Brendon Krisztián 4.a

Tonté Tamás Dániel 4.c

Tót Benjámin 4.c

 

Felkészítő pedagógus:

Botka Annamária

 

Köszönjük a támogatást az EPAM Magyarországnak, a HELLO World Egyesületnek, iskolánknak és a szülőknek!

Hajrá Lánchíd!

Kilómétergyüjtés

A hétvége két eseményt kínált iskolánk tanulói, hozzátartozói, barátai számára. A jókedvű változatos programot kínáló farsangolásról már beszámoltunk. A másik esemény melyen részt vettünk a „Fuss egy napot” futóverseny a IUSTITIA Egyesület rendezésében, mely 2. alkalommal adott lehetőséget  kilométergyűjtésre azoknak az osztályoknak, akik már csatlakoztak a programhoz. Örömmel láttunk új arcokat, diákokat, hozzátartozókat akik most először jöttek el egy ilyen közösségépítő eseményre és részvételükkel kilométerenként 100 Ft-al támogatták osztályukat. A hangulatos verseny szép időben, egymást bíztatva telt és meglepő egyéni teljesítményekkel zárult. Köszönjük, hogy eljöttek és mosolygós, jó hangulatot hoztak magukkal. Várjuk a következő alkalmat melynek várható időpontja : 2024. április 6.

Hajrá Lánchíd!

Farsangolás a Lánchídban

Fantasztikus farsangolással telt a szombat délelőtt a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolaban. Sportoltunk, kézműveskedtünk, jelmezbe öltöztünk, ettünk, ittunk, jót mulattunk!
A legjobb jelmezeket értékes nyereményekkel jutalmaztuk. Családi fürdőbelépő a Kecskeméti Fürdőbe. Személyi edzés a Zaklajda Team jóvoltából, Decathlon utalvány.
Köszönjük, hogy ilyen sokan együtt ünnepeltek velünk!
Köszönjük a támogatást:
Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület
Zaklajda Team
Mák Coffee

Farsangoltunk a Lánchídban

A február hónap nem telhetett volna el farsangi mulatság nélkül nálunk a Lánchídban! Az alsó tagozatos tanulóink a tanítóikkal közösen szerveztek farsangi mulatságot a tantermükben. Felső tagozatosaink saját maguk által választott témakörben egy 2-3 perces műsorban mutathatták meg jelmezeiket, nagyon kreatív előadásokat láthattunk. Majd ezt egy hatalmas farsangi buli követte. Így mi elmondhatjuk, hogy igyekeztünk elűzni a telet. Nagy örömmel vettük észre, hogy nagyon sok saját készítésű, újrahasznosított ökojelmezt viseltek a tanulóink.

Valentin napi üzenetek Lánchídban

Valentin napi kedves üzenetekkel lephették meg a diákok társaikat, pedagógusaikat. Ezen üzeneteket egy erre a célra kihelyezett dobozba helyezették el, és diákönkormányzatunk oszlopos tagjai olvasták be azokat az  iskolarádiónkba, szünetben. Nagy sikernek örvend ez a program diákjaink körében.

Résztvevő diákok: Gyenes Lilla 8 C, Sáfrány Bernadett 8 C.

Szervező pedagógusok: Bordás Mária és Kovács János

20 arany, 1 ezüst és 4 bronz érem a Torna Diákolimpia Országos Elődöntőjén

Hagyományainkhoz híven, 2024.02.23-án iskolánk adott otthont a Torna Diákolimpia Országos Elődöntőjének. A diákolimpia „B” kategóriájában, 4 megyéből, három korcsoportban 38 csapat és 38 egyéniben induló lány, 270 gyerek mérhette össze tudását ugráson, gerendán és talajon. Túl a megyei döntőn, ahol mindhárom korcsoportunk megnyerte a megyei bajnoki címet, a pénteken megrendezett elődöntőn szintén remekeltek tornászaink. Gyakorlataikat neves és eredményes tornászos múlttal rendelkező budapesti országos és nemzetközi bírók pontozták, értékelték.

I.korcsoportos tornászaink I.helyezés, Terülti Bajnoki cím

Csapattagok: Balogh Zorka 1.a, Fehér Hanna 1.a, Dajka Ninett 1.a, Fehér Vanda 2.a, Marton Regina 2.a, Dudás Zelda 2.a.

Egyéni összetettben Dudás Zelda, 2.a osztályos tanulónk a IV. helyen végzett.

 1. korcsoportos tornászaink I.helyezés, Terülti Bajnoki cím

Csapattagok: Csujok Ida 4.a, Kosik Rita 4.a, Doktor Eszter 4.b, Harkai Szófia 5.a, Balla Jázmin 5.a, Balla Viola 5.a

Egyéni összetettben Harkai Szófia a dobogó legfelső fokára állva, megérdemelten örült az első helyezésnek. Kosik Rita szintén boldogan mosolygott a második helyről, míg Balla Viola negyedik és Balla Jázmin hatodik helyen végeztek az egyéni összetett ponteredményben.

III.-IV. korcsoportos tornászaink I.helyezés, Terülti Bajnoki cím

Csapattagok: Orlov Natasa 7.a, Domonyi Elina 7.a, Hajdu Noémi 8.a, Csontos Lia 8.a, Pesti Nikolett 8.a, Csujok Imola 8a

Egyéni összetettben Csujok Imola az első helyen végzett, Pesti Nikolett a negyedik helyen zárt.

Gratulálunk a lányoknak és Erika néninek, további jó felkészülést kívánunk nekik a március 23-án megrendezésre kerülő országos döntőre.

HAJRÁ LÁNCHÍD!!!!!

Táblajáték olimpia

Február 8-án iskolánk 2 tanulója, Kovács Márk 6. osztályos és Péczeli Dorina 7. osztályos tanuló részt vett a Zrínyi Ilona Általános Iskola által szervezett Táblajáték olimpián.

Péczeli Dorina 3. helyezést ért el.

Gratulálunk!

Felkészítő: Liziczai-Gulyás Vera

Láchidas siker a Lotz- versenyen!

Már hagyomány iskolánkban, hogy a 4. és a 7-8. évfolyamról több tanuló elindul a Lotz János szövegértési és helyesírási versenyen. Ebben az évben is így volt.

Ez egy 90 perces komoly és nehéz verseny, ahol szövegértéssel, tollbamondással és egy helyesírási feladatsorral kell megküldeniük a gyerekeknek.

Az iskolai forduló tavaly decemberben, a megyei idén januárban került megrendezésre.

Nagy örömünkre 3 tanuló bejutott az országos döntőbe! A 3. forduló Bonyhádon lesz 2024. március 22-én, pénteken.

Az ott versenyző tanulóink:

Szabó Dorka a 4.a-ból, akinek felkészítője Házi Erzsébet tanító,

Karsai Gabriella és Kovács Kamilla a 7.a-ból, akiket Bendéné Kiss Edit tanárnő késztett fel.

Gratulálunk! J Reméljük, hogy onnan is szép eredménnyel térnek haza!

Hajrá, Lányok! Hajrá LÁNCHÍD!

„Pár perc súlytalanság”

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), a Galaktika és az Űrvilág támogatásával az ENSZ Világűrhét alkalmából pályázatot hirdetett általános és középiskolás diákok számára. Az elbírálásra 2024. március 11-én kerül sor. Holló István Róbert munkája a pályázatra.

Lánchidas sikerek a Bolyai Természettudományi Csapatversenyen

A természettudományos tárgyak egyik legátfogóbb és legnehezebb országos versenyének régiós fordulója január 12-én került megrendezésre. A Dél-Alföldi régióban 4 megye többszáz csapata mérte össze tudását 3-6. évfolyamig természetismeret tantárgyból, a 7-8. évfolyamon pedig biológia, kémia, fizika és földrajz tárgyakból. Az ismeretanyag messze túlmutat az általános iskolai kötelező tananyagon, a gyerekek széleskörű természettudományos tájékozottságára, ismereteire, logikai készségére épül.

Már évek óta sikeresen szerepelnek versenyzőink a régiós fordulón, és idén is 4 csapatunk végzett a díjazásban részesülő 1-6. helyen. A 7 és a 8-os csapat meghívást kapott az országos döntőre is.

Gratulálunk a versenyző gyermekeknek és felkészítő tanáraiknak!

A régiós fordulón elért eredmények:

 1. évfolyam – 7. helyezés

Csapattagok: Bónyai Alexandra, Kasza Levente (3.c), Szabó Rebeka, Halász Vivien (3.b)

Felkészítő tanár: Institoris Ágnes

Szaktanárok: Bankné Lázár Valéria, Gódor Andrea

 1. évfolyam- 4. helyezés

Csapattagok: Mezei Míra, Takács Nelli (4.a), Jäger Zsolt, Szőcs Hanna (4.b)
Felkészítő tanár: Institoris Ágnes

Szaktanár: Konrig-Szabó Ivett, Házi Erzsébet

 

 1. évfolyam – 9. helyezés

Csapattagok: Marancsik Nándor, Kovács Krisztián (5.a) Csordás Csilla, Ács Kristóf (5.c)
Felkészítő tanár: Szerezla Petronella

Szaktanár: Bordás Mária

 

 1. évfolyam – 4. helyezés

Csapattagok: Mikolajcsik Zsófi, Kothencz Lana, Bordás Benett, Tóth Huba (6.a)
Felkészítő tanár: Szerezla Petronella

 

 1. évfolyam – 1. helyezés

Csapattagok: László Kincső, Kovács Kamilla, Takács Luca, Nyári Noel (7.a)

Felkészítő tanár: Szerezla Petronella

Szaktanár: Konfár-Barna Andrea, Kovács János

 

 1. évfolyam – 2. helyezés.

Csapattagok: Gyenes Lilla, Szilágyi Dániel, Arató Alex (8.c) Varga Johanna (8.a)

Felkészítő tanár: Szerezla PetronellaSzaktanárok: Konfár-Barna Andrea, Ferencz Gabriella, Bordás Mária, Nagy Tamás

 

 

Farsangolás a Lánchídban!

Farsangolás a Lánchídban!

Szeretettel várjuk a farsangolni vágyó családokat egy sportos, kézműves délelőttre a Lánchíd Iskola sportcsarnokába.

Kézműves sarok a pedagógusainkkal

Fánkos sportpálya a Zaklajda Team közreműködésével

Kávézós pihenő

Jelmezverseny ÉRTÉKES NYEREMÉNYEKKEL! (strandbelépő, személyi edzés, társasjáték, ajándékutalválny)

AZ ELSŐ 100 ÉRKEZŐ FÁNKOT KAP AJÁNDÉKBA!

Sportági bemutató: asztalitenisz

Február 5-én az első osztályosok meghívást kaptak a Kecskeméti Spartacus Sportkörbe egy asztalitenisz bemutatóra. Megismerkedtek az egyesület edzőivel és egy kis ízelítőt kaptak e sokak által kedvelt pörgős játékból. A vállalkozó kedvű gyerekek megtapasztalhatták, hogy nem is olyan könnyű azt az apró labdát a pingpongütőn megtartani. Ezután jön csak a többi fortély… Jó gyakorlást kívánunk! Hajrá Lánchíd!

ORSZÁGOS MAGYAR BAJNOKI CÍM ÉS KÉT EGYÉNI CSÚCS!

Nem telt el egy hét, és iskolánk büszkesége, a KARC atlétája, Takács Luca újabb fantasztikus sikereket ért el.

 A Budapesten megrendezett U16-os Fedettpályás Országos Bajnokságon, Luca, egyéni csúccsal, 166 cm-el ORSZÁGOS MAGYAR BAJNOKKÉNT a dobogó legfelső fokáról mosolygott boldogan a hétvégén. És ahogy kezdjük megszokni, Luca itt nem állt meg, távolugrásban szintén egyéni csúccsal, 559 cm-el, a második helyen végzett.

Mindezeket az eredményeket, 14 évesen, az egy évvel idősebb korosztályban érte el, ami még fokozza eredményeinek értéket, érmei ragyogásának fényét, és mindannyiunk, a Lánchidasok örömét!

Gratulálunk Lucának és edzőjének Simity László kollégánknak, akire szintén nagyon büszkék vagyunk!

HAJRÁ LÁNCHÍD!

MAGYAR RANGLISTA ELSŐ HELYEZÉS ÉS EGY EGYÉNI CSÚCS !

Újabb Lánchidas sikereknek örvendezhettünk, a Tatabányán megrendezésre kerülő Országos Magasugró Gálán. Az U 16-os korosztályban, Takács Luca, akire már nagyon büszkék vagyunk, aki számos szép eredményt hozott iskolánknak, az egyel idősebb korosztályban, megnyerte a fedettpályás magasugró versenyt. Ezzel a 163 cm-es ugrásával, iskolánk büszkesége, Luca, a magyar ranglista első helyére „ugrotta” fel magát.

A sikersorozat itt még nem ért véget, Rákosi Noa, szintén iskolánk atlétája és büszkesége, a 140 cm-es ugrásával az ötödik helyen zárta a versenyt, egy gyönyörű egyéni csúccsal.
További sikereket kívánunk, és szívből gratulálunk a Lánchidas lányoknak és edzőjüknek, Simity László kollégánknak.

HAJRÁ LÁNCHÍD!

Állatbarát Könyvtár Program

A tavalyi évben iskolánk elnyerte az Állatbarát Iskola címet. Ebben az évben számos állatvédelmi  programot kínálnak a szervezők. Ezek közül az Állatbarát Könyvtár Programhoz csatlakoztunk.

Célunk, hogy a állatokkal, állatvédelemmel, a természettel és temészetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztő és szépirodalomi könyvek által is közelebb hozzuk ezt a témát iskolánk diákjaihoz.

A könyvtárban külön elhelyezett részben kiemelten találhatnak a gyerekek ilyen jellegű könyveket.

A programhoz egy kis játékot is elindítunk 2024. február 1-jén. Aki állatos könyvet kölcsönöz ki, egy füzetben gyűjtheti a könyvek után járó pecséteket. A tanév végén a játékra jelentkezők sorsoláson vesznek részt, ahol könyvjutalomban részesülhetnek.

Az állatbarát pecsétgyűjtő füzeteket keressétek a könyvtárban!

Olvasásra és játékra fel!

Lánchidasnak lenni jó!

Simity László díjátadó

Első alkalommal rendezett díjátadó ünnepséget a Bács-Kiskun Vármegyei Diák- és Szabadidősport Egyesület a Neumann János Egyetem Tudósházában. 

Az egyesület elnöksége a vármegye 7 körzetéből a 2022/2023-as tanévre 1-1 „körzet testnevelője” elismerést osztott ki.

Kecskemét körzetben iskolánk pedagógusa, Simity László kapta ezt a rangos elismerést.

Gratulálunk a díjhoz!

Hajrá Lánchíd!

Mindig nagy öröm hírt adni iskolánk egykori tanulóiról

Palkovics István, egy  38 éves magyar rekordot döntött meg a franciaországi Val-de-Reuilben megrendezett Meeting de L’Eure, WA World Indoor Tour Silver kategóriás versenyen. Palkovits István 3000 méteren indult, ahol 7:47.42-es idővel a 4. helyen ért célba, ezzel megdöntötte a táv rövidpályás magyar csúcsát.

További sikereket kívánunk!

Nemzetközi futás

Ebben az évben is csatlakozott iskolánk a a Yours Truly, finn kezdeményezésű nemzetközi futáshoz. 2024. január 28. vasárnapi programon a lánchidas diákok és családjaik is szép számmal vettek részt. Az eseményt a IUSTITIA Egyesület a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társasággal, a Széchenyivárosért Egyesülettel és a Közösségi Értékeink Szolgálatában Egyesülettel karöltve szerveztek.

(info, fotó: keol.hu, Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület facebook oldala)

„Indul a party a Lánchíd party, tudod, nem kéne erről lemaradni!”

Szeretettel várjuk a bálozni vágyókat, iskolánk Mozgó Diák Alapítványának jótékonysági báljára.

Az idén is fantasztikus műsorral, finomságokkal, értékes tombola nyereményekkel és fergeteges diszkóval várjuk  vendégeinket.

A részletekről az osztályfőnökök tudnak információt adni.

Grundbirkózás

2024.01.19-én került megrendezésre a Grundbirkózás Diákolimpia Országos Elődöntő, Orosházán, ahol a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola tanulói is népes létszámmal, 19 fővel vettek részt a versenyen. Diákjaink nagyon sok tapasztalatot szereztek egy rendkívül magas létszámmal rendelkező versenyen. Iskolánk másodjára vett részt ezen a megmérettetésen, ahol szép eredményeket értünk el. 3 csapattal vettünk részt ezen az eseményen, 2 korcsoportban fiúkkal és egy korcsoportban lány csapattal. Jövőre való tekintettel bizakodó vagyok, mivel a versenyen az I. korcsoportos fiúk egy döntetlen és egy nyert meccset is tudtak hozni, II. korcsoportban 2 nyert mérkőzés és II. korcsoportos lányok 1 nyert mérkőzéssel zárták a versenyt. Úgy gondolom, hogy ezek bíztató eredmények a jövőre nézve! Hajrá Lánchíd!

Fiúk I. korcsoport résztvevői:
Földházi-Tóth Ármin 1.a
Gombai Krisztián       1.a
Schrauf Hunor            1.a
Seres Bence Tamás     1.a
Páll Atilla István        2.a

Csapat eredménye: 6. helyezés (9 csapatból)

Fiúk II. korcsoport résztvevői:
Ács Patrik                   3.a
Duenas-Méndez Carlos 3.a
Kocsis Benett Ferenc 3.c
Berta Bence Csaba     4.b
Baranyi Dominik Pál  4.b
Bakró Gábor               4.b
Rádi András Tamás    4.b

Csapat eredménye: 5. helyezés (10 csapatból)

Lányok II. korcsoport résztvevői:
Bánóczki Zita             3.b
Reidl Alíz Csilla         3.b
Bónyai Alexandra      3.c
Németh Larissza         3.c
Őss Boglárka              3.c

Csapat eredménye: 6. helyezés (8 csapatból)


Bronzérmet szerzett félmaraton távon Botka Annamária, iskolánk pedagógusa

„A Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola pedagógusaként fontosnak tartom, hogy mi tanítók, tanárok is folyamatosan példát mutassunk diákjainknak. Ebben nemcsak a tanítási órákon, hanem egyéb eseményeken és sportrendezvényeken is rengeteg lehetőségünk adatik.

Hosszú évek óta a futás az én kikapcsolódásom, az énidőm, a sportom. Már diákként is a hosszútáv vonzott jobban, a mezei futóversenyeken túl leginkább 10 kilométeres versenyeken indultam. Nagyjából tíz évvel ezelőtt, az egészségem megőrzése miatt, apró célokkal, amatőr felszereléssel kezdtem újra rendszeresen szaladgálni. Az apró célok folyamatosan nőttek, a tervek egyre nagyszabásúbbak lettek. Most már lassan egy éve, hogy Boronkay Péter paralimpikon sportoló, edző segítségével készülök a megmérettetésekre. Következő nagy célom – egy régi álmom – a maraton, majd egy hat órás verseny teljesítése.

Idén ötödik alkalommal vettem részt a kecskeméti Violin maraton futóeseményen. Ebben az évben félmaraton távra neveztem, ahol saját időmet megjavítva 1:55:05-ös eredménnyel a nők között a harmadik helyezést sikerült elérnem. Hatalmas élmény volt régi iskolámban a dobogóra állni.

Kollégákkal, diákokkal és szülőkkel együtt számos futó rendezvényen részt vettünk az utóbbi években. A Iustitia Egyesület által szervezett Yours Truly becsületfutás, a Hírös félmaraton, a Domb futások, a Fuss egy napot futó események mind megmozgatták már a „Lánchidasokat”.

A helyi eseményeken túl az egyik legjobban várt rendezvényünk idén az UltraBalaton lesz, mert iskolánk először indít csapatot e rangos versenyen. Az UB 211 km-ét pedagógusainkból, diákjainkból, és szülőkből álló 10 fős váltó csapattal futva – egy lelkes biciklis kísérő csapattal megtámogatva – fogjuk teljesíteni május első hétvégéjén.”

 

Gratulálunk, HAJRÁ LÁNCHÍD!

Iskolánk a ZÖLD KÖVET PARTNERISKOLA

A 2023/2024-es tanévben iskolánk csatlakozott a „Saját, zöld utamat járom” kihíváshoz, annak érdekében, hogy a fenntarthatósági törekvések a felnövekvő generáció letvitelébe minél eredményesebben és hatékonyabban beépüljenek. Tíz részkihívást vállaltunk, melyből már számos sikeresen teljesült. A kihívásokban 1-8. évfolyamból minden osztály részt vesz egy-egy feladatban.

A megvalósult programok: Szelektív hulladékgyűjtés fenntartása; Sulizsák program; Madároduk karbantartása; Kertrendezés, ültetés; Cserebere börze; Nemzeti Park felkeresése; Ökonap; Zöld filmek vetítése; Növényvásár, növényültetés; Előadók meghívása.

Nagy örömünkre a programjaink beszámolója alapján az országban a részt vevő iskolák közül a második helyet értük el, ami különösen nagy megtiszteltetés, mert ez visszajelzés számunkra, hogy a zöld környezet kialakításában és az ökoprogramokkal környezttudosságra neveljük a hozzánk járó diákjainkat.

A program megvalósulásában részt vettek: Gyenes Lilla 8.c, Bordás Mária, Ujszásziné Kádár Eszter, Mészáros Katalin

Rajzos sikerek!

„A béke olyan törékeny, az egész nem több, mint egy pislákoló láng a kanóc végén, mely felélte maga alól a saját olaját. Egy óvatlan sóhajtásra sötétségbe borul az egész világ.” (Trux Béla)

„A béke az emberiség legfontosabb szükséglete” címmel hirdetett rajzpályázatot a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola. Közel 400 pályamű érkezett 6 iskolából, melyből 21-et díjaztak és 101 munkát állítottak ki. Iskolánk tanulói közül 18 diák munkája került kiállításra és ebből 5 tanuló díjazásban is részesült.
Díjazott diákjaink:
3. osztályos kategóriában Reidl Aliz 2. helyezést ért el.
4. osztályos kategóriában László Viktória 1. helyezést ért el.
5. osztályos kategóriában Varga Kitti 3. helyezést ért el.
6. osztályos kategóriában Görbe Liliána 3. helyezést ért el.
8. osztályos kategóriában Dongó Laura 1. helyezést ért el.
Résztvevő diákok:

 • Reidl Aliz 3. osztályos tanuló,
 • László Viktória 4. osztályos tanuló,
 • Varga Kitti 5. osztályos tanuló,
 • Bertus Lóránt 6. osztályos tanuló,
 • Görbe Liliána 6. osztályos tanuló,
 • Halász Tamás 6. osztályos tanuló,
 • Horváth Milán 6. osztályos tanuló,
 • Horváth Vilmos 6. osztályos tanuló,
 • Jakab Róbert 6. osztályos tanuló,
 • Keresztes Klaudia 6. osztályos tanuló,
 • Kovács Bence 5. osztályos tanuló,
 • Kőváry Dorina 6. osztályos tanuló,
 • Kun Viola 6. osztályos tanuló,
 • Nemes Nóra 6. osztályos tanuló,
 • Szabó Boglárka 6. osztályos tanuló,
 • Sós Liliána 7. osztályos tanuló,
 • Dongó Laura 8. osztályos tanuló,
 • Magna Nóra Naomi 8. osztályos tanuló.

 

Felkészítő pedagógusok: Gáspárné-Ocskai Márta, Kovrig-Szabó Ivett, Tóth-Ivicz Netta

Gratulálunk!

.

Alapítványi bál

Figyelem! Figyelem!

A nagy sikerre való tekintettel, alapítványi bálunk idén is megrendezésre kerül, Black and White Party címmel.

A jegyek értékesítése folyamatosan történik. Információt az osztályfőnököktől illetve Mencseliné Koperniczky Éva kolléganőnktől kaphatnak az érdeklődők.

Részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Idei sikereink a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen

Iskolánkból az idei Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny megyei fordulóján 3-tól 8. évfolyamig egy-egy csapattal vettünk részt. Minden csapatunk ügyesen helyt állt a versenyen. Nagy örömünkre 2 évfolyam is bekerült a legjobb 10 csapat közé.

Az 5. évfolyam 9. helyen, a 7. évfolyam 5. helyen végzett.

 • Az 5. évfolyamos csapatuk tagjai:

Kovács Bence, Kovács Botond, Sáfrány Gergely, Vizeli András 5. a osztályos tanulók

 • A 7. évfolyam csapatának tagjai:

Ilyés Zoé, Karsai Gabriella, Kovács Kamilla, László Kincső 7. a osztályos tanulók

Felkészítő Kolléga: Bendéné Kiss Edit

Gratulálunk! 

HAJRÁ LÁNCHÍD!

A tél és ünnepei

“Karácsony ünnepén az a kívánságom, legyen boldog mindenki ezen a világon.” Így köszöntötték iskolánk legapróbb növendékei a vendégeket azon a műsoron, amely A tél és ünnepei című projek zárásaként került megrendezésre. November közepétől foglalkoztunk az adventől karácsonyig tartó időszak jeles napjaival és a hozzájuk kapcsolódó népszokásokkal. Találós kérdéseket és verseket tanultunk, meséket hallgattunk a témával kapcsolatban. Dalokkal, furulyajátékkal, dramatizálással és tánccal készültünk a záróműsorra. A kézműves foglalkozások produktumaiból kiállítást rendeztünk az aulában.

Mert, Lánchidasnak lenni jó!

Elsős tanító nénik

Adventi mesés teadélután a könyvtárban

Adventi mesés teadélután a könyvtárban

Előző év adventi időszakában töltöttünk el először a 2. évfolyamos gyerekekkel egy kellemes, mesés teadélutánt a könyvtárban. A nagy sikerre való tekintettel idén újra vendégül látta a könyvtáros néni a 2. osztályosokat. A foglalkozás alkalmával először elbeszélgettünk arról, kinek milyen színek, ízek és illatok jutnak eszébe a karácsonyról. Ezután hallhattak egy mesét Petiről, a türelmetlen kisfiúról, aki nem győzte kivárni a karácsonyt. A mese meghallgatása után meleg teát kortyolgattunk.

 A következő meglepetéshez lekapcsoltuk a villanyokat és a régi időket visszacsempésztük egy diavetítés keretében. A gyerekek ámulattal figyelték és hallgatták az így levetített mesét. A mesedélután nagyon jó hangulatban telt. Reméljük, kicsit megállítottuk az időt és az adventi várakozást még szebbét tettük. A foglalkozást Vadásziné Redenczki Anita, iskolai könyvtáros tartotta.

Torna Diákolimpia Megyei Döntő

21 arany 2 ezüst 3 bronz érem!

Tornászaink sikerrel zárták az idei évet, a Torna Diákolimpia Megyei Döntőjén mindhárom korcsoportunk aranyérmes lett. Lányaink büszkén vették át az aranyérmeket csapatban és egyéniben is, boldogan várják a megérdemelt pihenést, a vakációt.

I.kcs.-Megyei Bajnokok

Csapattagok: Fehér Hanna, Balogh Zorka, Fehér Vanda, Marton Regina, Dudás Zelda.

Egyéni összetettben: Marton Regina 1.helyezés,  Dudás Zelda 2.helyezés, Fehér Vanda 3. helyezést ért el.

 1. kcs. – Megyei Bajnokok

Csapattagok:  Csujok Ida, Doktor Eszter, Balogh Boglárka, Balla Jázmin, Balla Viola, Kosik Rita, Harkai Szófia.

Egyéni összetettben: Harkai Szófia 1.helyezés, Kosik Rita 2. helyezés, Balla Viola 3. helyezést ért el.

III.-IV.kcs. – Megyei Bajnokok

Csapattagok: Orlov Natasa, Domonyi Elina, Hajdu Noémi, Csontos Lia, Pesti Nikolett

Egyéni összetettben: Pesti Nikolett 1. helyezés, Csontos Lia és Domonyi Elina 3. helyezést értek el.

Gratulálunk a Lányoknak és Erika néninek! Jó felkészülést kívánunk a februárban megrendezésre kerülő országos elődöntőre, ami szintén iskolánkban kerül megrendezésre.

Hajrá Csajok! Hajrá Lánchíd!

 

Mikulás a Lánchídban

Idei évben is ellátogatott hozzánk a fehérszakállú, a gyerekek legnagyobb örömére. Ajándékokkal teli puttonnyal lepte meg a gyermekeket.

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

Lánchidas szavalók Szabadkán

Az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete Himnusz és Szózat szavalóversenyt hirdetett, amelyre 2023. december 9-én került sor a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében 10 órai kezdettel.

 1. éve az adventi időszakban azzal a céllal kerül megrendezésre, hogy a magyar nyelvi kultúrát, szellemi örökségünket ápolja a magyarságunk megőrzése céljából.

Kecskemétet Varga Johanna (8.a) és Gyenes Lilla (8.c) képviselte a nyolcadikos osztályosok döntőjén. Szavalásukat elismerő oklevéllel jutalmazták. Gratulálunk az eredményükhöz és köszönjük a felkészítő tanárok: Vinkóné Lakatos Rita és Pölös János munkáját.

HAJRÁ LÁNCHÍD!

Mikulás ünnep a nyugdíjas klubban

December 5-én az 1.c osztályos növendékeink a Nyitnikék nyugdíjas klubba látogattak, ahol az idősekkel együtt köszöntötték a Mikulást. A vidám hangulatú délelőttön a gyerekek versekkel, dalokkal és rénszarvas tánccal örvendeztették meg a nyugdíjasokat. A programot közös örömtánccal zárták a résztvevők.

KicsiNagykövet

Iskolánk az idei tanévben is képviseltette magát tíz tanulóval a Magyarság KicsiNagykövete Programban. Ez a vármegyei szinten három fordulós verseny – online teszt kitöltése, prezentáció készítés, online interjú – sok újdonságot, új szemléletmódot, kihívást jelentett a résztvevőknek.

A vármegyei döntő eredményhirdetésére 2023. november 21-én került sor a Hírös Agóra Kulturális és Konferencia Központban. Erre az eseményre hét tanulót hívtak be: Kovács Bence, Kovács Botond 5.a, Bánóczki Bálint 5.b, Ács Kristóf 5.c, Bordás Benett 6.a, Nemes Nóra, Provics Hanna 6.b.

Mindenki oklevél jutalomban részesült, Nóri és Hanna különdíjasok lettek, valamint részt vehetnek egy budapesti kiránduláson, ahol egy meglepetés várja majd őket. Oklevéllel díjazták még Szerencsi Petra 5.b osztályos tanuló munkáját is.

A feladatok megoldásában, a tanulók támogatásában köszönjük a szülők, valamint Mészáros Katalin munkáját!

Diákolimpia városi döntő

21 arany 3 ezüst 3 bronzérem!

Tornászaink újra sikerekkel büszkélkedhetnek.

 A Torna Diákolimpia Városi Döntőjén mindhárom korcsoportunk aranyérmes lett, első helyen végeztek. Lányaink széles mosollyal vették át az aranyérmeket csapatban és egyéniben is.

I.kcs. csapattagok: Csapattagok: Fehér Hanna, Balogh Zorka, Dajka Ninett, Fehér Vanda, Marton Regina, Dudás Zelda.

Egyéni összetettben:  Dudás Zelda 1.helyezés , Marton Regina 2. helyezés,  Fehér Vanda 3. helyezést ért el.

II.kcs. csapattagok: Csujok Ida, Doktor Eszter, Balogh Boglárka, Balla Jázmin, Balla Viola, Kosik Rita, Harkai Szófia.

Egyéni összetettben: Harkai Szófia 1.helyezés , Kosik Rita  2. helyezés,  Balla Viola 3. helyezést ért el.

III.-IV.kcs. csapattagok: Orlov Natasa, Domonyi Elina, Hajdu Noémi, Csontos Lia, Pesti Nikolett, Csujok Imola.

Egyéni összetettben: Csujok Imola 1.helyezés, Pesti Nikolett 2. helyezés,  Csontos Lia 3. helyezést ért el.

Gratulálunk a Lányoknak és Erika néninek! Jó felkészülést kívánunk a december 12-én megrendezésre kerülő megyei diákolimpiára, aminek szintén iskolánk ad otthont.

Hajrá Csajok! Hajrá Lánchíd!

KECSKEMÉTI MATTADÓK

 

Országos gyermek és felnőtt nyílt egyéni rapid sakkverseny

 1. november 25 – én szombaton a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban megrendezett Országos rapid sakkversenyen a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolából 5 tanuló vett részt.

Diákjaink heti egy alkalommal járnak sakkszakkörre. Életük első versenyén a profik között remekül szerepeltek. Mindannyian feladás nélkül végigjátszották mind a 7 játszmát.

Versenyzőim 8 – 10 évesek, így a 3. és 4. korosztályban játszottak.

 • Bakk Adrián (2.c osztályos) 3 játszmát
 • Fakan Alex (4.a osztályos) 2 játszmát nyert.
 • Oravecz Levente (2.c osztályos) 1 játszmát nyert, 1 döntetlent játszott, 1 erőnyerő pontot kapott.
 • Kása Máté (2.c osztályos) 1 játszmát nyert, 1 erőnyerő pontot kapott.
 • Csatári Anna (2.c osztályos) 4 fiúval és 2 kislánnyal játszott kitartóan. Hajszálon múlott a győzelme, 1 erőnyerő pontot kapott.

Büszke vagyok tanítványaimra a bátorságukért, kitartásukért, szorgalmukért.

Gratulálok még egyszer! Hajrá ,,Lánchíd”, hajrá SAKKOSOK!

Felkészítő pedagógus: Gömöriné Csősz Adrienn

 

Okostányér Országos Döntő

Ebben az évben először került megrendezésre az Okostányér verseny, melyen az iskolánk elsősegélynyújtó csapata vett részt. A verseny fő témája az egészséges életmód volt, ahol a táplálkozás és a sport kiemelkedő szerepet kapott. Iskolánkból a 7.b osztály három tanulója Blahó Péter, Csatári Emma és Péczeli Dorina nevezett, akik a megyei fordulón Bács-Kiskun Vármegye legjobbjainak bizonyultak, így részt vehettek az országos döntőn, amely 2023.11.18-án szombaton került megrendezésre Budapesten. A verseny a 11. kerületben a Szent Margit Gimnáziumban zajlott, ahol a gyerekeknek 16 pályán kellett megmérettetni magukat. A feladatok között szerepelt sportolás, egészséges reggeli összeállítás, élelmiszerek lejárati dátumának meghatározása, élelmiszerek csoportosítása összetevők alapján, cukorbetegség tünetei, megelőzése és kezelése stb.

Az országból 33 csapat (6. és 7. évfolyamos tanuló) indult. A gyerekek nagyon jól érezték magukat. Többek között egy kis részletet megnézhettük az Édes és keserű musicalből több sztár előadásában. Igaz a végére jól el is fáradtunk, mert estére értünk haza, de egyöntetűen mindannyian úgy gondoljuk, hogy a sok fáradtság és tanulás megérte ezt a napot.

 

Felkészítő és kísérő: Ferencz Gabriella

Városi Ifjúsági Párbeszéd Napja

Diákjaink közül Geleta Vilvien 8 c, Gyenes Lilla 8 c. és Polyák Zsuzsanna képviselte iskolánkat a Kecskeméti Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat rendezvényén és ezáltal aktívan kapcsolódtak a kecskeméti diákközélethez.

A rendezvény alatt a diákok a várost érintő ügyekről hallhattak előadásokat és szimulált bizottsági üléseken vehettek részt. Beszámolójuk alapján hasznos és pozitív élményekkel tértek vissza iskolánkba.

Szervező pedagógus: Bordás Mária

Márton napi és Karácsonyi kirakodóvásár

Idei évben is nagy sikerrel zárult a tavalyi évben bevezetett Márton napi és Karácsonyi kirakodó vásár, ahol a részt vevő osztályok a fenntarthatóság nevében újrahasznosított anyagokból elkészített portékáikat árulták. Ennek bevételével az osztálypénzt gyarapították. Jó alkalom volt ez az előttünk álló Adventi időszakra való hangolódásra.

Szervezők: Bordás Mária és Novák Anikó

Torna - Botev kupa

6 arany, 13 ezüst, 2 bronz érem !

Iskolánk tornászainak elkezdődtek a tanév megmérettetései, versenyei. A lányok 26-án, vasárnap, a XIII. Botev Kupa – Sztoján Hanna Emlékverseny  „B” kategóriás országos meghívásos versenyén vettek részt Veszprémben. Tornászaink mindhárom korcsoportban képviselték iskolánkat, csapataink csodálatos dobogós helyezéseket értek el úgy csapatban, mint egyéniben.

I.kcs.- os tornászaink második helyezést értek el. Nagy volt az öröm, hiszen négy kislánynak ez volt élete első megmérettetése, három kis elsős és három másodikos erősítette csapatunkat.

  Csapattagok: Fehér Hanna, Balogh Zorka, Dajka Ninett, Fehér Vanda, Marton Regina, Dudás Zelda.

II.kcs. -os lányaink a dobogó legmagasabb fokára állhattak, első helyen végezve megnyerték a versenyt.

 Csapattagok: Csujok Ida, Doktor Eszter, Balla Jázmin, Balla Viola, Kosik Rita, Harkai Szófia.

               Egyéni összetettben: Balla Jázmin 6. helyezés, Balla Jázmin 4. helyezés, Kosik Rita 3. helyezés, míg Harkai Szófia 2. helyezést ért el.

III.-IV. kcs.-os lányaink szintén örömmel álltak fel a dobogó második fokára, második helyen végezve ezüst éremmel büszkélkedhet csapatunk.

    Csapattagok: Orlov Natasa, Domonyi Elina, Hajdu Noémi, Csontos Lia, Pesti Nikolett, Csujok Imola.

            Egyéni összetettben, Csujok Imola 3. helyen végzett.

Gratulálunk a Lányoknak és edzőjüknek, Erika néninek! További jó felkészülést kívánunk az előttük álló megmérettetésekhez!

Hajrá Csajok, hajrá Lánchíd!

Mesemondó verseny

Mesemondó verseny a 3- 4. évfolyamon

 „Mese, mese, mátka, pillangós madárka…”

 1. október 25-én került sor a 3.-4. évfolyam mesemondó versenyére. A magyar népmesék c. rajzfilmsorozat jól ismert dallama repítette el a gyerekeket a mesék birodalmába. A mesemondók izgalmát játékkal igyekeztünk oldani.

A versenyzők felkészülten érkeztek, tréfás és tanulságos meséket hoztak magukkal. Ebben az évben a felsős munkaközösség- vezető, Bendéné Kiss Edit is tagja volt a zsűrinek. Minden résztvevő kapott egy oklevelet, a legjobbak a városi mesemondó versenyen képviselik majd az iskolánkat!

Lánchidasnak lenni jó!

Vers és prózaíró verseny

Első alkalommal hirdette meg vers-és prózaíró versenyét a 3-8. osztályosok részére a Zrínyi Ilona Általános Iskola. 9 lánchidas diák fogott tollat, hogy papírra vesse verseit, akik mindannyian elismerő oklevélben részesültek.

Szivák Tamara és Provics Hanna 6.b,

László Kincső, Kovács Kamilla, Opra Szofi, Rákosi Noa 7.a,

Csontos Lia 8.a,

Fehér Ádám és Ónodi Gergő 8.b.

A versenyre magyar szakos kollégáink biztatták és nevezték be a gyerekeket: Bendéné Kiss Edit és Ujszásziné Kádár Eszter.

A Magyar nyelv napján, 2023. november 13-án került sor az eredményhirdetésre, ahol nagyon szép helyezéseket értek el tanulóink.

Az 5-6. évfolyamosok között III. helyezést ért el Szivák Tamara 6. b osztályos tanuló.

Versének címe: A magyar nyelv

 

A 7-8. évfolyamosok között a dobogó első és második fokán is lánchidas állhatott.

 1. helyezett lett Kovács Kamilla. Versének címe: Mi ez az érzés?

 

 1. helyezett lett László Kincső. Versének címe: Sérült szív

 

Gratulálunk minden résztvevőnek és a díjazottnak!

Hajrá Lánchíd!

 

Határtalanul

Egy októberi reggelen a három 7. osztály vonattal Budapestre utazott, hogy a Határtalanul pályázat keretein belül részt vegyünk a Magyarság Házában tartandó foglalkozáson. Az előadás nagyon érdekes volt, a mesékről és a népmesegyűjtésről szólt. Majd gyalog elsétáltunk a Parlamentbe, ahol az idegenvezetőnk kíséretével sok érdekes információt tudtunk meg az épület építészetéről, szervezeti felépítéséről, mindennapi működéséről. Megnéztük a Szent Koronát, megcsodáltuk az épület gazdagon díszített belső tereit. Köszönjük kísérő pedagógusainkat ezt a tartalmas kirándulást: Bordás Máriának, Vinkóné Lakatos Ritának, Ujszásziné Kádár Eszternek, Perényi Krisztiánnak, Cseh Márknak és Szamler Lászlónak.

 

Rudolf az Ifljúságért - Meghívó november
Lánchíd sétány átadás

Kedves vendégeink!

Fákat ültetni, erdőt telepíteni az emberiség történetében mindig is a legnemesebb feladatok közé tartozott. Egyrészt mert a fákat sohasem magunknak, hanem utódainknak, a következő generációnak szánjuk. Ebben a felfogásban a faültetés a holnap reménye. Másrészt az ember és a fa között ősidők óta létezik egy szétszakíthatatlan kötelék: hiszen a fa ha kell árnyat ad nekünk, gyümölcsével táplál, élete végén pedig testével melegít. Azt is mondhatnánk az embernek addig van jövője a Földön, amíg fák élnek ezen a bolygón. Ezt az emberek már nagyon régen felismerték. Ha egy kis történelmi kitekintést teszünk, akkor Magyarországon már 1755-ben királyi rendelet született a faültetésről, az alábbiak szerint: „Minél előbb ültessenek, névszerint az oly helyeken, hol a fában fogyatkozás és szükség tapasztaltatik.”

Gróf Széchenyi István pedig 1842-ben Pesten megalapította a Pesti Sétatér Társaságot. Az elődök példáján felbuzdulva mi is úgy éreztük, hogy a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola és a Lánchíd utca közötti területen diákjaink és az itt lakók örömére egy facsemetékkel beültetett sétányt hozzunk létre. Az elgondolást példaértékű összefogás követte mind a város, mind a civilek, mind az egyesületek és mind a megszólított cégek részéről. A közös munka gyümölcseként most itt állunk a Széchenyiváros új zöld területének, a Lánchíd sétánynak az átadási ünnepségén. Igaz, hogy ezek a fák most még csak csemeték, de idővel – ha óvjuk és védjük – szárba szökkennek és lombot bontanak mindannyiunk örömére. Kívánom, hogy majdan ezek a fák is hozzájáruljanak a Széchenyiváros tisztább levegőjéhez, a rajta fészkelő madarak éneke színesítse az itt élők életét, és a lombok alatt pedig szerelmek szövődjenek.

Végezetül engedjék meg, hogy hálás szívvel megköszönjem mindazok segítségét, akik hozzájárultak a Lánchíd sétány létrejöttéhez.

Kecskemét város önkormányzatának, kiemelten Győri András főkertész úr segítő, kreatív munkáját.

Ronai Péternek, a Köppel Manufacturing Kft. cégvezetőjének a nagyvonalú támogatását.

A Gebura-Fa-Gép Kft.nek, Gebura István ügyvezető úrnak és fiának a kivitelező munkálatokat.

Gál Zsombornak, a Lendületben Széchenyivárosért Egyesület elnökének a terep előkészítésében és a környezet szépítésében végzett segítségéért.

És külön köszönet jár Szamler László képviselő úrnak, aki ehhez az együttműködéshez összekapcsolta a segítő kezeket.

Boldog Andrea

igazgató

Az én fám Elsős lettem!

Iskolánk hagyományaként, immár 5. alkalommal ültették el elsős tanulóink az osztályuk saját fáját. Nagy lelkesedéssel ástak, lapátoltak és locsoltak a kisdiákok. A fák gondozását a gyerekek örömmel vállalják amíg az iskola tanulói. A későbbiekben pedig szép emlékként tekinthetnek közös fájukra.

Argos

Ismét ellátogatott hozzánk az Argos Állatvédelmi Közhasznú Egyesület, akivel már évek óta szoros kapcsolatban állunk. Ezúttal egy új interaktív előadással érkeztek meg a 8. és 4. évfolyamos tanulóinkhoz. Nagyon hasznos tanácsokat, ismereteket nyújtanak tanulóinknak a felelős állattartásról és az állatvédelemről. Állatbarát iskolaként nagyon fontos számunkra, hogy diákjainknak ebben a témában is jó hangulatú érzékenyítő foglalkozásokat szervezzünk. Ezt pedig az itt megjelent szakemberek és kutyák mindig garantálják.

Termostári kalandok

Iskolánk 5.a és 6.a osztályos tanulói egy igazán egyedi lehetőséget ragadtak meg október 27-én. Diákjaink a Termostar Hőszolgáltató Kft. jóvoltából részt vehettek egy rendhagyó gyárlátogatáson, a cég új környezetbarát telephelyén. Ezen az események a diákok megismerkedhettek a biomassza erőmű működésével, hogy hogyan állít elő pusztán hulladékfából környezetbarát módon energiát a hőerőmű. Izgalmas és játékos módszerekkel igyekeztek közelebb hozni a gyermekeknek az energiahasznosítást.

Köszönjük ezt az egyedülálló lehetőséget a Termostar Hőszolgáltató Kft.-nek valamint a három kísérőnek Kulmánné Simon Andreának, Vadásziné Redenczki Anitának és Kovács Jánosnak.

Negyedik évfolyam projektzáró

,,Az állatok csodálatos barátok – nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert.” (George Eliot)

Október elején indult a 4. osztályos tanulóink számára az „Állati?- Ez állati!” című állatvédelemhez kapcsolódó projektünk.

Célunk, hogy közelebb hozzuk tanulóinkhoz az állatok védelmének fogalmát és fontosságát. Az ismeretek feldolgozására az anyanyelvi, matematika, ének, rajz, technika órákon és a tanítási órákon kívül is lehetőség nyílt. Gyűjtőmunkát végeztek a csapatok a könyvtárban, informatika és angol órákon is gazdagították ismereteiket.

A legsikeresebb írásbeli, rajzos feladatokat és újrahasznosított anyagokból készült kreatív állatszobrokat a 3. és 4. évfolyam együtt mutatta be egy gyönyörű kiállítás keretein belül.

A projektzáró műsorra október 26-án került sor. A délután során dramatikus jeleneteket, prózákat, énekes és táncos műsorszámokat adtak elő a gyerekek.

Az előadást természetesen állatokról szóló aranyos versek és dalok nyitották meg. Hogy milyen nehéz a kisállatok élete, Csukás István: Sün Balázs című verses meséje mutatta meg.

A dramatizált versek minden bizonnyal igazán szép gondolatokat ébresztettek a nézőkben is.

A Vadak Ura című népszerű családi musical felcsendülő dalai arra hívják fel a figyelmet, hogy ha az állatokat elpusztítják az emberek egy trófea megszerzése vagy egyéb ok miatt, akkor a kihalásuk az emberiségnek is nagy veszteség lesz.

A gyerekek nagy lelkesedéssel és örömmel készültek a bemutatóra, melyet a közönség hatalmas vastapssal jutalmazott.

HAJRÁ LÁNCHÍD!!!

Fedezd fel újra a könyvtárat!

Gyertek és keressetek nektek tetsző könyveket!

Regények, verses kötetek, ismeretterjesztő könyvek, újságok várnak az iskolai könyvtárban. Sok társasjátékot is kipróbálhattok a délutáni szabadidőtökben.

Újraindítjuk ebben az évben is az Olvasni menő! Olvashow versenyt. Keresd a megjelölt könyveket a könyvtárban, kérd el a hozzátartozó feladatlapot! A helyesen kitöltők a szorgalmi ötös mellett az év végéig tartó versenyben is részt vesznek. A tanév végén a legtöbb pontot összegyűjtők oklevelet és meglepetés ajándékot kapnak.

A választható könyvek listája a könyvtár blogján megtekinthető.

https://lanchidiskolakonyvtar.blogspot.com/p/olvasni-meno-olvashow-verseny.html

A blogon elérhető többek között a kötelező olvasmányok elektronikus változatai is.

Lánchidasnak lenni jó! Olvasni menő!   😎

„A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni.”

Ennek a gondolatnak a jegyében gyűltek össze a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola könyvtárának olvasótermében azok az első és második osztályos gyerekek, akik nemcsak szeretik a meséket, hanem próbára is kívánták tenni magukat a mesemondás tudományában. Minden kisdiák lelkesen készült az eseményre, hiszen a tét a városi fordulóba, Meseországba való jutás volt. A legkisebb korosztály tanulói tréfás és tanulságos magyar népmeséket választottak, melyek előadásában ott bujkált a mese szeretete. A versenyzők és a tanítókból álló zsűri is egy igazi mesés délután részesei lehettek.

Mert Lánchidasnak lenni jó!

Állati jó móka volt!
Állatok seregszemléjévé vált iskolánk aulája. A múlt héten került sor a harmadik évfolyamosok „Állati? -Ez állati!” című projektzáró műsorára. A rendezvény három hét tevékenykedésének lezárása volt. A tanítási órákon és a szabadidőben egyaránt az állatok kerültek főszerepbe. A témakörhöz kapcsolódó tanulói munkákból, alkotásokból gyönyörű kiállítás született. A program célja, hogy a gyerekek ismerjenek meg minél több állatot, felhívja a figyelmüket az állatvédelemre, a felelősségteljes állattartás fontosságára. A záró előadáson Zelk Zoltán és Móricz Zsigmond kedves meseszereplői keltek életre. Felvonultak az Állatok iskolája című mese erdei lakói, megelevenedett az Iciri-piciri mese, és feléledtek a szorgos méhecskék is. A gyerekek színpadi átalakulását a szülőkből, rokonokból álló nagyszámú közönség elragadtatással figyelte, és nagy tapssal jutalmazta. HAJRÁ LÁNCHÍD!
Úszó Nemzet Program a Lánchíd Iskolában!

Iskolánk 1. és 2. osztályos tanulói lelkesen vesznek részt az Úszó Nemzet Programban! 

Az úszás napjaink egyik legkedveltebb mozgásformája, amely minden korosztály számára segítséget nyújt a testi és lelki egészség megőrzéséhez. Iskolai keretek között heti egy alkalommal vesznek részt diákjaink a játékos úszásoktatásban. A foglalkozások célja, hogy a gyerekek szeressék a vizet, mint természetes közeget és a kellemes foglalkozások közben biztonsággal megtanuljanak úszni, megismerjék az úszásnemeket és megszerezzék a biztonságos vízijártasságot.

A gyerekek nagyon élvezik a foglalkozásokat és az úszás és szeretete beépül a mindennapjaikba.

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

Junior Achievement Magyarország
Iskolai eszközpark bővítésére pályázhatott minden magyarországi iskola Több mint 60 iskola kap modern számítástechnikai eszközöket a Citi és a Junior Achievement együttműködésének köszönhetően Rekordszámú résztvevővel, több mint 5 000 általános és középiskolás diák bevonásával kerülnek megrendezésre a Junior Achievement Magyarország (JAM) interaktív gazdasági készségfejlesztő és pályaorientációs kurzusai az idei tanévben. A programban résztvevő diákok a vállalkozói készségek és ismeretek elsajátítása mellett, különböző a vállalkozás működéséhez szükséges szakterületekkel és szakmákkal, valamint az azok elsajátításához szükséges képességekkel ismerkedhetnek meg. A kimagasló részvétel a téma népszerűsége mellett annak is köszönhető, hogy a Citi Magyarország (Citi) és a JAM pályázatot hirdetett “Vállalkozói készségfejlesztés az iskolában” témában, melynek keretein belül a 2023/24-es évi kurzuson résztvevő iskolák számítástechnikai eszközökre pályázhattak. A pályázati anyagot tartalmazó felhívás kiküldése után kevesebb mint 24 órával annyi érvényes pályázat érkezett be a szervezőkhöz, hogy a Citi által felajánlott teljes adomány; a 330 db mini PC, a 630 db számítógép monitor és a 300 db monitortartó előjegyzésbe került és ’iskolára talált’. A Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola 5db számítógépben, 10db monitorban és 10db monitortartó állványban részesült a pályázaton keresztül. Az elnyert számítástechnikai eszközöket 2023.10.18. -án juttatták el az intézmény számára. A pályázati feltételeknek megfelelően 24 diák vett részt a JAM által biztosított játékos, interaktív foglalkozáson, amelyen keresztül megismerték az alapvető gazdasági és vállalkozási fogalmakat, majd csapatokat alkotva létrehozták saját vállalkozási ötletüket, élményszerűen feldolgozva ezzel a foglalkozáson tanult üzleti tervezés, marketing és pénzügyi alapokat. A Citi Magyarországról A Citi 1985 óta kínál innovatív pénzügyi megoldásokat a magyar bankpiacon. Világszínvonalú banki termékek és szolgáltatások széles körét nyújtja közép- és nagyvállalati, multinacionális, állami szektorbeli, valamint pénzügyi intézményi ügyfeleinek, így járulva hozzá terveik megvalósításához, céljaik eléréséhez. A Junior Achievement Magyarországról A Junior Achievement Magyarország (JAM) a Junior Achievement Worldwide tagja, 1993 óta működik Magyarországon. A JA Magyarország fő célkitűzése, hogy kapcsolatot teremtsen az oktatás, valamint a hazai és nemzetközi üzleti élet sikeres szereplői között egy olyan vállalkozói élmény megszerzése által, ahol 6-24 éves fiatalok a vállalati partnerek, mentorok és pedagógusaik inspiráló közreműködésével mernek vállalkozói ötletük megvalósításába kezdeni.
Rajzos sikerek
Rajzos sikerek! Az Univer Product Zrt. örömmel hirdette meg „Paprikaszobor – készítő pályázatát” Bács-Kiskun vármegyei általános- és középiskolás osztályok számára. Céljuk a diákok kreativitásának és művészi tehetségének megismerése és támogatása volt. Arra buzdították a diákokat, hogy az alkotásaikkal méltassák a paprika gazdag kultúrához és gasztronómiához fűződő kapcsolatát. Továbbá bátorították őket, hogy kreatívan ötvözzék a paprika ízét, színét és jellegzetes formáját egyedi művészi megoldásokkal, tehát készítsék el saját maguk Paprikaszobrát! A Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola 6.b osztálya a kitartó csapatmunka eredményeként III. helyezést ért el a versenyen. A díjat 2023. 10. 13-án, az Univer „Erős Pista Feszt” megnyitó ünnepségen adta át Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, illetve Szőke Gábor Miklós, szobrász. A nyertesek a 100.000 Ft értékű osztálykirándulásra költhető pénznyeremény mellett külön meghívást kaptak a gyárlátogatásra. Osztályfőnök: Bendéné Kiss Edit Felkészítő tanár: Tóth-Ivicz Netta Gratulálunk! Hajrá Lánchíd!
Állatvédelmi délután

Harmadik alkalommal rendeztünk állatvédelmi délutánt az ARGOS Állatvédelmi Egyesülettel közösen. A négylábú vendégek mellett ismét iskolánkba érkezett Manka és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének képviselője, Császár Angelika,.

Ezúttal a rendőrség szakembereit is vendégül láttuk, valamint a Kecskeméti Vadaspark igazgatóját, Tokovics Tamást, akik szintén a felelős állattartásra hívták fel a figyelmet.

Ezen az alkalmon is vendégünk volt egy sportcsapat.

Nagy örömünkre elfogadták a meghívást a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét kosárlabdásai is, akik oklevelet is kaptak az ARGOS-tól támogatásukért.

A lánchidas diákok ezúttal is rengeteg állateledelt gyűjtöttek össze, melyet át is adtunk a ARGOS Állatvédelmi Egyesület vezetőjének, Szabó Attilának.

Az eseményt kutyasimogatás és a kosarasokkal való beszélgetés, autogramosztás zárta.

 

Lánchidasnak lenni jó!

Zánkai kalandok 2023!

Szeptember elsején izgatottan várta a 6.a és 6.b osztály, hogy nyert-e a májusban feltöltött pályázat. Néhány napon belül kiderült: NYERTÜNK!!!

Elindult a nagy készülődés. A 6.b osztályból 2 segítőkész család eljuttatta a csomagokat a táborba és vissza,  így mi kényelmesen utazhattunk a vonattal a Balaton felé.

3 élményekkel teli napot és az izgatottságtól 2 kialvatlan éjszakát töltöttünk a kék ház szobáiban. 

Sokféle programban volt részünk: voltunk cirkuszi eladáson, koncerten, hajókiránduláson egy katamaránnal, lézerharcoztunk, csapatépítő játékokat játszottunk, és végül egy DISCO-val zártuk az utolsó napot.

Végig gyönyörű, késő nyári időnk volt, és még arra is maradt lehetőség, hogy térdig belegázolhassunk a Balatonba.

Még sok hasonló programot szeretnénk. Nagyon várjuk a folytatást! 

Köszönjük a szervezést Kulmánné Simon Andrea és Bendéné Kiss Edit tanárnőknek, valamint Balogh Gábor tanár úrnak a kísérést.

Hajrá 6.a, 6.b!

Hajrá Lánchíd!

5 arany és 5 ezüst érem!

Lánchidas Bajnok csapat a diákolimpia országos döntőjén!

 

Október 12-én, Szolnokon rendezték meg a Diákolimpia Országos Csapatbajnokság Döntőjét, ahová iskolánk távolugró és magasugró csapata a legjobb eredményekkel jutott be a megyei döntőről.
 Lánchidas atlétáink, hozva remek formájukat, szépen csillogó érmekkel álltak a dobogóra mindkét versenyszámban.

Távolugró csapatunk, a dobogó legmagasabb fokára állva, aranyéremmel a nyakukban büszkélkedtek az ORSZÁGOS BAJNOKI CÍMMEL!

 

Csapattagok:

Takács Luca, Rákosi Noa, Kovács Jázmin, Mikolajcsik Gréta, Borbély Szófia.

 

Magasugró csapatunk pár centivel maradt le az első helyről, de így is büszkén álltak fel a dobogó második fokára és vették át az ezüst érmeket.

 

Csapattagok:

Takács Luca, Rákosi Noa, Kovács Kamilla, Kovács Jázmin, Opra Szófia.

 

Szívből gratulálunk Simity László tanár úrnak és a Lányoknak!

 

HAJRÁ LÁNCHÍD!

Magyar népmese napja

Hagyomány szerint iskolánk ismét megemlékezett Benedek Elek születésnapján a Magyar népmese napjáról. Az első és második évfolyam számára több epizódot vetítettünk le a Magyar népmesék sorozatból. A rabul ejtő történetek világa mindig meghatározó élményekkel gazdagítja a gyermekek érzelemvilágát, fejleszti szókincsét, képzeletét, gondolkodását, világnézetét.

Magyar Diáksport napja

Szeptember 29-én került megrendezésre a Magyar Diáksport Napja. Iskolánk 1-3. évfolyamos tanulói vehettek részt ezen az eseményen a Szabadidőközpontban. A gyerekek számos sportot kipróbálhattak. Az adott sportág edzői és fiatal versenyzői – köztük lánchidas diákok is – bemutatták a strandröplabda, a birkózás, a tájfutás, az asztalitenisz, a kosárlabda, a boksz és a jégkorong szépségeit.

Főzőverseny
Klímakonferencia 2023

Az Unicef MBA felismerve a fiatalabb generációk igényeit, „Klímahősök „ néven széles körű ismeretterjesztő és tájékoztató programot indított abból a célból, hogy a korosztályra jellemező, a fiatalok mentális egészségét is veszélyeztető, tehetetlen szorongás helyett valódi tudást, részvételi, megnyilvánulási, kapcsolódási és cselekvési lehetőséget biztosítson. A 8.c, 7.a és 6.a osztályba járó tanulóinkkal részt vettünk ezen a rendkívül sok információt adó interaktív rendezvényen 2023.10.07-én, Budapesten.

Résztvevő diákok: Gyenes Lilla 8.c, Geleta Vivien 8.c, Raffael Krisztián 8.c, Polyák Zsuzsanna 8.c, Király Petra 8.c, Borsos Klaudia 8.c, Rőfös-Horváth Ádám 8.c, Raffael Krisztián 8.c, Maros Aisa 8.c, Ujszászi Csenge 7.a és Bordás Benett 6.a.

Kisérő pedagógusok: Bordás Mária és Ujszásziné Kádár Eszter.

Kajak-kenu bemutató a Széchenyiváros Hetében

A 4.b osztály a Széchenyiváros Hete egyik programjaként megismerkedhetett a kajak-kenu sportággal. A Hírös Kecskemét Vízisport Egyesület jóvoltából kipróbálhatták a gyerekek ennek a sportnak az eszközeit és megtapasztalhatták, milyen mozgásformákkal erősítik magukat a sportolók.

Velünk zöldül Kecskemét

A Széchenyiváros Hete programsorozat részeként, a Széchenyi István Közösségi Ház és a Termostar Hőszolgáltató Kft. szervezésében játékos quizversenyen vehettek részt iskolánk 4. évfolyamos tanulói. Megismerkedhettek a különböző megújuló energiákkal, amelyeket a távhőszolgáltatásnál is hasznosítani tudnak. A játékos ismeretszerzés mellett a szerencsekerék megforgatásával ajándékokhoz is juthattak a gyerekek. Ezután Csorvási Kata írónő Mackó Milu naplójának bemutatóján is részt vehettek a 4. b osztály tanulói.

Európai diáksportnap

Szeptember utolsó péntekén már hagyomány a hazai iskolákban, hogy a Magyar Diáksport Napján színes sportprogramokat szerveznek a gyerekeknek. Közel 40 országban mozognak a fiatalok: 1,7 millió iskolás gyermek mozog egyszerre. Az esemény idei mottója: „Öröm a sportban és a testmozgásban”, ezért a fő cél az, hogy a gyerekeknek a mai napon igazi élménysportban legyen részük.

Iskolánk, évek óta aktív résztvevője ennek a kihívásnak, idén is csatlakoztunk az Európai Diáksport Napja programjához, ami nemcsak arra kínált lehetőséget, hogy a diákjainkat aktivitásra ösztönözzük, hanem arra is, hogy népszerűsítsük körükben az egészséges, mozgásban gazdag életmódot.

Változatos sportági mozgásformákkal találkoztak tanulóink, vidáman, örömmel és mosollyal az arcukon próbálták ki a feladatokat.

 Úgy tanulóink, mint kollégáink, nagyon jól érezték magukat ezen a neves napon, újra elmondhatjuk, hogy Lánchidasnak lenni jó!!!!!

Hajrá Lánchíd!

Papp Napóleon

Mindig nagy öröm számunkra, ha egy-egy tanulónk bármilyen versenyen kiváló eredményt ér el. Azonban a volt lánchidas diákjaink eredményeire is büszkék vagyunk.
Most kaptuk a hírt, hogy Papp Napóleon egykori tanulónk, kecskeméti szenior atlétaként, 2023. szeptember végén az olaszországi Pescarában megrendezett Masters Atlétikai Európa bajnokságon aranyérmes lett magasugrásban, az M40-es korosztályban, ezzel megvédve a 2019-es EB címét. Fiatalkori edzője Simity László kollégánk volt.
Szívből gratulálunk a szép eredményhez!
Hajrá Lánchíd!

Kuvik doboz

A Kuvik doboz segítségével játékosan, szinte észrevétlenül tanulnak a gyerekek. Így történt ez az elmúlt napokban több tanórán is a 2.a osztályban.

Az „Ősz az állatvilágban” című szöveg feldolgozása során a Szófoglaló játékon keresztül gyakorolták a gyerekek az olvasmány kiemelt szavainak hangos olvasását. Magyar nyelv órán a magánhangzók időtartamával, a j – ly helyes használatával kapcsolatban oldottak meg érdekes feladatokat a tanulók. Megadott betűkből szavakat alkottak, amit lejegyeztek a füzetükbe, fejlesztve ezzel helyesírási és íráskészségüket.

Matematikaórán megismerkedtek a gyerekek az új művelettel: a szorzással. Korongokról és pálcikákról olvastak le összeadásokat és szorzásokat. A tankönyv feladatainak megfelelően csoportosítottak kettesével, hármasával, négyesével…tízesével.

Énekórán tapsolt ritmusmotívumokat raktak ki pálcikák segítségével, valamint a kettes ütemben előforduló ritmusvariációkat.

Minden kisgyerek vidáman vett részt ezeken az órákon, amelyeket a továbbiakban is folytatnak.

Hajrá LÁNCHÍD!

Machács Anita Mirella

Széchényiváros hete

Az UNICEF Magyar Bizottság a gyermekjogok megismerése, tisztelete és védelme érdekében figyelemfelhívó, oktató és érdekérvényesítő munkát végez Magyarországon, gyermekekkel közösen a gyermekjogok érvényesüléséért.

A Széchenyiváros Hete programsorozat részeként a Széchenyi István Közösségi Ház eseményén, 2023 szeptember 19-én vett részt a 7. b és a 8. c osztály. Kísérő pedagógusok: Bordás Mária, Cseh Márk és Szamler László.

Harmadik helyezés 14 kilométeres futással!

A 2023. szeptember 24-én megrendezett Hírös Félmaraton és Maraton futóversenyen Szabadi Richárd 8.c osztályos tanuló harmadik helyezést ért el 14 kilométeres távon. Ricsi lelkesen és tudatosan készült erre a megmérettetésre, iskolánk összesített első eredményét is segítve.

HAJRÁ LÁNCHÍD!

 

 

KESI különdíj

Hétvégén rendezte meg a Kecskeméti Sportiskola az évnyitóját, ahol KESI Különdíjat kaptak azok a kiemelkedő sportolók és edzők, akik a 2022/23-as szezonban, nemzetközi versenyeken szerepeltek. Iskolánkból Simity László tanár  úr és tanítványa  Takács Luca, 7.a osztályos tanulónk kaptak különdíjat, a Nemzetközi Diákolimpia Bajnokságon elért második és harmadik helyezésért.

Gratulálunk Lucának és Laci bácsinak!

Hajrá Lánchíd!

21 aranyérem

2023.09.21-én, a Diákolimpia Ügyességi Csapatbajnoksággal, atlétáinknak elkezdődött az idei tanév diákolimpiai versenyek sorozata. Három versenyszámban indultak, lányaink és fiaink.

 A lánchidas atlétáink arattak a versenyen, távolugró, magasugró és váltó csapatunk is első helyezést ért el, ezzel képviselik iskolánkat az október 13-án megrendezésre kerülő országos döntőn, ami Szolnokon kerül megrendezésre.

Távolugró megyei bajnok csapat tagjai:

Kovács Jázmin, Opra Szofi, Borbély Szófia, Mikolajcsik Gréta, Takács Luca, Rákosi Noa

Magasugró megyei bajnok csapat tagjai:

Kovács Jázmin, Kovács Kamilla, Opra Szofi, Takács Luca, Rákosi Noa

A 10×200 méteres váltófutás megyei bajnok csapat tagjai:

Kovács Jázmin, Opra Szofi, Takács Luca, Rákosi Noa, Mikolajcsik Gréta, Zsámboki Gábor, Harkai Miklós, Szilágy Dániel, Arató Alex, Kárász Előd

Gratulálunk a versenyzőknek és edzőjüknek, Simity László tanár úrnak!

Jó felkészülést kívánunk az országos döntőre!

Hajrá Lánchíd!

Széchenyiváros hete - koszorúzás
 1. szeptember 18-án délelőtt, idén is megemlékezéssel és koszorúzással indult a Széchenyiváros Hete rendezvénysorozat, melyet a városrész névadója előtt az Aradi vértanúk terén elhelyezett Széchenyi István-szobornál tartottak. Hagyományosan a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola diákjai is részt vettek ezen az alkalmon.

Fotó: hiros.hu keol.hu

Széchenyiváros hete megnyitó
 1. szeptember 18-án délután, színes ünnepség keretében átadták a Széchenyi István Közösségi Házat.

Az átadási ünnepséget, mely a Széchenyiváros Hete programsorozat része, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola diákjainak mazsorett és tornász bemutatója nyitotta meg. A műsort színesítette többek között Kele Viktória a Szent-Györgyi Albert Technikum tanulójának éneke, akire, mint volt lánchidas diákra méltán büszkék vagyunk.

Fotó: hiros.hu baon.hu keol.hu

Újra startol a Millió lépés az iskoládért verseny!
 1. szeptember 25. és december 10. között újra megrendezésre kerül a Millió lépés az iskoládért program. Tarts velünk! Nyerjünk 1 millió forintot az iskolának!

Mit kell tenni? Mozogni.
Mindegy, hogy focizol, úszol, sétálsz vagy biciklizel. Az is, hogy egyedül vagy csapatban teszed mindezt. Gyere, és mozogj velünk! Hívd meg szüleidet, barátaidat is a versenybe, gyűjtsünk minél több lépést az iskolának!

A Kékkört virtuálisan legalább 5x teljesítő, korábban nem nyert iskolák vesznek részt a versenyben.

Töltsd le az APP-ot, és válaszd a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolát!

Hajrá Lánchíd!

Psychart24 Művészeti maraton
Bábszínház

„Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. Ez a valaki most itt van s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják!”

 1. szeptember 8-án iskolánkba látogatott a Lázár Ervin Program keretein belül a Ciróka Bábszínház. A gyerekek a Vitéz László és az elátkozott malom című előadását izgulhatták végig. Hatalmas öröm volt felnőttnek, gyermeknek egyaránt.
Első hét az iskolában

Hívogat az iskola, kapuját kitárja….. énekli a dalt a mintegy 77  elsős kisdiák, akik a Lánchíd utcai iskolában  kezdték meg a tanévet. Játékos tevékenységekkel, sok-sok dallal és mozgással teltek a napok, megkönnyítve a váltást, amit az óvodából az iskolába való átmenet jelent.  Ismerkedtek a gyerekek az okoskockával, kipróbálhatták az okostáblát és a közös alkotás örömét. No, és persze amit várva vártak, elkezdhették a TANULÁS –t!

Lánchidasnak lenni jó!

Őszi puccparádé

Iskolánk ebben a tanévben is aktív szerepet vállal a „Zöld Pötty Tanoda” elnevezésű programban. Ennek során lehetőségünk nyílik csatlakozni környezet- és állatvédelmi foglalkozásokhoz, az idősödőket támogató önkéntes munkához, valamint részt vehetünk az eseménysorozathoz kapcsolódó városi rendezvényeken, kirándulásokon.

 

Együttműködésünk első eseménye egy idősödő lakóközösségnek nyújtott segítségünk volt. Ennek során a Stádium utca és a Nyíri út által határolt közpark takarításába kapcsolódtunk be a 6. évfolyamos diákjainkkal. Munkánk nagy segítséget jelentett az időseknek az aznapi zenés délután sikeres lebonyolításához.

 Hajrá Lánchíd!

Fuss te is a Hírös városban!

Szeretettel buzdítunk és hívunk egy tanévkezdő közös futásra, melynek időpontja szeptember 24 vasárnap. Sportiskolánk törekvése, hogy a diák és az egyesületi rendszerben érintett diákok mellett mindenki számára nyújtsunk sportélményt.
A Hírös futás díjazása igencsak motiváló, a legnagyobb létszámot mozgósító iskola 100.000Ft-ot,
A legnagyobb létszámot mozgósító osztály létszám szintén 100.000Ft-ot kap.
Ennek érdekében kérjük iskolánk tanulóit, testvéreket, szülőket, nagyszülőket és barátokat, hogy vegyenek részt ezen a tömegfutó rendezvényen. A rendezvényen a 300m és az 1000m távokon díjmentesen lehet nevezni.
Tudnivalók a csatolt versenykiírásban.
Fontos: Nevezési határidő, regisztráció szeptember 15!
A QR kód leolvasásával lehetséges a tájékozódás és a kötelező regisztráció. A regisztrációt követően a nevezési díj átutalással vagy lezárt borítékban (név, születési év, táv, támogatott iskola és osztály megjelölésével) Füzesiné Varga Zsuzsannánál lehetséges. Határidő szeptember 15!
További információt az osztályfőnököktől vagy a testnevelőktől kaphatnak.

Fussunk együtt az iskoláért, osztályunkért!

 

Nevezési díj: 3km

egyéni: 3000Ft

Nevezési díj: 7km

egyéni: 5000Ft

Nevezési díj: 14km

egyéni: 7000Ft

Nevezési díj: 21km

egyéni: 8000Ft           3fős váltó: 15000Ft

Nevezési díj: 42km

egyéni: 9000Ft

Nevezési díjak:

300m(csak ovisok),

1km futamok

egyéni: Díjmentes!

 

Nemzetközi diákolimpia

Atlétáink nyáron sem lazítottak, sok versennyel és gyönyörű eredményekkel gazdagodtak a KARC színeiben sportoló lánchidas lányok.

 Júliusba, a Dél-Koreában, Daeguban megrendezett Nemzetközi Gyermek játékokon, Takács Luca, iskolánk sporttagozatos tanítványa képviselte városunkat.

50 ország részvételével, ezen a Nemzetközi Diákolimpián, a legfiatalabb versenyzőként, Luca két számban is remekelt. Magasugrásban 3. távolugrásban 2. helyezést ért el.

Szívből gratulálunk Lucának és edzőjének, Simity László tanár úrnak!

HAJRÁ LÁNCHÍD!

Sulihős

A „SULIHŐS” program keretén belül, iskolánk 20 sportolójával és 3 pedagógusával, részt vehettünk Magyarország történetének legnagyobb sporteseményén, az Atlétika Világbajnokságon.

A szombati nyitónapon együtt szurkolhattunk magyar atlétáinknak, óriási büszkeség volt ott ülni a több ezer szurkoló között és együtt skandálni versenyzőink nevét, értük szurkolni.

Ami még magasabbra emelt minket, hogy volt sporttagozatos tanítványunknak, Palkovics Pistinek, a 3000 m akadályfutását élőben láthattuk, együtt dobbant a lánchidas szívünk érte. Hangerőt feltekerve biztattuk őt ezen a csodálatos napon.

A szervezők külön meglepetést tartogattak számunkra, mindannyian egy VB-s kulacsot kaptunk, ami örök emlék lesz számunkra.

Köszönjük szépen a lehetőséget és a csodálatos élményt!

HAJRÁ LÁNCHÍD!

Országos döntőben kilencedik és tizedik helyezés…

Iskolánk profiljának , a test és szellem edzettségének jegyében zajlott augusztus 28-án, Kiskunmajsán a Tomori Pál Kadét Kupa országos döntője. Az itt versenyzőknek egyszerre kellett hazafias, történelmi, hadtörténeti, honvédelmi technikai ismereteiket és fizikai erőnlétüket, ügyességüket próbára tenni. A versenyen induló több mint 50 csapat közül kettő négyfős LÁNCHIDAS csapat is bekerült az országos döntőbe. Történelmi és hadtörténeti teszt megoldásán kívül felderítés, tájékozódás, lövészet, akadálypálya, íjászat és elsősegélynyújtás területén versenyeztek tanulóink. Az országos döntőben kilencedik és tizedik helyezést értek el.
Hajrá Lánchíd !
A csapat tagjai: 

1. csapat( Varga Johanna 8.a, Zsámboki Gábor 8.a, Szabó Botond 8.a, Polyák Zsuzsanna 8.c )
2.csapat (Arató Alex 8.c, Szilágyi Dániel 8.c, Tóth Máté 8.a , Harkai Miklós 8.a )


Felkészítő tanárok: Vinkóné Lakatos Rita, Cseh Márk és Perényi Krisztián

Rajzos sikerek a nyári szünetben is 😊

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara az idei évi Múzeumok Éjszakája programsorozathoz kapcsolódóan pályaorientációs rajzpályázatot hirdetett „Mi leszek, ha nagy leszek?” címmel óvodás és iskolás korú gyermekek számára. Iskolánk tanulóját a 6.c osztályos Kovács Pannát is a díjazottak között köszöntötték.

Felkészítő pedagógus:
Ivicz Netta

Környezet- és természetvédelem Ezer Arca

Iskolánk, a Mozgó Diák Alapítvánnyal csatlakozott a „Környezet- és természetvédelem Ezer Arca” elnevezésű programhoz. Ennek keretében 50 alsó tagozatos diákunkkal részt vehettünk a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány, a Gyenes Kertészet és a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság által hirdetett környezetvédelmi versenyen, melynek célja a lakossági környezettudatosság erősítése, a felelős magatartás kialakításában való közreműködés, a városrész virágos otthonainak gyarapítása, valamint az egészséges életmódra nevelés.

A verseny lényege az volt, hogy 50 diák kapott a Gyenes Kertészet által előnevelt csüngő petúniák közül egy-egy tövet, amit otthon szülői segítséggel, családi körben kellett elültetniük. Az ültetésről készítettek egy jó minőségű szelfit, majd a fényképpel egy like versenyen vettek részt. Az első legtöbb like-ot begyűjtő diák ajándékba kapott egy kerékpárt.

 

A 2023. évi verseny nyertese Mester Patrik Zalán 1. b osztályos tanulónk volt, aki 1230 like-ot gyűjtött.

Szeretettel Gratulálunk!

Hajrá Lánchíd!

Most Mutasd Meg! Tehetségnap a Lánchídban

Iskolánk régi hagyományát elevenítettük fel, kicsit újragondolva, a Most Mutasd Meg! tehetségnapon.

A műsorszámok során bemutatásra kerültek iskolánk tehetséggondozó műhelyeiben folyó tevékenységek valamit fellépési lehetőséget biztosítottunk olyan tehetséges diákjainknak is, akik nem iskolán belül szervezett művészeti tevékenységet folytatnak.

Idei évben új hagyományként bevezetésre került egy díj átadása, olyan volt Lánchidas felnőtt részére, aki saját szakterületén kimagasló eredményeket ért el. Ezen a napon a rádiózást kedvelők körében jól ismert hang részesült Örökös Lánchidas tagságban. Faragó Miklós a Gong rádió műsorvezetője.

Egy színpadon a Lánchidas múlt Miki személyében, közelmúlt Horváth Bence személyében és a jelen tehetségei.

Hajrá Lánchíd!

DÖK nap

Az idei év DÖK napja méltó zárása volt a tanévnek. Egész napos sportprogramokkal és a  diákok által nagyon kedvelt bolhapiaccal kedveskedtünk a gyerekeknek. Idei évben támogatásként Tóth Ádám, volt lánchidas diák felfújható légvárakkal támogatta a programunkat. Emellett pedagógusainkat is megajándékozta különböző irószerekkel. A nagy év végi DÖK gyűlésen kiosztásra kerültek a díjak és megválasztottuk az év osztályait 2 .a. és felsőben a 5.b. osztályt.

Állatbarát iskola

 

„Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták.” James Herriot – angol állatorvos

Dr. Vetter Szilvia az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője adta át az „Állatbarát Általános Iskola 2023” pályázat oklevelét az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 21-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén harmadik alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.

Iskolánkban évek óta tart állatvédelmi előadásokat az Argosz Kutyaiskola és Állatvédelmi Egyesület. Kollégáink régóta elkötelezettek az állatvédelem irányába és ebben a szemléletben nevelik a gyerekeket is. Ehhez sokféle programon vettek részt a gyerekek. Megismerkedtek egy állatorvosi rendelő működésével, ellátogattunk állatkertbe és vadasparkba is. Az ehhez kapcsolódó feladatok folytatódnak a következő tanévben is, hiszen a fő célunk a szemléletformálás, hogy a gyerekek tudatos állattartók és állatvédők legyenek.

 

Örökös ökoiskola

A fenntarthatóságra nevelés kiemelt szempont intézményünk munkájában. Az első Ökoiskola címet 2017-ban szerezte meg intézményünk, és azóta is törekedve mind elméletben mind gyakorlatban sok-sok olyan programmal gazdagítottuk a fenntarthatóságra nevelést tanulónk körében, mellyel elismerésként az idei évben iskolánk elnyerte az Örökös Ökoiskola címet. A díjátadóra az ELTE Természettudományi Karán került sor. A díjat iskolánk Ökoiskola csoportvezetője Bordás Mária vette át.

Mesélj Európa! 2023

A Katona József Könyvtár, a Europe Direct és az Alternative English School 2023-ban is meghirdette az Európai Nyelvi Díjat nyert „Mesélj Európa!  – Tales from Europe” angol nyelvi vetélkedőt.

A kétfordulós vetélkedő során a csapatoknak – az első forduló nyelvi és Európai Uniós feladatai mellett – Európa folklórját feldolgozó angol nyelvű színházi előadást kellett megtervezniük és a döntőn bemutatniuk.

Az iskola Whiz Kids csapata a „The Poor Boy and the Witches” című szlovén népmese feldolgozásával első helyezést ért el az 5 – 6. osztályosok kategóriájában.

A csapat tagjai: Nemes Nóra 5.b, Kovács Márk 5.b, Provics Hanna 5.b, Rozsi Kitti 5.a és Diego Del Aguila 5.a.

Felkészítő tanár: Kiss Zsuzsanna

Gratulálunk a szép teljesítményhez!

Jégkorongos sikerek a Lánchídban!

Kasza Noel 7.b osztályos tanulónk a jégkorong sportnak szenteli szabadidejét. Szorgalmának, edzőivel, csapattársaival tisztelettudó, jó kapcsolatának, kiemelkedő edzéslátogatásának, az ott végzett munkájának és gólérzékenységének most meglett a méltó jutalma. Az U 14-es korosztály legjobb játékosa lett Noel. A KESI Sólymok U14-es csapatával bejutott az országos döntőbe, ahol a bronzéremig jutottak. A Kesi Sólymok U 16-os csapatába is feljátszik Noel, akikkel viszont az országos bajnoki címet is elnyerték.

Gratulálunk, Noel! Hajrá Lánchíd!

Tudásközpont

A Kecskeméti Digitális Tudásközpontban jártak diákjaink! Közelebbről megismerkedhettek a modern technológia vívmányaival. Kipróbálhatták a 3D nyomtatót, a VR szemüveget, számos programozható robotot (robotkar, humanoid robot, robotkutya, stb.). Közelről betekintést nyertek egy okos otthon működésébe is. Nagyon sok szuper élménnyel gazdagodtak a gyerekek. Köszönjük a lehetőséget!

Gazdátlan holmik kiállítása

Kedves Szülők!

Június 14-én szerdán 7:00-8:00 és 16:00-17:00 között, valamint június 21-én szerdán 16:00-tól „talált tárgyak” kiállítást szervezünk az iskola aulájában.

Az év során nagyon sok ruha, tesizsák és egyéb felszerelés nem talált haza.

Szeretnénk ezen változtatni, ezért az összes talált tárgy kiállításra kerül.

A fent leírt időpontokban a szülők bejöhetnek és megkereshetik gyermekük elhagyott holmiját.

Atlétika diákolimpia országos döntő

Ismét egy újabb Lánchidas siker!

7 arany 1 ezüst érem!

24 csapat részvételével, a hétvégén, Zalaegerszegen került megrendezésre a Többpróba Atlétika Diákolimpia Országos Döntője. A III. korcsoportos atléta lányaink, megnyerve a városi és megyei döntőket, a legnagyobb pontszámmal, első helyen jutottak be az országos döntőbe. Csak a célra koncentrálva, nagyon szoros eredménnyel, a lányok megvédték első helyüket és boldogan, mosolyogva álltak fel a dobogó legfelső fokára, aranyéremmel a nyakukban örvendhettek  az Országos Bajnoki Címnek.

Csapattagok: Takács Luca, Rákosi Noa, Opra Szofi, Kovács Jázmin, Mikolajcsik Gréta, Mikolajcsik Zsófia.

144 versenyző közül, egyéni összetettben Takács Luca a második helyen végzett, így ismét egy Lánchidas atléta állhatott a dobogón széles mosollyal.

Mindezt megkoronázta Takács Luca egyéni eredménye, aki magasugrásban szintén első lett, ezzel az Országos Bajnoki Címet tudhatja magáénak.

Nagyon büszkék vagyunk a lányokra, gratulálunk a csapatnak és edzőjüknek  Simity Laci bácsinak!

HAJRÁ LÁNCHÍD!

Bozsik fesztivál

Az MLSZ Bozsik Intézményi Program záró körzeti fesztiválja május 22-én került lebonyolításra a Műkerti Sportcentrumban. Kovrig-Szabó Ivett tanítónő a második osztályosokkal képviseltette magát. A gyerekek jó hangulatban, a fair play szellemében futballoztak a nagy meleg ellenére is. Csapatunk kiválóan teljesített. Külön köszönet a szervezőknek a csokikért. 

Matematika verseny

Hagyományteremtő céllal ebben a tanévben került megrendezésre első alkalommal  iskolánkban a házi Matematika verseny 3-4. évfolyamon, mely azoknak a tanulóknak is esélyt adott a megmérettetésre, akik egyéb versenyekre nem jutottak el. Összesen 45 gyermeket mozgatott meg a lehetőség. Nagy volt az izgalom mindkét évfolyamon az eredményhirdetésen. 4. évfolyamon 1. István Bence (4.c) lett, a 2. helyen ketten osztoztak: Kovács Bence (4.a) és Uszkay Adrienn (4.b)  3. helyen Poloznik-Jekkel Judit (4.b) végzett.

 1. évfolyamon 1. Takács Nelli (3.a), 2. Juhász Botond (3.a) és megosztott 3. helyen Szalontai Brendon (3.a) és Ilyés Benedek (3.a) végeztek.

Mindenki kíváncsi volt a saját pontszámaira is és örömmel számolgatta. A verseny szervezői és lebonyolítói: Kulmánné Simon Andrea munkaközösségvezető, Házi Erzsébet a 3. évfolyam és Tóth Valéria 4. évfolyam matematika tehetséggondozó szakköreinek vezetői.

Hajrá Lánchíd!

„A füstjelző életet menthet”

Rajzos sikerek! 😊

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatot hirdetett „A füstjelző életet menthet” címmel. Bács-Kiskun vármegyében iskolánk tanulói, Benedek Dorina 8/b osztályos tanuló „A füstjelző fontossága” című alkotásával a szabadkézi rajz kategória II. korcsoportjában III. helyezést ért el és Pénzes Kevin 8/b osztályos tanuló „A füstjelző nem pihen” című alkotásával szabadkézi rajz kategória II. korcsoportjában II. helyezést ért el.

Felkészítő: Ivicz Netta

XXX. Kecskeméti Aszfaltrajzverseny

A Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola aszfaltrajzversenyén vettek részt Diákjaink május 19-én pénteken.
A XXX. Kecskeméti Aszfaltrajzversenyen 10 iskola, 65 csapat, 395 diák vett részt, melyből 33 csapatot díjaztak. Hangszercsodák-csodahangszerek témát kellett a Gyerekeknek feldolgozni egy 3x3m-es területen, melyre 2 óra ált rendelkezésükre.
Iskolánkból 3 csapat indult a megmérettetésen, melyből 2 csapatunkat díjazták.

7-8. -os korosztályban különdíjban részesült a 7/a osztályos csapat és II. helyezést értek el a 8/a osztályos lányok.

Résztvevő Diákjaink:
8/b
Tagok:
Bendek Dorina
Gál Jella
Kocsis-Savanya Maja
Török Boglárka
Vörös Izabell

7/a
Tagok:
Dongó Laura
Magna Nóra Naomi
Varga Johanna
Varga Lili

8/a
Tagok:
Fehér Enikő
Karancsi Dorina
Tarjányi Diána
Tóth Ivett
Végh Adrienn

Felkészítő: Ivicz Netta

FIRST LEGO

FIRST LEGO League workshopon vettek részt iskolánk robotika szakkörösei 2023. április 26-án a Katona József Gimnáziumban. Diákjaink LEGO SPIKE Essential robotokat próbálhattak ki a 60 perces foglalkozáson, majd a gimnazistáknak szóló verseny pályáját is megtekinthették.
Csapatunk nagy erőkkel készül a FIRST LEGO League Explore kihívásban való szereplésre, melyre május végén fog sor kerülni.
Hajrá Lánchíd! Hajrá Lánchíd Oroszlánjai!

Ezüst minősítés!

Április 20-án került megrendezésre a Versmondók Találkozója a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban. A találkozón Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékeztek. A városi versmondó versenyről 32 gyermeket választottak ki 1-2. osztályos kategóriában, hogy elszavalhassák a versüket ezen az ünnepen. Az 1. c osztályból is bejutott a Versünnepre Szűrszabó Annabella Juhász Magda: Hová lett az ellenőrző? című versével. Annabella nagyon ügyes volt és Ezüst minősítéssel tért haza.

Gratulálunk!

Zaklajda Team Bajnokok tábora

Ösztöndíjprogramuk keretében az idén iskolánk 10 kisdiákja lehetőséget kapott, hogy térítésmentesen részese lehessen a bajnokok csapatának és BAJNOKOK lehessenek. KÖSZÖNJÜK 

„Lehet jobb hely a világ és ha valamit nagyon akarunk azt elérhetjük.“

Idén is megrendezésre kerül a gyerekek körében nagy sikert arató Bajnokok tábora a Zaklajda Team szervezésében. Rendkívül színes programjaival várja a táborozni vágyó gyerekeket. A testmozgás mellett, rengeteg olyan készségfejlesztő programmal is készülnek a szervezők, amik remekül fejlesztik a gyerekek kognitív képességeit. Többek között különféle edzések profi szakemberekkel, Airsoft, Quadozás, traktorozás, harcművészet, állatkert, jóga, kézművesfoglalkozás, modern zenei foglalkozások szerepelnek programjaik között.

MCC FIT Program

Lánchidas kaland! Az MCC FIT Program a Mathias Corvinus Collegium általános iskolás diákok számára biztosít tehetséggondozó képzést. Az általuk meghirdetett idei verseny célja egy olyan komplex, több tudományterületet felölelő tanulmányi csapatverseny megvalósítása, amely rendhagyó módon a teljes Kárpátmedencei negyedikes általános iskolás korosztályt szólítja meg. Nevezni 3+1 fős csapatban volt lehetséges, kizárólag a következő összetétellel: 3 fő negyedik osztályos diák és egy felnőtt csapatkoordinátor. A észtvevők idén: Ács Kristóf 4.c, István Bence 4.c és Golovics Áron 4.b osztályos tanulók voltak. A csapatkoordinátor Tóth Valéria a tehetséggondozó műhely vezetője, a segítő csillagász kolléga pedig Balogh Gábor volt.

A verseny témája: Űrutazás, amely a négy részfeladat irányvonalát is meghatározza.

 1. Rejtélyes építészet – űrbáziskészítés;
 2. Jövőkutatás, űrfizika – rakétakészítés;
 3.  Színház világa – jelmezkészítés;
 4. Filmkészítés rejtelmei – videókészítés.

Egy kilövő állomás készítése után az asztronauták öltöztek „szkafanderbe”, majd a rakétakilövés vette kezdetét az iskola udvarán biztonságos körülmények között. Többszöri próbálkozás után végre sikerült a kísérlet és elkészült róla a felvétel is. Továbbítottuk közös munkánkat a verseny szervezőinek, akiktől személyes dicséretet is kaptunk a remek összmunkáért! Várnak minket jövőre is!

Öröm volt a felkészülés is, a megvalósulás minden pillanata és persze a dicséretek bezsebelése is a szervezőktől!

Tóth Valéria

koordinátor

Koncerten járunk!

Május 10-én, szerdán délelőtt az iskola 5.b és 8.b osztályával bent jártunk a Hírös Agórában, ahol részt vehettünk a Kecskeméti Szimonikus Zenekar nyilvános főpróbáján.

A zenekar május 13-án, szombaton este koncertet adott, melynek műsorán filmzenék szerepeltek. Ebből hallhattunk meg néhány részletet. Többek között a Titanic, a Ben Hur,      A gladiátor és A Karib-tenger kalózai című filmek zenéjének ismert részletét élvezhettük.

Érdekes volt meghallgatni a hangszercsoportokat, a közös zenélést, megnézni élőben a színpadon egy 60 fős szimfonikus zenekart.

Hollókői Huba, a zenekar művészeti vezetője és Földi Jácint egy nyereményjátékkal is kedveskedett a hallgatóságnak: 4 belépőt sorsoltak ki a szombati koncertjükre.

Nagyon jó hangulatban telt a próba, mindenki jól érezte magát. 

Arany János Regionális Matematikaverseny

Lánchidas siker az Arany János Regionális Matematikaversenyen

Márciusban került megrendezésre az Arany János Regionális Matematikaverseny. 11 iskolából 75 tanuló mérte össze tudását. Csujok Ida, iskolánk 3.a osztályos tanulója az előkelő 5. helyezést szerezte meg.

Tanítója: Kovrig-Szabó Ivett

Felkészítője: Házi Erzsébet

Gratulálunk Ida és további sikereket kívánunk!

HAJRÁ LÁNCHÍD!

Sulikézi fesztivál

Sulikézi fesztiválon járt a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola másodikos, kézilabdás csapata

Vasárnap Soltra utaztunk, hogy részt vegyünk a gyerekekkel, immár második alkalommal a kezdődobás programon, melyet a Magyar Kézilabda Szövetség hívott életre, népszerűsítve az általános iskolákban a kézilabda sportágat.

 Ismét nem csalódtunk, csupa színes akadálypályák és rengeteg játékos feladat várta a gyerekeket. Hamar birtokba is vették a srácok a labdákat és eszközöket és két óráig csak a kézilabdáé és persze a gyerekeké volt a főszerep. Műsorvezető vezette a játékokat, animátorok pedig az állomáshelyeken ismertették a szabályokat. 8 pálya – mások, mint amik  márciusban voltak – szolgálta az ismeretszerzést a labdás ügyességfejlesztést, a szabályok ismeretét és megannyi fontos dolgot, amit játékosan sajátíthattak el a gyerekek.

Mindenki nagyon jól érezte magát gyermek, felnőtt, nagyon el is fáradt, de a mosolygás és önfeledt játék mindezt elfeledtette. Azt csinálták a gyerekek, amit nagyon szeretnek, játszottak.

Jövőre folytatjuk, szuper volt!!!

Hajrá srácok, Hajrá Lánchíd!

A lelkes csapat: 

   Halász Vivien

                           Szabó Rebeka

                            Bagó Anett

                            Sárközi Martin

                            Börcsök Bence

                            Kakas Márk

      Testnevelő: Perényi Krisztián

 

                          

 

Fővárosi nagycirkusz

 A vadregényes keleti sztyeppék mondákkal és gazdag történelmi hagyományokkal átitatott, egzotikus világába kalauzolta a Fővárosi Nagycirkusz iskolánk 8. évfolyamos tanulóit. A sztyeppe illata című műsorban Türkmén, üzbég, mongol, magyar és ukrán artistaművészek elevenítették fel kulturális gyökereiket a cirkuszművészet segítségével. A műsorban autentikus zenére vágtázó lovak, hajlékony és vakmerő artisták és megannyi csoda várta a diákokat, akik nagyon élvezték az előadást.

Galambos Sándor Országos és Kárpát-medencei történelem verseny döntő

Kunszentmiklóson került megrendezésre a huszadik Galambos Sándor Országos és Kárpát-medencei történelem verseny döntője, melyre iskolánk Pro Libertate nevű csapata is bekerült.

A verseny rendkívül magas színvonalú volt és kemény küzdelmet hozott. Diákjaink rendkívüli módon állták a sarat Székelyföld, Felvidék és több hazai nagyváros legjobb diákjaival szemben. Számunkra az is nehezítette a dolgokat, hogy sorszám osztásnál az egyes számot kaptuk, így első csapat révén több feladatot is ismeretlenül kellett megoldanunk. Ennek ellenére a kiváló negyedik helyezést sikerült elérniük a diákoknak hatalmas csatában.

A csapat tagjai:

Ilyés Zoé

Jeszenszki Gergő

Karsai Gabriella

Kovács Kamilla

Vámos Szófia

Felkészítő tanáruk Kovács János

A művészeti iskola diákjai a verseny közben szép dalszöveget írtak, a székelyek étkezés közben elővették a bicskát, mi pedig igazi Lánchidashoz méltón futottunk egy picit az iskola sportpályáján s nem szeghette kedvünket egy kis eső sem.

Hatalmas köszönet a kísérőinknek

Haszur Edinának és Perényi Krisztiánnak

Weöres Sándor Országos Diákszínjátszó Találkozó

Bronz minősítés a XXXII. Weöres Sándor Országos Diákszínjátszó Találkozón!

A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola dráma tagozatára járó, 4. b osztályos tanulóink bronz minősítést kaptak a Lúdas Matyi című előadásukért. A rangos versenyen a Drámakuckó csapat tagjai Csatai Flóra, Jakab Péter, Keresnyei Vince Márk, Poloznik-Jekkel Judit, Szerencsi Petra, Uszkay Adrienn, Cseh Lilla, Ubornyák Noémi, Rácz Petra, Csőszi Noémi, Papp Dorina. Felkészítőjük és a darab rendezője Nagypál Mária.

Gratulálunk! Hajrá Lánchíd!

Diákolimpia megyei atlétika többpróba döntő

8 arany 7 ezüst és 7 bronz érem!

Iskolánk tanulói az elmúlt heti sikeres szereplést követően május 8-9-én vettek részt a Diákolimpia megyei atlétika többpróba döntőjén.

Országos döntőbe jutottak az aranyérmet szerzett, első helyezést elért III. korcsoportos lányaink:

Összetett versenyben bajnok csapat tagjai:

Takács Luca 6.a, Kovács Jázmin 6.a, Opra Szofi 6.a, Rákos Noa 6.a, Mikolajcsik Gréti 7.a, Mikolajcsik Zsófia 5.a

Egyéni összetett versenyben a dobogó felső fokára állhatott és megyei bajnok lett, Takács Luca 6.a osztályos tanuló.

Harmadik helyezett, bronzérmet szerzett Kovács Jázmin 6.a  osztályos tanuló.

Negyedik helyen, Rákosi Noa végzett, szintén 6.a osztályos tanuló.

Magasugrás versenyében Takács Luca megye bajnokként vehet részt az országos döntőn.

Kislabdahajításban Karsai Gabriella a második helyezést ért el, míg távolugrásban Rákosi Noa második helyezett lett.

Az országos döntőre jó felkészülést kívánunk a Lányoknak, ami 2023.05 26-27-én kerül megrendezésre Zalaegerszegen.

A II korcsoportos  többpróba versenyben ezüst érmet szerzett fiú csapatunk.

Csapattagok:

Fekete Balázs 4.a, Vizeli András 4.a,Illyés Benedek 3.a, Kovács Krisztián 4.a, Kovács Bence 4.a, Kovács László 4.a

 Egyéni összetettben Fekete Balázs ért el 4. helyezést.

A II kcs-os lányok a harmadik helyen végeztek, a bronzérmet szerzett csapat tagjai:

Patai Mira 5.a, Harkai Szófia 4.a, Bereczki Hanna 4.a, Zöldi Hanna 4.a, Zsigmond Bettina 4.a, Csatai Flóra 4.b

Városi helyesíró verseny

Lánchidas siker a Béke helyesíró versenyen

A tavaszi szünet után került megrendezésre a város legnívósabb helyesíró versenye az alsó tagozatos kecskeméti diákoknak.

Tóth Zsombor, iskolánk 2.b osztályos tanulója felülmúlhatatlan eredménnyel, mindenkit maga mögé utasítva, hibátlan feladatmegoldással az előkelő 1. helyezést szerezte meg. Zsombort a díjátadó ünnepségen Aranytoll díjjal jutalmazták, így korosztályában a város legjobb helyesírója címet szerezte meg.

Tanítója: Molnár Anikó

Felkészítője: Kócsó Ilona

Gratulálunk Zsombi és további sikereket kívánunk!

HAJRÁ LÁNCHÍD!

Közlekedik a család

Egy remek játékra és nyerési lehetőségre hívjuk fel a  családok figyelmét!

Tájékoztatom, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén is meghirdette a „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedősorozatot.

A vetélkedő célja, hogy a közlekedők széles rétegeinek – gyalogos, kerékpáros, gépjárművezető, utas – figyelmét egyidejűleg ráirányítsuk a biztonságos, balesetmentes közlekedésre. Célja továbbá a szülői példamutató magatartás és a család közösségnevelő erejére való figyelemfelhívás. A versenyre nevezhet minden olyan család, ahol legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá 6-17 év közötti gyereket (gyerekeket) nevelnek. 

A vetélkedősorozat vármegyei elődöntője 2023. június 3-án 9.00-15.00 óra között Kecskeméten a Skoda Brill Márkaképviselet telephelyén (Kecskemét, Halasi út 32.) kerül megrendezésre.

Azon oktatási intézményeket, amelyekből a legtöbb család jelentkezik a vetélkedőre a Skoda Márkaképviselet értékes díjazásban részesíti.

Az első három helyezett 500.000-300.000-100.000 Ft értékű iskolaszert nyer.

A vármegyei döntő első három helyezett családja 50.000-30.000-20.000 Ft értékű ajándékutalványt vihet haza.

Az országos első helyezett családnak egy Skoda Fabia személygépkocsi a nyereménye.

Részletek, ill. jelentkezni a www.kozlekedikacsalad.hu honlapon, a kozlekedes@bacs.police.hu e-mail címen ill.2023. június 3-án 13.00 óráig a helyszínen is lehet.

A versenyre a családok 9.00-13.00 óra között kell, hogy megérkezzenek, ahol kb. másfél órás időtartamban elméleti és gyakorlati feladatokat hajtanak majd végre.

Millió lépés az iskoládért
20 arany és 1 bronz érem!

Iskolánk kiválasztott diákjai 2023.05.02-03-án részt vettek a Diákolimpia városi többpróba bajnokságon.
A II. korcsoportos lány és a fiú ’A’ csapat tagjai 1. helyezést értek el.

 

A győztes  lány csapat tagjai:    Patai Mira 5.a, Harkai Szófia 4.a, Zsigmond Bettina 4.a, Zöldi Hanna 4.a, Bereczki Hanna 4.a, Csatai Flóra 4.b

 

A  fiú ’A’, győztes csapat tagjai: Kovács Krisztián, Vizeli András, Fekete Balázs,

                                      Kovács Bence, Illyés Benedek, Nagy Attila   

 

          ’B’ csapat tagjai: Kovács Botond 4.a, Kovács László 4.a, Gudricza  Levente  4.c,

                                     Túri Milán 4.c, Jager Zsolt3.b, Dudás Marcell 3.a, Gőgös Gergő 3.b  

    Összetett egyéni versenyben:

                                      fiúknál 3. helyezést ért el Fekete Balázs Saul 4.a osztályos tanuló

 

 A IV. kcs fiúk  öttusa csapatunk 3. helyezett  lett.

 

 Csapattagok: Csatai Merse 8.b, Csomor Benedek 8.b, Rafael Nataniel 7.a, Szabó Botond 7.a, Szily Balázs 7.a, Tóth Máté 7.a, Zsámboki Gábor 7.a


    Súlylökésben  Végh  Adrien 3. helyezést  ért  el.


      A III. kcs  leányok 4  tusa versenyét  nagyon ígéretes pontszámmal nyertük meg.

Csapattagok:

                Takács Luca, 6.a, Opra Szofi 6.a, Kovács Jázmin 6.a, Sárosi Noa  6.a, Mikolajcsik Gréti  7.a és Mikolajcsik Zsófi 5.a
                                          
Egyéni verseny eredmények:

 

    III. kcs:   Takács Luca –távolugrás- 1.helyezés
                    Takács Luca- magasugrás-1.helyezés
                     Kovács  Jázmin – 60 m futás- 3.helyezés

                     Rákosi Noa -60 m futás- 4.helyezés

                                           
  Mindhárom csapatunk továbbjutott a megyei döntőre, ami 05.8-9-én kerül megrendezésre , szintén Kecskeméten az Atlétika Centrumban.

Gratulálunk a Lányoknak és a Fiúknak, Zsuzsa néninek és Laci bácsinak!

 

Hajrá Lánchíd!

 

Dobogós hely az Életvitel és Gyakorlati Ismeretek verseny országos döntőjén

Május 5-6-án rendezték meg a XXII. Országos Életvitelt és Gyakorlati Ismeretek verseny döntőjét Balatonfűzfőn. A Környezettudatosság témában meghirdetett megyei fordulón még márciusban a Végh Adrienn, Tóth Ivett, Karancsi Dorina (8.a) alkotta csapat sikeresen teljesített, így kivívta magának az országos döntőn való részvételi lehetőséget, ahol Dorinát már Fehér Enikő váltotta 3. csapattagként.

Péntek délután egy gyakorlati feladatot kellett a csapatnak megoldani, majd másnap az elméleti tudásukat mérték fel. Itt is a környezettudatosság volt a kiemelt téma: hulladék PET palackból és pólókból kellett egy virágkaspót szőniük a gyerekeknek, valamint egy önálló kreatív produktumot is kellett készíteniük. A szombati teszt során a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos elméleti feladatokat oldottak meg, de a modern technikai vívmányokról és a régmúlt használati eszközeiről is kaptak kérdéseket. Teljesítményük alapján a csapat végül nagyon szép eredményt ért el, a dobogó 3. helyén végzett.

A szervezők élményekkel teli programokkal várták a 12 döntős csapatot: voltak a gyerekek bobozni, csillagvizsgálóban és a fűzfői kikötőbe is ellátogattak. 

A csapat felkészítő és kisérő pedagógusa Szerezla Petronella volt.

Egyéni és csapatsiker!

Sáfrány Gergelyt, iskolánk 4. a osztályos tanulóját, aki mindössze 3 hónapja került városunkba és lett játékosa a Mercedes Kosárlabda Akadémia U11-es és U12-es kosárcsapatának, több száz gyerek közül választották be a vármegyei válogatottba. Az elmúlt hétvégi tornán 4  vármegye U11 csapata között dobogós helyen végeztek.

Gergő klubcsapatát  ezen a hét végén a soproni jamboreen majd három hét múlva az idősebb korosztályban a debrecenin képviseli majd.

Gratulálunk  és további sikeres versenyzést kívánunk! Hajrá, Geri! 

Tavaszi Ifjúsági- és Diákfórum

Iskolánkat öt tanuló képviselte a héten megrendezésre kerülő Tavaszi Ifjúsági-és Diákfórumon, ahol a szervezők célja az ifjúsági élet fellendítése Kecskeméten, a fiatalok közti szorosabb kapcsolat kiépítése. Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtemre volt, ahol érdesebbnél érdekesebb programokon vehettek részt. Iskolánkat képviselték: Karsai Gabriella 6.a, Vámos Szófia 6.a., Gelete Vivien 7.c, Gyenes Lilla 7.c és Szabó Bence 8. b osztályos tanulók, kisérőjük Haszur Edina. Program szervezője: Dök vezetőség

„Gyermek vagyok, gyermek lettem újra”

A Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola idén is rajzpályázatot hirdetett „Gyermek vagyok, gyermek lettem újra” címmel. A városi rajzpályázatra előre megadott versek illusztrációját várták a gyerekektől, ahol iskolánk tanulója Török Boglárka 8/b osztályos tanuló 7-8. osztályos kategóriában különdíjat kapott.
Erdős Virág: Egyke című versét illusztrálta
Munkájának címe: Jó lenne, ha lenne…

 

Felkészítő pedagógus: Ivicz Netta

Nyitnikék

A Nyitnikék Nyugdíjas Klub meghívására 2023. április 25-én a 3. c osztály Institoris Ágnes és Krajczár Hajnalka vezetésével részt vett egy kézműves foglalkozáson, ahova Szamler László is elkísért bennünket.

Nagy szeretettel fogadtak bennünket. A gyerekek az ott lévő nyugdíjasok segítségével anyák napi hűtőmágnest készítettek. Nagyon örültek a lehetőségnek, szívesen dolgoztak a csillogó, sokszínű anyagokkal és remek munkát végeztek. A foglalkozás végén készült közös fotó is a jó hangulatot bizonyította.

Legközelebb a gyereknapra vagyunk hivatalosak, amikor finom sütit fogunk készíteni a nyugdíjas klubtagokkal. A gyerekek természetesen örömmel és köszönettel elfogadták az ajánlatot.

Mozdulj ovis díjátadó

A „Mozdulj ovis” rajzpályázat díjátadó ünnepségét 2023. április 1-jén, szombaton 11 órakor tartottuk a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában. A díjakat Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere adta át a gyerekeknek.

A rajzpályázat témája: „Mit jelent számodra a felelős állattartás?” A pályázók pedig nagycsoportos óvodás gyermekek voltak, akik egyénileg, vagy csapatban neveztek a versenyre.

Gratulálunk a nyerteseknek!

https://keol.hu/kecskemet-bacs/mozdulj-ovis-rajzpalyazat-dijatado-a-lanchid-utcai-sport-altalanos-iskolaban?fbclid=IwAR1ccgDWw1ofEjKFiohRVdtxrfVs40Tyq7CP9BafdqSTrdc6TJXSYGHpmYw

Torna diákolimpia Országos elődöntő

14 arany, 10 bronz érem

Hagyományainkhoz híven, 2023.03.24-én iskolánk adott otthont a Torna Diákolimpia Országos Elődöntőjének. A diákolimpia „B”kategóriájában, 4 megyéből, három korcsoportban 33 csapat és 36 egyéniben induló lány, 234 gyerek mérhette össze tudását ugráson, gerendán és talajon. Túl a megyei döntőn, ahol mindhárom korcsoportunk megnyerte a megyei bajnoki címet, a pénteken megrendezett elődöntőn szintén remekeltek tornászaink. Gyakorlataikat neves és eredményes tornászos múlttal rendelkező budapesti országos és nemzetközi bírók pontozták, értékelték.

A legkisebbek, az I.korcsoportos tornászaink, 1 tizeddel maradtak le a dobogó legfölső fokáról, két csapat előzte meg őket azonos pontszámmal, így lányaink szoros eredménnyel a harmadik helyen végeztek. Egyéniben Csujok Ida I.helyen végzett.

A II és III-IV. korcsoportos lányoknak sikerült az első helyre tornázni magukat.

Harkai Szófia Egyéniben szintén a dobogó legfelső fokára állva, megérdemelten örült az első helyezésnek. Balla Viola és Kosik Rita a negyedik helyet szerezték meg egyéniben.

 A nagyoknál Pesti Nikolett a IV. míg Kovács Jázmin az V. helyen végzett.

I.kcs. : Csapatban III. helyezés 

                  Csujok Ida, Árki Panna, Jávor Éva, Jász Miléna, Dudás Zelda, Marton Regina

             Egyéniben:  

                  Csujok Ida I. helyezésTerülti Bajnoki cím

 1. kcs.-: Csapatban I. helyezés

                   Doktor Eszter, Kecskés Laura, Balla Jázmin, Balla Viola, Harkai Szófia, Kosik Rita

              Egyéniben:

                 Harkai Szófia I. helyezésTerülti Bajnoki cím

                 Kosik Rita ás Balla Viola IV. helyezés

III.-IV.kcs.- Csapatban I. helyezés 

              Csujok Imola, Pesti Nikolett, Csontos Lia, Hajdu Noémi, Kovács Jázmin, Ilyés Zoé

              Egyéniben:

                   Pesti Nikolett IV. helyezés

                   Kovács Jázmin V. helyezés

Gratulálunk a lányoknak és Erika néninek, további jó felkészülést kívánunk nekik az áprilisban megrendezendő országos döntőre, ami Budapesten kerül megrendezésre.

HAJRÁ LÁNCHÍD!!!!!

Tavaszi-Húsvéti vásár

Nagyon sikeresen végződött a tavaszi szünet előtt megrendezésére kerülő vásár melyen az osztályok szebbnél szebb saját készítésű tárgyakkal, díszekkel készültek. Sok olyan terméket is meg lehetett vásárolni, ami újrahasznosított alapanyagokból készült. Az osztályok ezzel a bevétellel hozzájárultak az osztálykirándulásaik költségeihez.

Köszönjük mindenkinek a részvételt.

 

DÖK vezetők: Bordás Mária és Novák Anikó

KVPL döntő

Két csapattal a legjobbak között!

  Az idei tanévben 28. alkalommal hirdették meg a Kecskemét Város Polgára Leszek városi hon- és helyismereti versenyt, hogy diákjaink, a város leendő, felelős polgárai megismerjék Kecskemét több százéves múltját, a múlt ma is megtalálható emlékeit és a város jelenét.

   Az idei év  mottójához  híven: „Kecskeméti csillagok” témakörben kutatott, munkálkodott a felhívásra jelentkező két lánchidas csapatunk. A három írásos forduló eredménye alapján kerültünk legjobbak közé mindkét csapatunkkal a döntőbe. 2023. március 31-én a Béke Általános Iskolában megrendezett utolsó forduló sokféle ismeretet kívánt meg a tanulóinktól: a város híres személyeinek ismeretétől a bolygóközi túra állomásait bemutató maketten át a főtéri szólások és közmondások értelmezéséig. A lexikális tudás mellett csapataink kreativitására és együttműködésére is szükség volt, amikor Háry János egy újabb, általunk kitalált kalandját adták elő dramatikus formában.

  Lánchat csapatunk ötödik, Lánchét csaptunk negyedik helyezést ért el! Hajrá Lánchíd!

                                                                                                  Vinkóné Lakatos Rita

                                                                                                       felkészítő tanár

 

Lánchét csapat: Gyenes Lilla (7. c), Geleta Vivien (7. c), Arató Alex (7. c), Rőfös-Horváth Ádám (7. c)

Lánchat csapat: Halász Tamás (5. b), Garbacz Hanna (6. b), Nemes Nóra (5. b), Varga Johanna (7. a)

Teremfoci kupa

2023.03.31.-én került megrendezésre a Kecskeméti iskolák teremfoci kupája. Első alkalommal rendezte meg ezt az eseményt a Damjanich Általános Iskola, ahol 8 csapat nevezett és ebből kettőt a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola indított. Csapataink az előkelő 2. illetve 3. helyen végeztek. Különdíjakat is osztottak, amiből egyet a Lánchíd csapatából Mészáros Dominik, mint a Kupa gólkirálya szerzett meg.

Lánchíd ,,B” csapat – 2.hely
Házi Marcell 7.a
Pálfy Péter 7.c
Varga Márk 7.c
Borsos Dominik 7.c
Gáspár Keve 8.c

Lánchíd ,,A” csapat – 3.hely
Mészáros Dominik 8.b
Csatai Merse 8.b
Varga Péter 8.c
Tóth Viktor 8.c
Tóth Máté 7.a

Testnevelő: Cseh Márk

Hajrá Fiúk! Hajrá Lánchíd!

 

Sulikézi fesztiválon járt a Lánchíd utcai Sport Általános Iskola másodikos, kézilabdás csapata

Vasárnap Soltra utaztunk, hogy részt vegyünk a gyerekekkel a kezdődobás programon, melyet a Magyar Kézilabda Szövetség hívott életre, népszerűsítve az általános iskolákban a kézilabda sportágat

Nem csalódtunk, csupa színes akadálypályák és rengeteg játékos feladat várta a gyerekeket. Hamar birtokba is vették a srácok a labdákat és eszközöket és két óráig csak a kézilabdáé és persze a gyerekeké volt a főszerep. Műsorvezető vezette a játékokat, animátorok pedig az állomáshelyeken ismertették a szabályokat. 8 pálya szolgálta az ismeretszerzést, a labdás ügyességfejlesztést, a szabályok ismeretét, és megannyi fontos dolgot, amit játékosan sajátíthattak el a gyerekek.

Mindenki nagyon jól érezte magát gyermek, felnőtt, nagyon el is fáradt, de a mosolygás és önfeledt játék mindezt elfeledtette, mert azt csinálták a gyerekek, amit nagyon szeretnek, játszottak.

Májusban folytatjuk, aki akar, még jöhet…!

Hajrá srácok, hajrá Lánchíd!

A lelkes csapat: Jávor Évike

                           Jász Miléna

                           Kiss Lali

                           Börcsök Bence

                            Halász Vivi

                           Szabó Rebi

      Testnevelő:  Perényi Krisztián

Magyar Nemzeti Múzeum rajzpályázata

A Magyar Nemzeti Múzeum „Én a menyasszony – Az én menyasszonyom” címmel rajzpályázatot hirdetett 3-12 évesek számára.
 Vajon egy hetedhét világra szóló lakodalomban milyen ruhákat hordanak? És vajon milyen a legszebb menyasszonyi viselet? Ezekre a kérdésékre szerettek volna választ kapni a kiírók gyermek rajzokon keresztül.

Iskolánk tanulója Tóth Huba 5.a osztályos tanuló, Általános Iskola 4-6. korosztályban, Kurátori különdíjban részesült.
Gratulálunk!

Felkészítő pedagógus: Ivicz Netta

Kerékpár program

Iskolánk diákjai családtagjaikkal rendszeresen bekapcsolódnak a városrész civil szervezetei által hirdetett, az egészséges életmód, a gyermek- és ifjúsági sport támogatására szervezett programokba.

 

Ezúttal a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság és a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány közös szervezésében megtartott kerékpáros programon vettünk részt.

 

A programon résztvevő, a felhívásban leírtakat teljesítőknek felajánlott kerékpár sorsolását  2023. január 13. napján tartották iskolánkban. 

 

A szerencsés nyertes KOCSIS BENETT 2. C osztályos tanulónk lett, aki szüleivel és testvéreivel teljesítette a program kihívását.

 

Gratulálunk és sok-sok vidám, sportos élményt kívánunk!

A víz világnapja

A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban.
Igen, Neked is!

A mai napon iskolánk is egy különleges figyelemfelhívást választott. Mindenki kék pólót vett fel és az iskolaudvaron egy vízcsepp formát kialakítva közösen, egy képet készítettünk. Ezzel is szeretnénk hangsúlyozni, hogy milyen fontos az összefogás, lételemünk, a „víz” iránt.

Cselekedeteid, bármilyen aprók is, segíthetnek a világon!

Az év testnevelője

2022-ben Magyarország köznevelési típusú sportiskoláinak legjobb testnevelője Adamik Zoltán 👏

 Magyar Sport Házában megrendezett SIOSZ Gálán ünnepélyes keretek között került sor a díj átadására.Adamik Zoltán neve a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolától elválaszthatatlan. Mint kiemelkedő sportoló, később testnevelőtanár, edző, a sportéletben vállalt szakmai szerepvállalása nemcsak szűk környezetében, hanem országosan is elismertté tette. A sport iránti vonzalma áthatja egész pályafutását, generációk sorával igyekezett megszerettetni azt.

Kezdettől fogva magas színvonalú nevelő-oktató munkát folytat, mindezt versenyeredményei egyértelműen bizonyítják. Tanítványai évről évre sikeresen vesznek részt nemzetközi, országos, területi, megyei, városi versenyeken. Rendszeresen készíti őket, időt, fáradtságot nem kímélve a tanórán kívül is a különböző megmérettetésekre. Különösen nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra. Munkáját hivatásnak tekinti, igyekszik azt minél magasabb színvonalon végezni. Nyomon követi neveltjeit az elsős képességméréstől a középiskolás beiskolázásig, mint testnevelő tanár, és azon túl, mint edző egyesületi keretek között.Fellépése határozott, dinamikus, egyénisége meghatározó.

Tanítványai, azok szülei, pedagógus társai és a LÁNCHIDASOK nevében szívből gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Március 15. megemlékezés

Felemelő érzés volt 3 év után újra együtt ünnepelni legnagyobb nemzeti ünnepünket.

Március 15. alkalmából maradandó élményben részesítették iskolánk diákjait és pedagógusait a 7. évfolyam tanulói, a mazsorett csoport, valamint a 4.a és 4.b osztály .

Köszönjük a felkészítést kollégáinknak: Vinkóné Lakatos Rita, Sántha Erika, Kiss Zsuzsanna, Novák Anikó, Kovács János

„A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.”

Kossuth Lajos

Tavaszi ökokert

Az első tavaszi napsütés alkalmával az 5. a osztályos tanulóinkkal kerti munkát végeztünk az iskola ökokertjében. A talaj megmunkálása után, amelyben földigiliszták is a segítségünkre voltak, különböző kerti magokat veteményeztünk. Többek között: borsó, retek, újhagyma, sárgarépa, fehérrépa, snidling.

Magaságyásunkban a szépen virágzó árvácskákat is kigazoltuk, ahol már megjelentek az első méhek, rovarhotelünk lakói.

Lány Diákolimpia IV. Korcsoport

A IV. korcsoportos lányaink a kézilabda diákolimpia megmérettetésein vettek rész szerdán. A Kertvárosi, a Református és a Szent Imre Általános Iskolák, lány csapatai látogattak el hozzánk.

3 mérkőzés várt a lányokra, de egyik sem ígérkezett egyszerű mérkőzésnek. Az első két összecsapás azonban ezeket megcáfolva viszonylag könnyed győzelmeket hoztak. A harmadik meccs azonban igen szoros játékot hozott. Fej fej mellett haladt mindkét csapat az áhított győzelem felé. Nagy taktikai harc után kettő góllal a Szent Imre csapata bizonyult jobbnak és kapta meg az első hellyel járó aranyérmet.

A Lánchidas lányok a második helyen végeztek, helyenként profikat megszégyenítő megoldásokat felmutatva, erejüket nem kímélve, ezzel továbbjutottak a megyei fordulóba, megérdemelten.

A csapat tagjai:

Farkas Fruzsina 8a

Fehér Enikő 8a

Karancsi Dorina 8a

Kulcsár Szimonetta 8a

Péczeli Zsanett 8a

Tábi Zsófi 8a

Tarjányi Diána 8a

Tóth Ivett 8a

Végh Adrienn 8a

Pintér Mária 8c

Testnevelő: Perényi Krisztián

Hajrá lányok, Hajrá Lánchíd

Lánchidas sikerek az atlétikai versenyen!

A hétvégén lezajlott atlétikai versenyen fantasztikus eredményeket értek el a KARC-KESI egyéni versenyzői és csapatai, melyhez iskolánk diákjai is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Leány csapatok között harmadik helyezést értek el. A csapat tagjai Takács Luca és Kovács Jázmin 6. a osztályos tanulóink.

Takács Luca korosztályos összetett magyar bajnok lett! Edzője Simity László

Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítőiknek!

Hajrá Lánchíd!

„Going Green in Sport” –  „Irány a Zöld”

Iskolánk, évek óta aktív résztvevője ennek a kihívásnak, idén is csatlakoztunk az Európai Diáksport Napja programjához, ami nemcsak arra kínált lehetőséget, hogy a diákjainkat aktivitásra ösztönözzük, hanem arra is, hogy népszerűsítsük körükben az egészséges, mozgásban gazdag életmódot.

 Ebben a kihívásban Európa számos iskolája és diákja vett részt, aminek idén a fókusztémája a „Going Green in Sport” –  „Irány a Zöld volt.

 Sajnos az időjárás nem adott lehetőséget arra, hogy kint a szabadban, a zöldben mozogjanak gyermekeink, de ez nem jelentett akadályt az örömnek, mókának, a feladatoknak, amiből sokat a környezettudatosság a fenntarthatóság, az újrahasznosítás gondolatára fűztünk fel.  Mindezt azzal a céllal tettük, hogy gyakorlati példákat találjunk arra, hogy az iskolákban fenntartható, zöld sportesemények valósuljanak meg. A sportági mozgások mellett, atlétika, kézilabda, judo, torna, floorball, a gyerekek játékos mozgásformában „fát ültettek, szelektíven gyűjtötték a hulladékot, válogathatták az egészséges és egészségtelen élelmiszereket”.

Virtuálisan felfedezték az iskolánk körüli olyan területeket, amik sportmozgásra alkalmasak, kipróbálták a ploggingot, ami nem más, mint a környezetbarát kocogás, futás  közben jelképesen szemetet gyűjtöttek.

Úgy a tanulóink, mint kollégáink nagyon jól érezték magukat ezen a neves napon, újra elmondhatjuk, hogy Lánchidasnak lenni jó!!!!!

Hajrá Lánchíd!

Torna diákolimpia megyei döntő

20 arany 2 ezüst és 1 bronz érem 

Az eddigi évekhez hasonlóan, szeptemberben tornászaink tervekkel és célkitűzésekkel kezdték el a felkészüléseiket.

 Hagyományainkhoz híven, az idén is iskolánk adott otthont és rendezte meg a Torna Diákolimpia Megyei döntőjét. Tornászaink mindhárom korcsoportban a tőlük megszokott eleganciával és sikerrel képviselték iskolánkat. Csapatban és egyéniben az idén is a dobogó legfelső fokán állva, aranyéremmel a nyakukban büszkélkedhettek lányaink a  megyei bajnoki címmel.

I.kcs. – csapatban I. helyezés 

                  Csujok Ida, Árki Panna, Jávor Éva, Jász Miléna, Dudás Zelda, Marton Regina

             Egyéniben:   

                  Csujok Ida I. helyezés

                  Dudás Zedla II. helyezést ért el

 1. kcs.- – csapatban I. helyezés

                   Kecskés Laura, Balla Jázmin, Balla Viola, Harkai Szófia, Kosik Rita

              Egyéniben:

                 Harkai Szófia I. helyezés

                 Kosik Rita ás Balla Viola II. helyezés

II.-IV.kcs.- – csapatban I. helyezés 

              Csujok Imola, Pesti Nikolett, Csontos Lia, Hajdu Noémi, Kovács Jázmin, Ilyés Zoé

              Egyéniben:

              Csujok Imola III. helyezést ért el

Gratulálunk a lányoknak és Erika néninek, további jó felkészülést kívánunk nekik a március 24-én megrendezett országos elődöntőre, aminek rendezését szintén iskolánk nyerte meg.

HAJRÁ LÁNCHÍD!!!!!

Lánchidas sikerek a Bolyai Természettudományi Csapatversenyen

A téli szünet után került megrendezésre a természettudományos tárgyak egyik legátfogóbb és legnehezebb országos versenyének régiós fordulója. A Dél-Alföldi régióban 4 megye többszáz, 4 fős csapata mérte össze tudását 3-4. évfolyamon környezetismeret, 5-6. évfolyamon természettudomány tantárgyból, a 7-8. évfolyamon pedig biológia, kémia, fizika és földrajz tárgyakból. Az ismeretanyag messze túlmutat az általános iskolai kötelező tananyagon, a gyerekek széleskörű természettudományos tájékozottságára, ismereteire épül.

Sportiskola lévén ezeket a tárgyakat nálunk a gyerekek csak alapóraszámban tanulják, és tehetséggondozó szakkör is csak az alsó évfolyamokon van. Ezért is hatalmas teljesítmény, hogy 4 évfolyamon is benne voltak csapataink a díjazásban részesülő első 6 helyezett között. A legkiválóbb eredményt a 8-os csapat érte el. Ők megnyerték a régiós fordulót, mellyel meghívást kaptak az országos döntőre. Erre február 24-én került sor, ahol az ország legjobbjaival versenyezve a 14. helyet érték el.

Gratulálunk a versenyző gyermekeknek és felkészítő tanáraiknak!

A régiós fordulón elért eredmények:

 1. évfolyam – 6. helyezés

Csapattagok: Béla-Kara Lilien 3.c, Mezei Míra 3.a, Takács Nelli 3.a, Jäger Zsolt 3.b
Felkészítő tanár: Institoris Ágnes

 

 1. évfolyam – 5. helyezés

Csapattagok: Kothencz Lana5.a, Halász Tamás 5.b, Mikolajcsik Zsófi 5.a, Rozsi Kitti 5.a
Felkészítő tanár: Bordás Mária

 

 1. évfolyam – 4. helyezés

Csapattagok: Karsai Gabriella 6.a, Kovács Kamilla 6.a, Garbacz Hanna 6.b
Felkészítő tanár: Szerezla Petronella, Bordás Mária

 

 1. évfolyam – 1. helyezés.

Csapattagok: Végh Adrienn 8.a, Kiss Gábor 8.a, Tóth Ivett 8.a, Karancsi Dorina 8.a
Felkészítő tanár: Szerezla Petronella, Konfár-Barna Andrea

„Made in Lánchídia”

A Mozgó Diák Alapítvány 2023. március 4-én 18 órai kezdettel jótékonysági bált rendez.

Helyszín: Kecskemét, Hírös Rendezvényház.

Jegyeket az osztályfőnököknél, elővételben lehet vásárolni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Csavarjuk fel együtt a szőnyeget!

Parasport nap

Lélekemelő hangulatban telt a 2023. február 24-i, pénteki nap a Lánchídban.

Lélekmozgató programon vettek részt az iskola tanulói, melyet a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége szervezett meg a Magyar Parasport Napja alkalmából. Az eseményhez kapcsolódott a Vakok Állami Intézete is. Így nem csak a parasportágakat ismerhették meg és próbálhatták ki a gyerekek, de 2 labrador vakvezető kutyás érzékenyítő foglalkozásban is részesülhettek.

Mezei futóverseny

Az idei év  első szabadtéri  atlétika versenyére került sor március 8-án szerdán.

A városi mezei futóversenyt az elmúlt évekhez hasonlóan a szabadidő központban rendezték meg, ahol szép időben és környezetben versenyezhettek iskolánk kiválasztott diákjai.

A korosztályonként különböző távot teljesítő gyerekek közül a legfiatalabb lánchidas tanulók állhattak dobogóra.

Az egyéni versenyben Sárközi Martin 2.a osztályos tanuló 2. helyen végzett.

A versenyben második helyen végzett csapat tagjai a következők voltak:

Gőgös Gergő 3.b

Kakas Márk 2.a

Kiss Lajos 2.a

Kakas Márk 2.a

A versenyben részt vevő többi gyermek tisztességes helytállással fejezte a futást.

Hajrá Lánchíd!

Pingpong

Iskolánk elsős tanulói heti egyszer testnevelés óra keretében pingpongoktatáson vesznek részt. A pingpongozás nem csak nagyszerű kikapcsolódást nyújt, hanem számos fejlesztő hatása is van. Hozzájárul a motorikus képességek megfelelő ütemben történő fejlődéséhez, segíti a koordinációt, és az egyensúlyérzéket.

A pingpongoktatók egy szuper programra hívták meg tanulóinkat a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Térbe. Itt megnéztek egy asztalitenisz bemutatót, megcsodálhatták az adogatógépet, majd a legügyesebbek megmérethették magukat a sportágban. Pingpongütővel és labdával különféle ügyességi feladatokat hajtottak végre. A szervezők a program végén minden kis lurkóra gondoltak, hiszen a versenyzők és a szurkolók is hasznos ajándékokkal térhettek haza.

Grundbirkózás

2023.01.27-én került megrendezésre a Grundbirkózás Országos Elődöntő, Mezőfalván, ahol a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola diákjai is részt vettek. 11 diákkal indultunk a megmérettetésen, ahol nagyon sok tapasztalatot szereztünk. Iskolánk első alkalommal képviselte magát ebben a diákolimpiai sportágban, remélve, hogy a következő tanévektől stabil képviselők leszünk ebben a sportágban is.

Fiúk I. korcsoport:
Kiss Lajos 2.a
Sárközi Lajos 2.a
Sárközi Martin 2.a
Kracker Bálint 3.a

Fiúk II. korcsoport:
Bakk Roland 4.b
Bánóczki Bálint 4.b
Bakró Gábor 3.b
Huszka Ambrus 3.a
Kapás Barnabás 3.a
Kovács László 4.a
Kovács Krisztián 3.a

Hajrá Lánchíd!

PÉNZ7, a pénzügyi tudatosság hete

 

Március 6 – 11-ig rendezték meg országosan a pénzügyi tudatosság hetét. A mi iskolánk is évek óta bekapcsolódik a rendezvénybe.

Sok színes és érdekes dologgal ismerkedtek meg a kicsik és a nagyok.

Hogyan takarékoskodjunk? Mi a családi bevétel? Hogyan lehet a kiadásokat csökkenteni? Mi a pénz szerepe? Milyen adatok vannak a bankkártyán? Mire kell vigyázni, ha van saját bankkártyánk? Bankjegyek és higiénia ?

Fontos, hogy a gyerekek minél kisebb korban ismerkedjenek meg pénzügyi dolgokkal, hogy már tizenévesen tudatosan gazdálkodjanak a zsebpénzükkel.

Néhány kép az elmúlt hétről….m dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Atlétika verseny

2023.01.31-én iskolánk atlétái, a KARC –KESI színeiben, Tatabányán egy felkészülési magasugró versenyen vettek részt.

A 13 éves lányok magasugró versenyében, 160 cm –es eredménnyel, 1.helyezés ért el Takács Luca,  6.a osztályos sporttagozatos tanulónk, országos ranglista vezető eredménnyel.

További helyezések: Kovács Jázmin, 130 cm, Opra Szofi 130 cm, Mikolajcsik Gréta 120 cm, Mikolajcsik Zsófi 120 cm.

Gratulálunk a Lányoknak és felkészítőiknek Simity László és Adamik Zoltán  tanár úrnak!

 

Hajrá Lánchíd!

Becsületfutás

Iskolánk tanulói szép számmal részt vettek a Yours Truly Finn kezdeményezésű nemzetközi futáson, melynek vasárnap reggel a Széchenyiváros adott otthont. A rendezvény célja a közös sportoláson túl a futás népszerűsítése. A baráti futófesztivál nagyon jó hangulatban telt, az időjárás is kegyes volt.  Az elégetett kalóriát pótolni lehetett zsíros kenyérrel és péksüteménnyel, illetve meleg teát is lehetett inni.

„Mindannyian egyformák vagyunk, csak kicsit másképp” országos rajzpályázat

A Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából, december 3-án az idei évben is megrendezésre került a Veni Vidi Vici Alapítvány érzékenyítő rajzpályázata az ország alsó tagozatos kisiskolásainak részére. A pályázatnak két fő célja van: toleránsabbá tenni a jövő generációját, illetve érzékenyíteni a jelen felnőttjeit, a feltétel nélküli elfogadást hirdető gyermekrajzok segítségével.

Az immár ötödik alkalommal megrendezett Mindannyian egyformák vagyunk, csak kicsit másképp nevű érzékenyítő rajzpályázatra 363 szebbnél szebb alkotás érkezett be. A neves szakemberekből álló zsűri nehéz döntések árán végül kiválasztotta azokat a pályázatokat, amelyek dobogós helyezéssel vagy különdíjjal lettek méltatva.

Az 1-2. osztályosok között rajz kategóriában Suvalic Aleksia 1. a osztályos tanuló III. helyezést ért el. Nyereménye oklevél és könyvcsomag volt.

Gratulálunk Aleksia!

Hajrá Lánchíd!

Machács Anita Mirella osztályfőnök

HÉTMÉRFÖLDES CSIZMÁVAL A MESÉK BIRODALMÁBAN – 4. évfolyam őszi projektje

Mindenki tudja, milyen fontos szerepe van a gyerekek életében a meséknek. A történetekben megbújó problémák, feszültségek segítenek a gyerekeknek megismerni és megoldani az életben is előforduló akadályokat. A jó mese leköti a gyerekek figyelmét, szórakoztat, a jóra tanít.

November elejétől 3 héten át foglalkoztunk a mesékkel, becsempészve őket a matematika, magyar és rajzórákba. A gyerekek keze alól csodás alkotások kerültek ki. Dobozból várakat építettek, királynőt festettek tojástartóra és kövekre is. Királyi kincsesládák tallérjait számolták, a király titkos parancsát fejtették meg, sárkányokat készítettek és meseíróként is megmutathatták magukat Különféle technikákat próbáltak ki nem csak a kreatív alkotások készítése közben, hanem a tantárgyi órákon is. Csoportban és páros munkában is folytak a mesefeldolgozó órák. Nagy tetszést aratott Vadásziné Anita néni könyvtári foglalkozása ebben a témában. Az elkészült alkotásokból kiállítás nyílt, amit a kedves szülők is megtekinthettek a projektzáró esten, amikor a 4. évfolyamos osztályok egy-egy előadást mutattak be  a szüleiknek az iskola pedagógusainak.

A 4.a osztály Farkastanya című előadása  – amely egy furfangos állatmese, nagy sikert aratott a nézők körében. A 4. b osztály előadásának középpontjában a Lúdas Matyi mesét tekinthették meg. A gyerekek ludakkal kapcsolatos versekkel, énekekkel és furulyaszóval tették még vidámabbá az előadást. A 4.c osztály diákjai A juhász leánya című mesét dolgozták fel, egy csipet humorral fűszerezve, zenés táncos formában.

A 4. évfolyamon a gyerekek a Művészeti Iskola keretében tánc-, mazsorett- és dráma oktatásban részesülnek.

Az osztályokat felkészítette: Szilyné Berka Monika, Gombosné Rapcsányi Györgyike – 4.a, Gódor Andrea, Gáspárné Ocskai Márta – 4.b és Tóth Valéria, Novák Anikó – 4.c.

Külön köszönet illeti a  Művészeti Iskola tanárát – Nagypál Máriát, aki hozzájárult az előadás sikeréhez.

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

Adventi mesés teadélután a könyvtárban

Advent az eljövetel, a várakozás időszaka karácsony előtt. Ezt a várakozást szerettük volna még meghittebbé, még hangulatosabbá tenni egy kis mesés teadélutánnal a könyvtárban. Az iskola 2. évfolyamos tanulói vettek részt ezen a foglalkozáson. Hallhattak egy mesét Petiről, a türelmetlen kisfiúról, aki nem győzte kivárni a karácsonyt. Ezután elbeszélgettünk arról, kinek milyen színek, ízek és illatok jutnak eszébe a karácsonyról, közben pedig meleg teát kortyolgattunk.

 A következő meglepetéshez lekapcsoltuk a villanyokat és a régi időket visszacsempésztük egy diavetítés keretében. A gyerekek ámulattal figyelték és hallgatták az így levetített mesét. A mesedélután nagyon jó hangulatban telt. Reméljük, kicsit megállítottuk az időt és az adventi várakozást még szebbét tettük. A foglalkozást Vadásziné Redenczki Anita, iskolai könyvtáros tartotta.

Hétmérföldes csizmával a könyvtárban

Iskolánk 3. és 4. évfolyamos tanulói november hónapban a mesék birodalmába látogattak egy iskolai projekt keretében. A tanórai foglalkozások és projektműsor mellett könyvtári foglalkozáson is részt vettek.

Először egy gondolattérképet állítottunk össze a mesék és népmesék tudnivalóiról, közben átismételtük mi mindent tudunk már a mesékről, azok jellemzőiről. Ezután egy rövid bábelőadást láthattak. Majd a gyereknek kellett egy-egy mesét előadniuk úgy, hogy a mese szereplőit, díszleteit maguknak kellett elkészítni, valamint ők voltak az előadás rendezői is. Nagyon összetett és izgalmas feladatot kaptak, amelyet minden osztály nagy lelkesedéssel fogadott. Öröm volt látni, hogy a csapatok milyen szépen tudtak együtt dolgozni, és milyen komolyan vették a feladatukat.

Minden egyes előadás egyedi és nagyon ötletes volt. Nagyon élvezték a bábkészítést és a mesék előadását. Foglalkozást v