HAT-KP-1-2023/1-000660

Szülők részére:

Versenyek

Lánchíd a médiában

Sajtómegjelenés

Az Aradi vértanúk nyomában kirándulnak a kecskeméti Lánchíd Utcai Általános Iskola 7.a és 7.c osztályos tanulói

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2023/1-000660

 

Rövid leírás:

AA program során az iskola 7. a és 7. c osztálya (42 tanuló, 5 kísérő tanár) kirándulást tesz a határon túli Maros menti Partium városaiban. A tanulók a magyarságot érintő jelentős történelmi eseményeinek helyszíneit keresik fel (Arad, Világos, Lippa). Az öt nap során további kulturális és természeti emlékhelyeket, nevezetességeket tekinthetnek meg. Megélhetik hetedikeseink az Összetartozás Napján a külhoni magyarokkal, diákokkal az összetartozás érzését. Közvetlen tapasztalatot szerezhetnek a tantervben tanultakról.

A program megvalósítási terve:

A HAT-KP-1-2023/1-000660 program keretében az iskola 7. a és c osztályos tanulói utaznak. ( A 7. b osztályos tanulók utazására a HAT-KP-1-2023/1-001433 számon pályáztunk.)

1. nap: Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola – Pécska – Arad Útvonal hossza:193 km Indulás a reggeli
órákban, utazás Pécska városába. Érkezés a déli órákban, csomagolt ebéd elfogyasztása után látogatás a 2-es számú Általános Iskolában. Rövid ismerkedés után barátságfa ültetésére kerül sor az iskola közvetlen környezetében. A helyi iskola diákjai bemutatják a neogótikus katolikus templomot,
ezután közös koszorúzás következik Klebelsberg Kunó szobránál, aki itt született. Késő délutáni órákban utazás Aradra, a szállás elfoglalása.

2. nap: Arad – Világos – Arad Útvonal hossza: 56 km Reggeli után utazás Világosra a világosi fegyverletétel helyszínének meglátogatása és tiszteletünk lerovása a hősök előtt, egyben megemlékezés a Nemzeti Összetartozás napjáról, koszorú elhelyezése. Visszautazás Aradra, ebéd után célunk lesz koszorúval ellátni az Aradi vértanúk emlékére emelt „szabadságszobrot” is, amely a 13 Aradon kivégzett tábornoknak állít emléket, akik a 48/49-es szabadságharc idején küzdöttek Magyarország függetlenségéért. Ebéd Aradon, majd városnézésre kerül sor. Megtekintjük a Városházát, a Kultúrpalotát, az Ortodox templomot a színház
épületét. Az idegenvezetésre a diákok készülnek fel. Az este vacsora után közösségépítő játékkal zárul.

3. nap: Arad – Lippa – Mariaaradná – Solymosi vár – Arad Útvonal hossza: 74 km A harmadik napon körutazást teszünk. Délelőtt megtekintjük Lippa városát, benne a Török bazárt, a város múzeumot. Megállunk Máriaaradnán, a hely nevezetes kegytemplomáról és jelentős búcsújáróhely. Végül a Solymosi vár megtekintésével zárjuk a kirándulást, ami a Solymosi völgy torkolatánál Lippával átellenben helyezkedik el. Az Aradon elfogyasztott ebéd után szabad program keretében Arad további nevezetességeinek felkutatására kerül sor csoportmunkában.

4. nap: Arad – Pécska – Arad Útvonal hossza: 67 km Ezt a napot Pécskán töltjük, kapcsolatot építünk a helyi általános iskolával és közösen a diákokkal ismerkedünk egymással és a helyi nevezetességekkel, természeti különlegességekkel. Látogatást teszünk a helyi PÉK üzemben. Ebéd az iskolában, utána kerékpárra ülünk és közre fogjuk a Maros árterét, a Natúrparkot. Megtekintjük a Hódos-Bodrogi kolostort, a Bivalyrezervátumot. A nap további részében sportjátékokat szervezünk a kecskeméti és pécskai iskola diákjai között, „Játék határok nélkül” címmel. Esti órákban érkezés Aradra.

5. nap: Arad – Pécska – Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Útvonal hossza:195 km Reggeli után indulás Pécskára, ahol délelőtt a helyi önkormányzatot látogatjuk meg. Interjút készítünk Pécska polgármesterével, aki a magyarság fennmaradása érdekében sokat tett. Az iskolában elköltött közös ebéd és búcsú után indulás haza Kecskemétre. Érkezés a délutáni órákban.

Támogatás összege: 4.219.575 Ft

Megvalósult Magyarország Komrányának támogatásával.

Scroll to Top