Digitális oktatás

Szülők részére:

Versenyek

Lánchíd a médiában

Sajtómegjelenés

Tisztaszoftver Program

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség a Tisztaszoftver Program keretében a közoktatási intézmények, a szakképző intézmények, valamint a hozzájuk tartozó diákok és alkalmazottak számára biztosítja Microsoft termékek (Office termékek, Office 365, Windows frissítés, illetve Windows Server) jogtiszta használatát.

Az alábbi linkre kattintva a tisztaszoftver igénylés oldalára juthat:

Részletes leírásért kattintson az igénylés tájékoztató oldalára:

Gsuite szülői tájékoztató

Tisztelt Szülők!

 

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ez év március 16-án hirtelen tört be az életünkbe a digitális oktatás. Akkor és ott nem sok időnk volt arra, hogy az alkalmazásokat sorra vegyük, összehasonlítgassuk, mérlegeljük, valamennyit kipróbáljuk, hiszen az idő sürgetett. Sebtében választottunk a tanulóink számára egy olyan alkalmazást, ami akkor a legjobbnak tűnt, ez volt a Google Classroom.

 

A tanév elején megbeszéltük a digitális oktatás tapasztalatait, és felvetődött a kérdés, hogy esetleg van e ennél még jobb, színvonalasabb alkalmazás, amit érdemes lenne használnunk, ha a szükség úgy hozza. A témát alaposan körbejártuk, és a tantestület úgy döntött, hogy a                G Suite for Education (GSE) szoftverrendszert használná a jövőben. Mi is ez pontosan? A   G Suite a Google cég kapcsolattartást, együttműködést, munkavégzést támogató, adattárolást biztosító internetes szoftverrendszere, mely hierarchikus felépítésével egy professzionális vállalati / intézményi rendszerként működtethető. Legfontosabb előnyei:

 

–         kifejezetten oktatási célra hozták létre

 

–         korlátlan tárhellyel bír

 

–         korlátozások nélkül, ingyenesen használható

 

–         magasabb szintű oktatás lehetőségét biztosítja

 

–         használata egyszerű, felesleges terhet nem ró a használókra

 

–         a pedagógusok, az oktatást segítők, a tanulók azonos eljárást követnek, azonos szoftvereket használnak a rendszeren belül

 

 

 

A tanulók számára az alábbi alkalmazások biztosítottak:

 

–         Gmail (levelezés @keszeiskola.hu végződésű címmel)

 

–         Dokumentumok (szövegszerkesztő)

 

–         Táblázatok/Sheets (táblázatkezelő)

 

–         Diák (prezentáció-készítő)

 

–         Naptár (időpontok, események, értesítések beállítása, kezelése)

 

–         Tanterem /Classroom (tananyag, feladatmegoldás, kommunikáció, oktatás)

 

–         Kapcsolatok (címek, elérhetőségek rögzítése és kezelése)

 

–         Drive (dokumentumok, táblázatok, diaképek, űrlapok készítése és publikálása intézményen belül)

 

–         Csoportok (iskolai csoportokba való jelentkezés, kommunikáció)

 

–         Hangouts, Hangouts Chat, Hangouts Meet (csevegés/chat, élő hang, videoképes alkalmazások)

 

–         Jamboard (interaktív tábla alkalmazás)                              

 

Ehhez a rendszerhez új, saját, egyedi azonosítóra (domainnévre) van szükség. Ezt valamennyi tanulónk megkapja az osztályfőnökétől. Fontos tudni, hogy a fiók nem a tanuló sajátja, használatra kapja az iskolától a meglevő jogviszony idejére. Ennek megszűnése után a fiók, a tárhely megszüntetésre kerül, minden adat megsemmisül. A tanulónak azonban módjában áll, hogy a személyes anyagait mentse saját adathordozójára.

 

 A dolgozói és a tanulói fiókok létrehozása a Kréta-rendszerbeli névsorokon alapul. Tanulók esetében vezetéknév, utónév, osztályjelölés, dolgozók esetében csak a név került átemelésre. Arckép fényképes megadása (profilkép) nem szükséges, de a napi munka során e kép emberközelibbé teszi a rendszert – a használó maga dönti ezt el. A dolgozóknak, tanulóknak másodlagos email-t, telefonszámot megadnia nem szükséges – jelszóvesztés esetén nem kell a Google-hoz fordulni, helyben rendezhető probléma.

 

A tanulók e fióknévvel a külvilág felé erősen korlátozva lesznek, „magamutogatásra” nem lesz módjuk, alapesetben weboldalt nem tudnak létrehozni, a Youtube-ra nem tudnak regisztrálni. Az adatvédelem, a személyiségi jogok védelme terén a Google adatvédelmi elvei az irányadóak, az iskola is követi ezen elveket:

 

https://gsuite.google.hu/intl/hu/terms/education_terms.html                               

 

A rendszer kommunikációs csatornái titkosítottak.

 

Reklámokat nem tartalmaz. A Suite for Education fiókok – mivel az iskola által kezelt fiókok – hozzáférést biztosítanak a rendszergazdák számára a bennük tárolt információkhoz.

 

A GSE-szoftverrendszer használatához egy végponti eszköz (asztali számítógép, laptop, notebook, tablet, okostelefon), internetkapcsolat és böngészőprogram szükséges.

 

A böngészők közül mindenképpen a Google Chrome használata a tanácsos. Más böngészőknél egyes alkalmazások nem feltétlenül mutatnak kielégítő működést. (Az alapfunkciók nagy valószínűséggel problémamentesen alkalmazhatók a Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari esetében.)

 

Első bejelentkezés a GSE-be:

 

  1. Indítsuk el a böngészőt, ha valamilyen néven be vagyunk jelentkezve, célszerű kijelentkezni a fiókból.

 

  1. Nyissuk meg a google.hu oldalt, majd kattintsunk a Bejelentkezés-re!

 

  1. Adjuk meg bejelentkezési nevünket (xy@keszeiskola.hu)!

 

  1. Gépeljük be a kapott jelszót!

 

  1. A kapott jelszót meg kell változtatni, az új jelszó legalább nyolc karakter hosszú legyen,

 

tartalmazzon számot, kisbetűt, nagybetűt.

 

  1. Ezután a GSE használatba vehető.

 

Fontos megjegyeznünk, hogy természetesen továbbra is a központi KRÉTA lesz az alaprendszer úgy, ahogyan eddig is. A GSE programot pedig az oktatás segítésére, kiegészítésére használjuk, illetve esetleges digitális oktatás bevezetésekor.

 

Köszönjük az együttműködésüket!

 

Kecskemét, 2020. szeptember 14.

 

Iskolavezetés

 

 

A G Suite Általános Szerződési Feltételei – G Suite

https://gsuite.google.hu

 

Scroll to Top