Szabadidő, rendezvények

Szülők részére:

Versenyek

Lánchíd a médiában

Sajtómegjelenés

Főzőverseny
Klímakonferencia 2023

Az Unicef MBA felismerve a fiatalabb generációk igényeit, „Klímahősök „ néven széles körű ismeretterjesztő és tájékoztató programot indított abból a célból, hogy a korosztályra jellemező, a fiatalok mentális egészségét is veszélyeztető, tehetetlen szorongás helyett valódi tudást, részvételi, megnyilvánulási, kapcsolódási és cselekvési lehetőséget biztosítson. A 8.c, 7.a és 6.a osztályba járó tanulóinkkal részt vettünk ezen a rendkívül sok információt adó interaktív rendezvényen 2023.10.07-én, Budapesten.

Résztvevő diákok: Gyenes Lilla 8.c, Geleta Vivien 8.c, Raffael Krisztián 8.c, Polyák Zsuzsanna 8.c, Király Petra 8.c, Borsos Klaudia 8.c, Rőfös-Horváth Ádám 8.c, Raffael Krisztián 8.c, Maros Aisa 8.c, Ujszászi Csenge 7.a és Bordás Benett 6.a.

Kisérő pedagógusok: Bordás Mária és Ujszásziné Kádár Eszter.

Kajak-kenu bemutató a Széchenyiváros Hetében

A 4.b osztály a Széchenyiváros Hete egyik programjaként megismerkedhetett a kajak-kenu sportággal. A Hírös Kecskemét Vízisport Egyesület jóvoltából kipróbálhatták a gyerekek ennek a sportnak az eszközeit és megtapasztalhatták, milyen mozgásformákkal erősítik magukat a sportolók.

Széchényiváros hete

Az UNICEF Magyar Bizottság a gyermekjogok megismerése, tisztelete és védelme érdekében figyelemfelhívó, oktató és érdekérvényesítő munkát végez Magyarországon, gyermekekkel közösen a gyermekjogok érvényesüléséért.

A Széchenyiváros Hete programsorozat részeként a Széchenyi István Közösségi Ház eseményén, 2023 szeptember 19-én vett részt a 7. b és a 8. c osztály. Kísérő pedagógusok: Bordás Mária, Cseh Márk és Szamler László.

Széchenyiváros hete - koszorúzás
  1. szeptember 18-án délelőtt, idén is megemlékezéssel és koszorúzással indult a Széchenyiváros Hete rendezvénysorozat, melyet a városrész névadója előtt az Aradi vértanúk terén elhelyezett Széchenyi István-szobornál tartottak. Hagyományosan a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola diákjai is részt vettek ezen az alkalmon.

Fotó: hiros.hu keol.hu

Széchenyiváros hete megnyitó
  1. szeptember 18-án délután, színes ünnepség keretében átadták a Széchenyi István Közösségi Házat.

Az átadási ünnepséget, mely a Széchenyiváros Hete programsorozat része, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola diákjainak mazsorett és tornász bemutatója nyitotta meg. A műsort színesítette többek között Kele Viktória a Szent-Györgyi Albert Technikum tanulójának éneke, akire, mint volt lánchidas diákra méltán büszkék vagyunk.

Fotó: hiros.hu baon.hu keol.hu

Őszi puccparádé

Iskolánk ebben a tanévben is aktív szerepet vállal a „Zöld Pötty Tanoda” elnevezésű programban. Ennek során lehetőségünk nyílik csatlakozni környezet- és állatvédelmi foglalkozásokhoz, az idősödőket támogató önkéntes munkához, valamint részt vehetünk az eseménysorozathoz kapcsolódó városi rendezvényeken, kirándulásokon.

 

Együttműködésünk első eseménye egy idősödő lakóközösségnek nyújtott segítségünk volt. Ennek során a Stádium utca és a Nyíri út által határolt közpark takarításába kapcsolódtunk be a 6. évfolyamos diákjainkkal. Munkánk nagy segítséget jelentett az időseknek az aznapi zenés délután sikeres lebonyolításához.

 Hajrá Lánchíd!

Környezet- és természetvédelem Ezer Arca

Iskolánk, a Mozgó Diák Alapítvánnyal csatlakozott a „Környezet- és természetvédelem Ezer Arca” elnevezésű programhoz. Ennek keretében 50 alsó tagozatos diákunkkal részt vehettünk a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány, a Gyenes Kertészet és a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság által hirdetett környezetvédelmi versenyen, melynek célja a lakossági környezettudatosság erősítése, a felelős magatartás kialakításában való közreműködés, a városrész virágos otthonainak gyarapítása, valamint az egészséges életmódra nevelés.

A verseny lényege az volt, hogy 50 diák kapott a Gyenes Kertészet által előnevelt csüngő petúniák közül egy-egy tövet, amit otthon szülői segítséggel, családi körben kellett elültetniük. Az ültetésről készítettek egy jó minőségű szelfit, majd a fényképpel egy like versenyen vettek részt. Az első legtöbb like-ot begyűjtő diák ajándékba kapott egy kerékpárt.

 

A 2023. évi verseny nyertese Mester Patrik Zalán 1. b osztályos tanulónk volt, aki 1230 like-ot gyűjtött.

Szeretettel Gratulálunk!

Hajrá Lánchíd!

Most Mutasd Meg! Tehetségnap a Lánchídban

Iskolánk régi hagyományát elevenítettük fel, kicsit újragondolva, a Most Mutasd Meg! tehetségnapon.

A műsorszámok során bemutatásra kerültek iskolánk tehetséggondozó műhelyeiben folyó tevékenységek valamit fellépési lehetőséget biztosítottunk olyan tehetséges diákjainknak is, akik nem iskolán belül szervezett művészeti tevékenységet folytatnak.

Idei évben új hagyományként bevezetésre került egy díj átadása, olyan volt Lánchidas felnőtt részére, aki saját szakterületén kimagasló eredményeket ért el. Ezen a napon a rádiózást kedvelők körében jól ismert hang részesült Örökös Lánchidas tagságban. Faragó Miklós a Gong rádió műsorvezetője.

Egy színpadon a Lánchidas múlt Miki személyében, közelmúlt Horváth Bence személyében és a jelen tehetségei.

Hajrá Lánchíd!

Dök nap

Az idei év DÖK napja méltó zárása volt a tanévnek. Egész napos sportprogramokkal és a  diákok által nagyon kedvelt bolhapiaccal kedveskedtünk a gyerekeknek. Idei évben támogatásként Tóth Ádám, volt lánchidas diák felfújható légvárakkal támogatta a programunkat. Emellett pedagógusainkat is megajándékozta különböző irószerekkel. A nagy év végi DÖK gyűlésen kiosztásra kerültek a díjak és megválasztottuk az év osztályait 2 .a. és felsőben a 5.b. osztályt.

Állatbarát iskola

 

„Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták.” James Herriot – angol állatorvos

Dr. Vetter Szilvia az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője adta át az „Állatbarát Általános Iskola 2023” pályázat oklevelét az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 21-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén harmadik alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.

Iskolánkban évek óta tart állatvédelmi előadásokat az Argosz Kutyaiskola és Állatvédelmi Egyesület. Kollégáink régóta elkötelezettek az állatvédelem irányába és ebben a szemléletben nevelik a gyerekeket is. Ehhez sokféle programon vettek részt a gyerekek. Megismerkedtek egy állatorvosi rendelő működésével, ellátogattunk állatkertbe és vadasparkba is. Az ehhez kapcsolódó feladatok folytatódnak a következő tanévben is, hiszen a fő célunk a szemléletformálás, hogy a gyerekek tudatos állattartók és állatvédők legyenek.

 

Tudásközpont

A Kecskeméti Digitális Tudásközpontban jártak diákjaink! Közelebbről megismerkedhettek a modern technológia vívmányaival. Kipróbálhatták a 3D nyomtatót, a VR szemüveget, számos programozható robotot (robotkar, humanoid robot, robotkutya, stb.). Közelről betekintést nyertek egy okos otthon működésébe is. Nagyon sok szuper élménnyel gazdagodtak a gyerekek. Köszönjük a lehetőséget!

FIRST LEGO

FIRST LEGO League workshopon vettek részt iskolánk robotika szakkörösei 2023. április 26-án a Katona József Gimnáziumban. Diákjaink LEGO SPIKE Essential robotokat próbálhattak ki a 60 perces foglalkozáson, majd a gimnazistáknak szóló verseny pályáját is megtekinthették.
Csapatunk nagy erőkkel készül a FIRST LEGO League Explore kihívásban való szereplésre, melyre május végén fog sor kerülni.
Hajrá Lánchíd! Hajrá Lánchíd Oroszlánjai!

Zaklajda Team Bajnokok tábora

Ösztöndíjprogramuk keretében az idén iskolánk 10 kisdiákja lehetőséget kapott, hogy térítésmentesen részese lehessen a bajnokok csapatának és BAJNOKOK lehessenek. KÖSZÖNJÜK 

„Lehet jobb hely a világ és ha valamit nagyon akarunk azt elérhetjük.“

Idén is megrendezésre kerül a gyerekek körében nagy sikert arató Bajnokok tábora a Zaklajda Team szervezésében. Rendkívül színes programjaival várja a táborozni vágyó gyerekeket. A testmozgás mellett, rengeteg olyan készségfejlesztő programmal is készülnek a szervezők, amik remekül fejlesztik a gyerekek kognitív képességeit. Többek között különféle edzések profi szakemberekkel, Airsoft, Quadozás, traktorozás, harcművészet, állatkert, jóga, kézművesfoglalkozás, modern zenei foglalkozások szerepelnek programjaik között.

MCC FIT Program

Lánchidas kaland! Az MCC FIT Program a Mathias Corvinus Collegium általános iskolás diákok számára biztosít tehetséggondozó képzést. Az általuk meghirdetett idei verseny célja egy olyan komplex, több tudományterületet felölelő tanulmányi csapatverseny megvalósítása, amely rendhagyó módon a teljes Kárpátmedencei negyedikes általános iskolás korosztályt szólítja meg. Nevezni 3+1 fős csapatban volt lehetséges, kizárólag a következő összetétellel: 3 fő negyedik osztályos diák és egy felnőtt csapatkoordinátor. A észtvevők idén: Ács Kristóf 4.c, István Bence 4.c és Golovics Áron 4.b osztályos tanulók voltak. A csapatkoordinátor Tóth Valéria a tehetséggondozó műhely vezetője, a segítő csillagász kolléga pedig Balogh Gábor volt.

A verseny témája: Űrutazás, amely a négy részfeladat irányvonalát is meghatározza.

  1. Rejtélyes építészet – űrbáziskészítés;
  2. Jövőkutatás, űrfizika – rakétakészítés;
  3.  Színház világa – jelmezkészítés;
  4. Filmkészítés rejtelmei – videókészítés.

Egy kilövő állomás készítése után az asztronauták öltöztek „szkafanderbe”, majd a rakétakilövés vette kezdetét az iskola udvarán biztonságos körülmények között. Többszöri próbálkozás után végre sikerült a kísérlet és elkészült róla a felvétel is. Továbbítottuk közös munkánkat a verseny szervezőinek, akiktől személyes dicséretet is kaptunk a remek összmunkáért! Várnak minket jövőre is!

Öröm volt a felkészülés is, a megvalósulás minden pillanata és persze a dicséretek bezsebelése is a szervezőktől!

Tóth Valéria

koordinátor

Koncerten járunk!

Május 10-én, szerdán délelőtt az iskola 5.b és 8.b osztályával bent jártunk a Hírös Agórában, ahol részt vehettünk a Kecskeméti Szimonikus Zenekar nyilvános főpróbáján.

A zenekar május 13-án, szombaton este koncertet adott, melynek műsorán filmzenék szerepeltek. Ebből hallhattunk meg néhány részletet. Többek között a Titanic, a Ben Hur,      A gladiátor és A Karib-tenger kalózai című filmek zenéjének ismert részletét élvezhettük.

Érdekes volt meghallgatni a hangszercsoportokat, a közös zenélést, megnézni élőben a színpadon egy 60 fős szimfonikus zenekart.

Hollókői Huba, a zenekar művészeti vezetője és Földi Jácint egy nyereményjátékkal is kedveskedett a hallgatóságnak: 4 belépőt sorsoltak ki a szombati koncertjükre.

Nagyon jó hangulatban telt a próba, mindenki jól érezte magát. 

Sulikézi fesztivál

Sulikézi fesztiválon járt a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola másodikos, kézilabdás csapata

Vasárnap Soltra utaztunk, hogy részt vegyünk a gyerekekkel, immár második alkalommal a kezdődobás programon, melyet a Magyar Kézilabda Szövetség hívott életre, népszerűsítve az általános iskolákban a kézilabda sportágat.

 Ismét nem csalódtunk, csupa színes akadálypályák és rengeteg játékos feladat várta a gyerekeket. Hamar birtokba is vették a srácok a labdákat és eszközöket és két óráig csak a kézilabdáé és persze a gyerekeké volt a főszerep. Műsorvezető vezette a játékokat, animátorok pedig az állomáshelyeken ismertették a szabályokat. 8 pálya – mások, mint amik  márciusban voltak – szolgálta az ismeretszerzést a labdás ügyességfejlesztést, a szabályok ismeretét és megannyi fontos dolgot, amit játékosan sajátíthattak el a gyerekek.

Mindenki nagyon jól érezte magát gyermek, felnőtt, nagyon el is fáradt, de a mosolygás és önfeledt játék mindezt elfeledtette. Azt csinálták a gyerekek, amit nagyon szeretnek, játszottak.

Jövőre folytatjuk, szuper volt!!!

Hajrá srácok, Hajrá Lánchíd!

A lelkes csapat: 

   Halász Vivien

                           Szabó Rebeka

                            Bagó Anett

                            Sárközi Martin

                            Börcsök Bence

                            Kakas Márk

      Testnevelő: Perényi Krisztián

 

                          

 

Fővárosi nagycirkusz

 A vadregényes keleti sztyeppék mondákkal és gazdag történelmi hagyományokkal átitatott, egzotikus világába kalauzolta a Fővárosi Nagycirkusz iskolánk 8. évfolyamos tanulóit. A sztyeppe illata című műsorban Türkmén, üzbég, mongol, magyar és ukrán artistaművészek elevenítették fel kulturális gyökereiket a cirkuszművészet segítségével. A műsorban autentikus zenére vágtázó lovak, hajlékony és vakmerő artisták és megannyi csoda várta a diákokat, akik nagyon élvezték az előadást.

Közlekedik a család

Egy remek játékra és nyerési lehetőségre hívjuk fel a  családok figyelmét!

Tájékoztatom, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén is meghirdette a „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedősorozatot.

A vetélkedő célja, hogy a közlekedők széles rétegeinek – gyalogos, kerékpáros, gépjárművezető, utas – figyelmét egyidejűleg ráirányítsuk a biztonságos, balesetmentes közlekedésre. Célja továbbá a szülői példamutató magatartás és a család közösségnevelő erejére való figyelemfelhívás. A versenyre nevezhet minden olyan család, ahol legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá 6-17 év közötti gyereket (gyerekeket) nevelnek. 

A vetélkedősorozat vármegyei elődöntője 2023. június 3-án 9.00-15.00 óra között Kecskeméten a Skoda Brill Márkaképviselet telephelyén (Kecskemét, Halasi út 32.) kerül megrendezésre.

Azon oktatási intézményeket, amelyekből a legtöbb család jelentkezik a vetélkedőre a Skoda Márkaképviselet értékes díjazásban részesíti.

Az első három helyezett 500.000-300.000-100.000 Ft értékű iskolaszert nyer.

A vármegyei döntő első három helyezett családja 50.000-30.000-20.000 Ft értékű ajándékutalványt vihet haza.

Az országos első helyezett családnak egy Skoda Fabia személygépkocsi a nyereménye.

Részletek, ill. jelentkezni a www.kozlekedikacsalad.hu honlapon, a kozlekedes@bacs.police.hu e-mail címen ill.2023. június 3-án 13.00 óráig a helyszínen is lehet.

A versenyre a családok 9.00-13.00 óra között kell, hogy megérkezzenek, ahol kb. másfél órás időtartamban elméleti és gyakorlati feladatokat hajtanak majd végre.

Millió lépés az iskoládért
Tavaszi Ifjúsági- és Diákfórum

Iskolánkat öt tanuló képviselte a héten megrendezésre kerülő Tavaszi Ifjúsági-és Diákfórumon, ahol a szervezők célja az ifjúsági élet fellendítése Kecskeméten, a fiatalok közti szorosabb kapcsolat kiépítése. Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtemre volt, ahol érdesebbnél érdekesebb programokon vehettek részt. Iskolánkat képviselték: Karsai Gabriella 6.a, Vámos Szófia 6.a., Gelete Vivien 7.c, Gyenes Lilla 7.c és Szabó Bence 8. b osztályos tanulók, kisérőjük Haszur Edina. Program szervezője: Dök vezetőség

Nyitnikék

A Nyitnikék Nyugdíjas Klub meghívására 2023. április 25-én a 3. c osztály Institoris Ágnes és Krajczár Hajnalka vezetésével részt vett egy kézműves foglalkozáson, ahova Szamler László is elkísért bennünket.

Nagy szeretettel fogadtak bennünket. A gyerekek az ott lévő nyugdíjasok segítségével anyák napi hűtőmágnest készítettek. Nagyon örültek a lehetőségnek, szívesen dolgoztak a csillogó, sokszínű anyagokkal és remek munkát végeztek. A foglalkozás végén készült közös fotó is a jó hangulatot bizonyította.

Legközelebb a gyereknapra vagyunk hivatalosak, amikor finom sütit fogunk készíteni a nyugdíjas klubtagokkal. A gyerekek természetesen örömmel és köszönettel elfogadták az ajánlatot.

Mozdulj ovis díjátadó

A „Mozdulj ovis” rajzpályázat díjátadó ünnepségét 2023. április 1-jén, szombaton 11 órakor tartottuk a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában. A díjakat Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere adta át a gyerekeknek.

A rajzpályázat témája: „Mit jelent számodra a felelős állattartás?” A pályázók pedig nagycsoportos óvodás gyermekek voltak, akik egyénileg, vagy csapatban neveztek a versenyre.

Gratulálunk a nyerteseknek!

https://keol.hu/kecskemet-bacs/mozdulj-ovis-rajzpalyazat-dijatado-a-lanchid-utcai-sport-altalanos-iskolaban?fbclid=IwAR1ccgDWw1ofEjKFiohRVdtxrfVs40Tyq7CP9BafdqSTrdc6TJXSYGHpmYw

Tavaszi-Húsvéti vásár

Nagyon sikeresen végződött a tavaszi szünet előtt megrendezésére kerülő vásár melyen az osztályok szebbnél szebb saját készítésű tárgyakkal, díszekkel készültek. Sok olyan terméket is meg lehetett vásárolni, ami újrahasznosított alapanyagokból készült. Az osztályok ezzel a bevétellel hozzájárultak az osztálykirándulásaik költségeihez.

Köszönjük mindenkinek a részvételt.

 

DÖK vezetők: Bordás Mária és Novák Anikó

KVPL döntő

Két csapattal a legjobbak között!

  Az idei tanévben 28. alkalommal hirdették meg a Kecskemét Város Polgára Leszek városi hon- és helyismereti versenyt, hogy diákjaink, a város leendő, felelős polgárai megismerjék Kecskemét több százéves múltját, a múlt ma is megtalálható emlékeit és a város jelenét.

   Az idei év  mottójához  híven: „Kecskeméti csillagok” témakörben kutatott, munkálkodott a felhívásra jelentkező két lánchidas csapatunk. A három írásos forduló eredménye alapján kerültünk legjobbak közé mindkét csapatunkkal a döntőbe. 2023. március 31-én a Béke Általános Iskolában megrendezett utolsó forduló sokféle ismeretet kívánt meg a tanulóinktól: a város híres személyeinek ismeretétől a bolygóközi túra állomásait bemutató maketten át a főtéri szólások és közmondások értelmezéséig. A lexikális tudás mellett csapataink kreativitására és együttműködésére is szükség volt, amikor Háry János egy újabb, általunk kitalált kalandját adták elő dramatikus formában.

  Lánchat csapatunk ötödik, Lánchét csaptunk negyedik helyezést ért el! Hajrá Lánchíd!

                                                                                                  Vinkóné Lakatos Rita

                                                                                                       felkészítő tanár

 

Lánchét csapat: Gyenes Lilla (7. c), Geleta Vivien (7. c), Arató Alex (7. c), Rőfös-Horváth Ádám (7. c)

Lánchat csapat: Halász Tamás (5. b), Garbacz Hanna (6. b), Nemes Nóra (5. b), Varga Johanna (7. a)

Kerékpár program

Iskolánk diákjai családtagjaikkal rendszeresen bekapcsolódnak a városrész civil szervezetei által hirdetett, az egészséges életmód, a gyermek- és ifjúsági sport támogatására szervezett programokba.

 

Ezúttal a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság és a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány közös szervezésében megtartott kerékpáros programon vettünk részt.

 

A programon résztvevő, a felhívásban leírtakat teljesítőknek felajánlott kerékpár sorsolását  2023. január 13. napján tartották iskolánkban. 

 

A szerencsés nyertes KOCSIS BENETT 2. C osztályos tanulónk lett, aki szüleivel és testvéreivel teljesítette a program kihívását.

 

Gratulálunk és sok-sok vidám, sportos élményt kívánunk!

A víz világnapja

A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban.
Igen, Neked is!

A mai napon iskolánk is egy különleges figyelemfelhívást választott. Mindenki kék pólót vett fel és az iskolaudvaron egy vízcsepp formát kialakítva közösen, egy képet készítettünk. Ezzel is szeretnénk hangsúlyozni, hogy milyen fontos az összefogás, lételemünk, a „víz” iránt.

Cselekedeteid, bármilyen aprók is, segíthetnek a világon!

Március 15. megemlékezés

Felemelő érzés volt 3 év után újra együtt ünnepelni legnagyobb nemzeti ünnepünket.

Március 15. alkalmából maradandó élményben részesítették iskolánk diákjait és pedagógusait a 7. évfolyam tanulói, a mazsorett csoport, valamint a 4.a és 4.b osztály .

Köszönjük a felkészítést kollégáinknak: Vinkóné Lakatos Rita, Sántha Erika, Kiss Zsuzsanna, Novák Anikó, Kovács János

„A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.”

Kossuth Lajos

Tavaszi ökokert

Az első tavaszi napsütés alkalmával az 5. a osztályos tanulóinkkal kerti munkát végeztünk az iskola ökokertjében. A talaj megmunkálása után, amelyben földigiliszták is a segítségünkre voltak, különböző kerti magokat veteményeztünk. Többek között: borsó, retek, újhagyma, sárgarépa, fehérrépa, snidling.

Magaságyásunkban a szépen virágzó árvácskákat is kigazoltuk, ahol már megjelentek az első méhek, rovarhotelünk lakói.

„Going Green in Sport” –  „Irány a Zöld”

Iskolánk, évek óta aktív résztvevője ennek a kihívásnak, idén is csatlakoztunk az Európai Diáksport Napja programjához, ami nemcsak arra kínált lehetőséget, hogy a diákjainkat aktivitásra ösztönözzük, hanem arra is, hogy népszerűsítsük körükben az egészséges, mozgásban gazdag életmódot.

 Ebben a kihívásban Európa számos iskolája és diákja vett részt, aminek idén a fókusztémája a „Going Green in Sport” –  „Irány a Zöld volt.

 Sajnos az időjárás nem adott lehetőséget arra, hogy kint a szabadban, a zöldben mozogjanak gyermekeink, de ez nem jelentett akadályt az örömnek, mókának, a feladatoknak, amiből sokat a környezettudatosság a fenntarthatóság, az újrahasznosítás gondolatára fűztünk fel.  Mindezt azzal a céllal tettük, hogy gyakorlati példákat találjunk arra, hogy az iskolákban fenntartható, zöld sportesemények valósuljanak meg. A sportági mozgások mellett, atlétika, kézilabda, judo, torna, floorball, a gyerekek játékos mozgásformában „fát ültettek, szelektíven gyűjtötték a hulladékot, válogathatták az egészséges és egészségtelen élelmiszereket”.

Virtuálisan felfedezték az iskolánk körüli olyan területeket, amik sportmozgásra alkalmasak, kipróbálták a ploggingot, ami nem más, mint a környezetbarát kocogás, futás  közben jelképesen szemetet gyűjtöttek.

Úgy a tanulóink, mint kollégáink nagyon jól érezték magukat ezen a neves napon, újra elmondhatjuk, hogy Lánchidasnak lenni jó!!!!!

Hajrá Lánchíd!

„Made in Lánchídia”

A Mozgó Diák Alapítvány 2023. március 4-én 18 órai kezdettel jótékonysági bált rendez.

Helyszín: Kecskemét, Hírös Rendezvényház.

Jegyeket az osztályfőnököknél, elővételben lehet vásárolni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Csavarjuk fel együtt a szőnyeget!

Parasport nap

Lélekemelő hangulatban telt a 2023. február 24-i, pénteki nap a Lánchídban.

Lélekmozgató programon vettek részt az iskola tanulói, melyet a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége szervezett meg a Magyar Parasport Napja alkalmából. Az eseményhez kapcsolódott a Vakok Állami Intézete is. Így nem csak a parasportágakat ismerhették meg és próbálhatták ki a gyerekek, de 2 labrador vakvezető kutyás érzékenyítő foglalkozásban is részesülhettek.

Pingpong

Iskolánk elsős tanulói heti egyszer testnevelés óra keretében pingpongoktatáson vesznek részt. A pingpongozás nem csak nagyszerű kikapcsolódást nyújt, hanem számos fejlesztő hatása is van. Hozzájárul a motorikus képességek megfelelő ütemben történő fejlődéséhez, segíti a koordinációt, és az egyensúlyérzéket.

A pingpongoktatók egy szuper programra hívták meg tanulóinkat a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Térbe. Itt megnéztek egy asztalitenisz bemutatót, megcsodálhatták az adogatógépet, majd a legügyesebbek megmérethették magukat a sportágban. Pingpongütővel és labdával különféle ügyességi feladatokat hajtottak végre. A szervezők a program végén minden kis lurkóra gondoltak, hiszen a versenyzők és a szurkolók is hasznos ajándékokkal térhettek haza.

PÉNZ7, a pénzügyi tudatosság hete

 

Március 6 – 11-ig rendezték meg országosan a pénzügyi tudatosság hetét. A mi iskolánk is évek óta bekapcsolódik a rendezvénybe.

Sok színes és érdekes dologgal ismerkedtek meg a kicsik és a nagyok.

Hogyan takarékoskodjunk? Mi a családi bevétel? Hogyan lehet a kiadásokat csökkenteni? Mi a pénz szerepe? Milyen adatok vannak a bankkártyán? Mire kell vigyázni, ha van saját bankkártyánk? Bankjegyek és higiénia ?

Fontos, hogy a gyerekek minél kisebb korban ismerkedjenek meg pénzügyi dolgokkal, hogy már tizenévesen tudatosan gazdálkodjanak a zsebpénzükkel.

Néhány kép az elmúlt hétről….m dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Becsületfutás

Iskolánk tanulói szép számmal részt vettek a Yours Truly Finn kezdeményezésű nemzetközi futáson, melynek vasárnap reggel a Széchenyiváros adott otthont. A rendezvény célja a közös sportoláson túl a futás népszerűsítése. A baráti futófesztivál nagyon jó hangulatban telt, az időjárás is kegyes volt.  Az elégetett kalóriát pótolni lehetett zsíros kenyérrel és péksüteménnyel, illetve meleg teát is lehetett inni.

„Mindannyian egyformák vagyunk, csak kicsit másképp” országos rajzpályázat

A Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából, december 3-án az idei évben is megrendezésre került a Veni Vidi Vici Alapítvány érzékenyítő rajzpályázata az ország alsó tagozatos kisiskolásainak részére. A pályázatnak két fő célja van: toleránsabbá tenni a jövő generációját, illetve érzékenyíteni a jelen felnőttjeit, a feltétel nélküli elfogadást hirdető gyermekrajzok segítségével.

Az immár ötödik alkalommal megrendezett Mindannyian egyformák vagyunk, csak kicsit másképp nevű érzékenyítő rajzpályázatra 363 szebbnél szebb alkotás érkezett be. A neves szakemberekből álló zsűri nehéz döntések árán végül kiválasztotta azokat a pályázatokat, amelyek dobogós helyezéssel vagy különdíjjal lettek méltatva.

Az 1-2. osztályosok között rajz kategóriában Suvalic Aleksia 1. a osztályos tanuló III. helyezést ért el. Nyereménye oklevél és könyvcsomag volt.

Gratulálunk Aleksia!

Hajrá Lánchíd!

Machács Anita Mirella osztályfőnök

Adventi mesés teadélután a könyvtárban

Advent az eljövetel, a várakozás időszaka karácsony előtt. Ezt a várakozást szerettük volna még meghittebbé, még hangulatosabbá tenni egy kis mesés teadélutánnal a könyvtárban. Az iskola 2. évfolyamos tanulói vettek részt ezen a foglalkozáson. Hallhattak egy mesét Petiről, a türelmetlen kisfiúról, aki nem győzte kivárni a karácsonyt. Ezután elbeszélgettünk arról, kinek milyen színek, ízek és illatok jutnak eszébe a karácsonyról, közben pedig meleg teát kortyolgattunk.

 A következő meglepetéshez lekapcsoltuk a villanyokat és a régi időket visszacsempésztük egy diavetítés keretében. A gyerekek ámulattal figyelték és hallgatták az így levetített mesét. A mesedélután nagyon jó hangulatban telt. Reméljük, kicsit megállítottuk az időt és az adventi várakozást még szebbét tettük. A foglalkozást Vadásziné Redenczki Anita, iskolai könyvtáros tartotta.

Hétmérföldes csizmával a könyvtárban

Iskolánk 3. és 4. évfolyamos tanulói november hónapban a mesék birodalmába látogattak egy iskolai projekt keretében. A tanórai foglalkozások és projektműsor mellett könyvtári foglalkozáson is részt vettek.

Először egy gondolattérképet állítottunk össze a mesék és népmesék tudnivalóiról, közben átismételtük mi mindent tudunk már a mesékről, azok jellemzőiről. Ezután egy rövid bábelőadást láthattak. Majd a gyereknek kellett egy-egy mesét előadniuk úgy, hogy a mese szereplőit, díszleteit maguknak kellett elkészítni, valamint ők voltak az előadás rendezői is. Nagyon összetett és izgalmas feladatot kaptak, amelyet minden osztály nagy lelkesedéssel fogadott. Öröm volt látni, hogy a csapatok milyen szépen tudtak együtt dolgozni, és milyen komolyan vették a feladatukat.

Minden egyes előadás egyedi és nagyon ötletes volt. Nagyon élvezték a bábkészítést és a mesék előadását. Foglalkozást vezette: Vadásziné Redenczki Anita könyvtáros

Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás…

A mai napon megérkezett a Lánchídba a fehérszakállú a gyermekek nagy örömére. Ajándékokkal teli puttonnyal lepte meg a gyermekeket.

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

317164586_494521326076611_181958800447498437_n_optimized
Márton napi és Adventi vásár a Lánchídban!

Nagyon nagy örömünkre megrendezésre került a várva várt  Adventi vásár. A részt vevő osztályok szebbnél szebb kézműves pórtékákkal várták vásárlóikat és ami még nagy szívügyünk, hogy Ökoiskola révén rengeteg olyan alkotás is vásárolható volt, melyek újrahasznosított alapanyagokból készültek. Köszönjük szépen a szülőknek és a gyermekeknek!

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

315949578_1096131774402961_7906032426982145122_n_optimized
Vendégünk volt Szvitacs Alexa paralimpikon 🙂

Nagyon nagy örömünkre megrendezésre került a várva várt  Adventi vásár. A részt vevő osztályok szebbnél szebb kézműves pórtékákkal várták vásárlóikat és ami még nagy szívügyünk, hogy Ökoiskola révén rengeteg olyan alkotás is vásárolható volt, melyek újrahasznosított alapanyagokból készültek. Köszönjük szépen a szülőknek és a gyermekeknek!

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

Irodalom a zene szárnyán!

Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész és Kéménczy Antal zeneszerző, zongorista, zenei vezető rendhagyó irodalom órát tartott a 6.a osztály tanulóinak. A művészek a gyerekekkel közösen a ritmus, a rímek segítségével verseket zenésítettek meg zongorakísérettel. Nagyon kreatívan, több zenei stílust felölelve közös tapssal, énekléssel elevenítették fel az opera, musical és operett műfaját. A zenei stílusok között rap műfaját sem hagyták ki. Egy igazán hangulatos, vidám élményben lehettet részük tanulóinknak, aki nagyon élvezték az irodalom órát.

Köszönjük szépen a lehetőséget!

Irodalom a zene szárnyán!

Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész és Kéménczy Antal zeneszerző, zongorista, zenei vezető rendhagyó irodalom órát tartott a 6.a osztály tanulóinak. A művészek a gyerekekkel közösen a ritmus, a rímek segítségével verseket zenésítettek meg zongorakísérettel. Nagyon kreatívan, több zenei stílust felölelve közös tapssal, énekléssel elevenítették fel az opera, musical és operett műfaját. A zenei stílusok között rap műfaját sem hagyták ki. Egy igazán hangulatos, vidám élményben lehettet részük tanulóinknak, aki nagyon élvezték az irodalom órát.

Köszönjük szépen a lehetőséget!

Látogatás a Vadaskertben

A népszerű Vadaskert vendégül látta iskolánk kilenc osztályát. Először körbesétáltuk a parkot, megcsodáltuk a tigriseket, majmokat, kecskéket, madarakat, majd az örvös medvék és a makákók látványetetését nézhettünk meg. Eztán a gyerekek répával kínálták a csacsikat, őzeket, akik nagyon mohón ropogtatták a csemegét.

A hűvös idő ellenére még egy kis játszóterezés is belefért ebbe a remek programba. Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a lehetőséget és a tartalmas délelőttöt: az 1, 2. és 3. évfolyam tanulói.

img_6084r_optimized
Scroll to Top