Szabadidő, rendezvények

Szülők részére:

Versenyek

Lánchíd a médiában

Sajtómegjelenés

Fenntarthatósági témahét és Ökonap a Lánchídban

Az elmúlt hetekben is kiemelten nagy hangsúlyt fektetünk tanulóink számára, hogy minél több információt tudjanak elsajátítani gyakorlatban is a fenntartható életmódhoz. Az idei év 3 témaköre a Levegő és élővilág, szabadidő, körforgásos gazdaság.

Mindhárom témakör feldolgozásához interaktív, játékos feladatokat sajátítottunk el közösen a tanulóinkkal. A tanulók így szórakoztató, érdekes módon ismerkedtek meg a környezetvédelem és fenntarthatóság kérdéseivel, miközben megtanultak felelősségteljes és tudatos döntéseket hozni. Ezen a héten iskolakertünkben is elhelyezésre kerültek a palántáink.

Szervező: Bordás Mária

Gyereknapi kalandozás a Lánchíd suliban

Sportos családi napra várunk minden kedves érdeklődőt! 🥳😊

A kétfős Exathlon pályán zajló családi vetélkedőhöz – 1 fő 14 év alatti + 1 fő 14 év feletti – előzetes regisztráció szükséges QR kódon vagy az alábbi linken.👉

https://forms.gle/A4rmRcT42FePteHq8

Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület

Zaklajda team Alapítvány

Mozgó Diák Alapítvány

Tavaszi kirakodó vásár a Lánchídban

Az idei évben is nagy sikert aratott az április 26-án megrendezett tavaszi kirakodóvásár, ahol számtalan kézzel elkészített különlegességgel készültek az osztályok. A befolyt összegekkel az osztálypénzt gyarapíthatták az osztályok.

Köszönjük szépen, minden részt vevő osztálynak és szüleiknek a részvételt.

Szervező: DÖK Bordás Mária és Novák Anikó

Mentáltréning

„Szerintünk elmondható, hogy Kecskemét városa sok sportágban jeleskedik. Számos sportegyesület, magas színvonalon dolgozik a megfelelő utánpótlás nevelésért.

A Széchenyi István Közösségi Házba egy olyan program érkezik, amely a sportoló gyermekek szüleinek ad iránymutatást arra, hogy miként tudják mentálisan támogatni gyermekeiket abban, hogy kiegyensúlyozottan, minden téren a legjobb eredményeket tudják elérni.”

Ezt az ingyenes előadást ajánljuk figyelmükbe.

 

FUSS EGY NAPOT II. – Újabb kilométergyűjtő verseny

Folytatódik az év elején benevezett iskolák/osztályok pontgyűjtő versenye. Az esemény a IUSTITIA Egyesület – Fuss egy napot 2. elnevezésű rendezvényén kerül megrendezésre.

Az iskolai kilométergyűjtő verseny részletei később várhatóak!

A rendezvény helyszínén támogasd készpénz adományoddal a Gyerkőcök Közhasznú Alapítványt! Minden 500 Ft készpénz adomány után egy darab tombolajegyet adunk, amelyek egyikével az ebédet követően, 13 órakor a Regisztrációs sátornál egy bringát nyer a tombola szerencsés tulajdonosa. A bringát a helyszínen lehet átvenni a sorsolást követően azonnal.

Közösségi Értékeink Szolgálatában Egyesület a helyszínen jótékonysági gyűjtést szervez. Ennek keretében Jótékonysági Hírös Bográcsos Ebéddel vár minden helyszínre érkezőt az egyesület.
Futó-rajtszámmal kedvezményesen (1.000,-Ft/fő) ebédelhetnek a sportolók. Rajtszám nélküli résztvevők számára is biztosított az ebéd 2.000,-Ft/fő áron, a rendelkezésre álló mennyiség erejéig!

Az eseményről további információk (versenykiírás, regisztráció) elérhetőek az alábbi weboldalon:

https://juszti.hu/oldalak/futoklub/futoklub_2024.html#fen_24_02

Állatbarát ligetek

A K&H állatbarát ligetek program a fenntarthatóságot helyezi előtérbe. A program célja, hogy a pályázó intézmény változatos növényekkel és állatlakhelyekkel növelje a zöld felületet és ezzel formálja a gyermekek környezetvédelmi szemléletét.

A több mint 300 benyújtott pályázat közül 30 nyertes intézmény udvarát látják el fákkal, bokrokkal, fűszernövényekkel, rovarbarát növényekkel, madárodúkkal, -etetővel, -itatóval és sünlakhellyel. Emellett játékos programmal, edukációs foglalkozással is segítik a nyertes intézményt, hogy a diákok még jobban megismerjék, miért fontos megteremteni a harmóniát az  emberek, növények és állatok között a fenntartható fejlődés érdekében.

Iskolánk a 30 nyertes pályázó között van! Örömmel kezdtük meg a munkálatokat a növények elültetésével és a madáretetők kihelyezésével.

Hajrá Lánchíd!

Tehetséggála

Az első Kecskeméti Ifjúsági Fesztivál egyik kiemelkedő programja a Tehetséggála volt. Ezen a gálán a Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács által kiválasztott tehetséges fiatalokat jutalmaztak.

Iskolánk tanulója Takács Luca, 7. a osztályos tanuló, Kistehetség díjban részesült. Edzője Simity László, iskolánk pedagógusa.

A Tehetséges fiatal kategóriában pedig egy volt lánchidas tanulónk, Kovács János kimagasló tudományos és innovációs tevékenységéért részesült elismerésben.

Gratulálunk a díjazottaknak és felkészítőiknek!

Hajrá Lánchíd!

Digitális témahét 2024
  1. április 8-12. között került megrendezésre a digitális témahét, mely eseményen az előző évekhez hasonlóan iskolánk is részt vett. Ebben az évben a biztonságos internetezés és a robotika témaköre köré építettük a foglakozásokat. A kollégák segítségével életkori sajátosságoknak megfelelően logikai rejtvényekkel, kódolással, online szabaduló szoba feladatokkal színesítettük a tanítási órákat, a digitális kultúra órákon pedig különböző robotikai eszközökkel ismerkedtek meg diákjaink.

Iskolánk egész évben kiemelten foglalkozik a digitális kompetenciák fejlesztésével, pedagógusaink gyakran élnek az eszközök adta lehetőségekkel.

Együttműködésben a Digitális Tudásközponttal a tanév végéig további robotika foglalkozásokat biztosítunk a gyerekeknek. Hétfőnként az alsó tagozatos diákjaink egy nagyon látványos programban vesznek részt a Rákóczi utcán található létesítményben, a központ oktatói pedig további órákat tartanak intézményünkben.

Happy-hét a Lánchídban

Happy-hét 2024. március 18-22. között zajlott a 14. HAPPY-hét, az ország legnépszerűbb vízfogyasztást népszerűsítő programja, melyben idén 1144 nevelési-oktatási intézmény vett részt. Iskolánk minden alsós és felsős osztálya aktívan vett részt ezen a programon és nagyon szép munkák születtek. A gyerekeket az aulába kihelyezett plakátok, a két koordinátor és az osztályfőnökök segítették. A programok között szerepelt vízivást népszerűsítő teszt, plakátkészítés, kék pólós osztálykép készítés, illetve rendhagyó tanórák, amik a tantárgyi kereteken belül a vízfogyasztást, egészséges életmódot, egészségre nevelést részesítették előnyben. Mindez iskolánk összetartó pedagógusai és tanulói nélkül nem jöhetett volna létre!

 

Köszönjük mindenkinek! Hajrá Lánchíd!

 

Koordinátorok: Institoris Ágnes, Ferencz Gabriella

Európai Mobilitási Hét

László Viktória, 4.a osztályos tanulónk a 2023. évi Európai Mobilitási Hét rajz- és kreatív pályázatán különdíjat kapott, amelynek témája Petőfi Sándor műveiben és életrajzában a fenntartható és környezetbarát közlekedés volt, a költő születésének 200. évfordulójához kapcsolódva. Az Építési és Közlekedési Minisztérium, az Energiaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium felajánlásának köszönhetően egy rollerrel jutalmazzák.

Gratulálunk Viki! Csak így tovább! Hajrá Lánchíd!

Felkészítő pedagógus: Kovrig-Szabó Ivett

Digitális programsorozat

Iskolánk diákjai meghívást kaptak a Széchenyi István Közösségi Ház digitális programsorozatára, ahol a 3D technológiát ismerhetik meg.

Köszönjük a lehetőséget!

Színesebb lett a Lánchíd Iskola udvara

A Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában közös összefogással kialakításra került egy udvari játszótér a diákok számára. Már hagyománnyá vált az intézményben, hogy a gyermekek érdekében megvalósítandó projekteket a pedagógusok mellet a szülők és civil szervezetek is támogatják. A fenntarthatóságot szem előtt tartva minden résztvevő hozzátette a megvalósításhoz az ötleteit, munkáját, fáradtságot és időt nem kímélve. Autógumiból készültek az egyes játékelemek, amit a szülők gyűjtöttek össze. A földmunkálatokat Nagy Tamás kerekegyházi vállalkozó végezte, dr. Kovács Nándor szülő támogatásával. A festéshez szükséges anyagokat a szülői közösség biztosította, ehhez hozzájárult a Lendületben Széchenyivárosért Egyesület is Gál Zsombor vezetésével, akik aktívan részt vettek a munkálatokban is a szülők, gyerekek és az iskola alkalmazottai mellett. A színes játszótér környezetében a diákok növényeket, virágokat ültettek, melyet a Mozgó Diák Alapítvány biztosított.

Az újonnan kialakított játszótér festett színei tükrözik az iskola sokszínűséget, változatos tevékenységeit.

Közösen együtt a Lánchídért, hajrá Lánchíd!

Paletta szakkör

Idén szeptemberben ismét Paletta szakkört indítottunk, melyen, a korábbi évekhez hasonlóan, nagy létszámban vesznek részt iskolánk művészetet kedvelő diákjai.

Ez a műhely rendkívül hasznos, sok lehetőségeket nyújt azoknak a gyerekeknek, akik érdeklődnek a vizuális művészetek iránt.

A rajzszakkör általában sokféle témát és technikát mutat meg azért, hogy lehetőséget adjon a különböző stílusok és módszerek kipróbálására. A szakkörök lehetnek formálisabbak, strukturált foglalkozások, vagy lazább, szabadabb formában zajló alkotóműhelyek, ahol a résztvevők saját projektjeiken dolgoznak, miközben segítséget és iránymutatást kapnak. Iskolánk Paletta szakköre kiváló lehetőséget kínál a diákoknak a művészetek világának felfedezésére és a rajzkészségek fejlesztésére. Ezek a találkozók nemcsak a technikai tudást és készségeket fejlesztik, hanem ösztönzik a kreativitást, az önkifejezést és a közösségi élményeket is.

Igyekszünk érdekes feladatokat vinni a diákok elé. Különös technikák és eszközök megismerése mellett nagy figyelmet fordítunk a gyerekek vizuális fejlődésére. A félév során készültek többek között  tanulmányrajzok, festmények, papírtasak tervek, melyek a gyermekek kedvenc feladatai közé tartoztak.

A hatalmas lelkesedés mellett a jó hangulat és a festékes kezek mindig garantáltak. J

 

Pedagógus: Tóth-Ivicz Netta

Diákfórum

Március 12-én iskolánk delegáltajai is részt vettek a kecskeméti diákélet egyik legfontosabb eseményén a Tavaszi Diákfórumon, amelyet az Ifjúsági Otthon Tükörtermében szerveztek meg. A témák közül a diákönkormányzatok és a diákélet állt a középpontban. Részt vevő Diákok: Gyenes Lilla, Geleta Vivien, Polyák Zsuzsanna, Sáfrány Bernadett, Király Petra, és Borsos Klaudia 8. c osztályos tanulóink. Szervező pedagógus: Bordás Mária DÖK segítő

II. Zöld Követ nap 2024. március 21-én az Őrmezei Általános iskolában

500 diák, 28 iskola – fantasztikus, élménydús természettudományos és környezetvédelmi programokon vehettünk részt.

A Zöld Követ Egyesület alapító elnöke, Király Nóra és Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára elismerésben részesítette a Zöld Követ Program legaktívabb tagintézményeit. Ahol a mi iskolánk is díjat nyert a kimagaslóan magas környezetvédelmi tevékenységünkért az országban számos iskola közül a megtisztelő III. helyezést értük el.

Az eseményen részt vevő diákok: Gyenes Lilla és Sárfány Bernadett 8 c. zöldkövetek

Részt vevő pedagógusok: Bordás Mária és Vadásziné Redenczki Anita mentorpedagógusok. 

TheShow beszámoló

Az elmúlt hétvégén sikeresen lezajlott intézményünk hagyományos ThEShOw elnevezésű sportnapja.

A családok jó néhány sportágban kipróbálhatták magukat. A torna, foci, asztalitenisz, íjászat, vagy éppen kézilabda mellett a résztvevők sakkozhattak és játszhattak más táblás játékokat is, kipróbálhattak olyan különlegességeket, mint az okoskocka és a Kuvik doboz, valamint a robotika rejtelmeiben is elmerülhettek. A programot a kicsiknek szóló kézműves foglalkozások és idegen nyelvi feladatok is színesítették, sőt, a gyerekeknek lehetőségük volt kipróbálni a Darts Matek programot, mely a matematika játékos tanulását segíti.

Az esemény alkalmat adott a Mozdulj, Ovis! rajzpályázat eredményhirdetésének is.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Hermanovszki Sára, Végh Szófia, Váczi Ákos, Nagy Luca, Páll Keve Ferenc, Acsai Ágota, Magyar Norina, Jász Abigél, Tyukász Natasa, Hatvani Lóránt Máté, Major Milla, Draucean Alexandra, Kis Bianka, Szalkai Tamara, Takács Áron, Gatyás Bence, Takács Arabella, Suhajda Flóra, Pintér Bella Adél, Nagy Eliza, Ajtai Eliza, Halmos Amanda, Tóth Gréta, Fehér Lili

TheShow

Tisztelt Szülők! Kedves Nagycsoportos Óvodások!

  1. március 23-én, szombaton 10-12 óráig kerül megrendezésre a hagyományos családi sportnapunk, a ThEShOw. A délelőtt során – gyerekek és felnőttek- kipróbálhatnak különböző sportágakat: lesz torna, foci, asztalitenisz, íjászat, kézilabda. Emellett betekintést nyerhetnek iskolánk tehetséggondozó programjaiba. A résztvevők kipróbálhatják a sakkot, az okoskockát, a Kuvik dobozt, a robotikát és különböző táblás játékokat. A legkisebbek tavaszi kézműves foglalkozásokon, játékos idegen nyelvi feladatokon vehetnek részt. Lehetőség lesz kipróbálni a Darts Matek programot, mely a matematika játékos tanulását segíti.

A Széchenyi István Közösségi Ház munkatársai játékos foglalkozással készülnek erre a délelőttre.

A sportnap minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást nyújt. A próbaszámokat teljesítők között értékes sporteszközöket és játékokat sorsolunk ki.

Ezen a napon, 11 órakor kerül sor a „Mozdulj, ovis!” rajzpályázatunk eredményhirdetésére is.

Töltsenek velünk egy emlékezetes családi napot!

Mozgásra fel!

Várunk mindenkit szeretettel a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában március 23-án, szombat délelőtt!

Újra startol a Millió lépés az iskoládért verseny!

2024. március 25. és június 9. között újra megrendezésre kerül a Millió lépés az iskoládért program.
Tarts velünk! Nyerjünk 1 millió forintot az iskolának!
Mit kell tenni? Mozogni.
Mindegy, hogy focizol, úszol, sétálsz vagy biciklizel, már 60 féle mozgásformát rögzíthetsz.
Az sem számít, hogy egyedül vagy csapatban teszed mindezt.
Hívd meg szüleidet, barátaidat is a versenybe, gyűjtsünk minél több lépést az iskolának!
A Kékkört virtuálisan legalább 7x teljesítő, korábban nem nyert iskolák vesznek részt a versenyben.
Gyűjtsd a zöld pontokat, és további ajándékokat is nyerhetsz!
Töltsd le az APP-ot, és válaszd a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolát! (A korábban letöltött és
beállított applikációk egy frissítést követően azonnal használhatók.)
További részletek a plakáton!
Hajrá Lánchíd!

Kiemelt eDia Partneriskola

Az eDia már óvodás kortól vizsgálja az iskolai felkészültséget, s a projekt fő célja, hogy évente több alkalommal, 3 fő műveltségi területen (matematika, természettudomány, olvasás) értékelje a tanulók fejlődését, s ezáltal képes legyen időben jelezni az esetleges lemaradásokat. Mindehhez egy olyan elektronikus mérési-értékelési rendszer kialakítása szükséges, mely az 1-6. évfolyamos diákok készségeit, képességeit méri, azok fejlődését egyénileg követi és feltárja a tanulási problémákat.

Ennek a programnak iskolánk is kiemelt partnere.

Ultra Balaton

Kedves Lánchidasok!

Keressük azt az aktív, mozogni szerető szülőt, barátot, régi diákot, ‘lánchidast’, aki nem riad vissza egy 15-20 km-es táv akár több részletben történő lefutásától!

UB csapatunkban még 1-2 helyünk van, a terv egy jókedvű, mindenki számára kellemes tempójú, Balaton körbeszaladás május első hétvégéjén.

További információk és jelentkezés március végéig a botka.annamaria@keszeiskola.hu email címen.

Kilómétergyüjtés

A hétvége két eseményt kínált iskolánk tanulói, hozzátartozói, barátai számára. A jókedvű változatos programot kínáló farsangolásról már beszámoltunk. A másik esemény melyen részt vettünk a „Fuss egy napot” futóverseny a IUSTITIA Egyesület rendezésében, mely 2. alkalommal adott lehetőséget  kilométergyűjtésre azoknak az osztályoknak, akik már csatlakoztak a programhoz. Örömmel láttunk új arcokat, diákokat, hozzátartozókat akik most először jöttek el egy ilyen közösségépítő eseményre és részvételükkel kilométerenként 100 Ft-al támogatták osztályukat. A hangulatos verseny szép időben, egymást bíztatva telt és meglepő egyéni teljesítményekkel zárult. Köszönjük, hogy eljöttek és mosolygós, jó hangulatot hoztak magukkal. Várjuk a következő alkalmat melynek várható időpontja : 2024. április 6.

Hajrá Lánchíd!

Farsangolás a Lánchídban

Fantasztikus farsangolással telt a szombat délelőtt a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolaban. Sportoltunk, kézműveskedtünk, jelmezbe öltöztünk, ettünk, ittunk, jót mulattunk!
A legjobb jelmezeket értékes nyereményekkel jutalmaztuk. Családi fürdőbelépő a Kecskeméti Fürdőbe. Személyi edzés a Zaklajda Team jóvoltából, Decathlon utalvány.
Köszönjük, hogy ilyen sokan együtt ünnepeltek velünk!
Köszönjük a támogatást:
Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület
Zaklajda Team
Mák Coffee

Farsangoltunk a Lánchídban

A február hónap nem telhetett volna el farsangi mulatság nélkül nálunk a Lánchídban! Az alsó tagozatos tanulóink a tanítóikkal közösen szerveztek farsangi mulatságot a tantermükben. Felső tagozatosaink saját maguk által választott témakörben egy 2-3 perces műsorban mutathatták meg jelmezeiket, nagyon kreatív előadásokat láthattunk. Majd ezt egy hatalmas farsangi buli követte. Így mi elmondhatjuk, hogy igyekeztünk elűzni a telet. Nagy örömmel vettük észre, hogy nagyon sok saját készítésű, újrahasznosított ökojelmezt viseltek a tanulóink.

Valentin napi üzenetek Lánchídban

Valentin napi kedves üzenetekkel lephették meg a diákok társaikat, pedagógusaikat. Ezen üzeneteket egy erre a célra kihelyezett dobozba helyezették el, és diákönkormányzatunk oszlopos tagjai olvasták be azokat az  iskolarádiónkba, szünetben. Nagy sikernek örvend ez a program diákjaink körében.

Résztvevő diákok: Gyenes Lilla 8 C, Sáfrány Bernadett 8 C.

Szervező pedagógusok: Bordás Mária és Kovács János

Szabadulószobás foglalkozások iskolánkban
  1. 02. 14-én a Conceptflow Kft, mint rendezvényszervező és az Ökumenikus Segélyszervezet együttműködésével iskolánkban egy olyan szabadulószoba élményprogram valósult meg a Játék határokkal prevenciós program keretében, amelynek köszönhetően a gyerekek ismereteket szerezhettek a szerencsejátékfüggőségről, a túlzásba vitt szerencsejáték veszélyeiről, és arról, hogyan ismerhetik fel a jeleket.

Az interaktív, izgalmas szabadulószobával a gyerekek olyan közösségi élményt élhettek át, amely elősegíti a társas kapcsolatokat, az egymásra figyelést, megelőzi a gyerekek elszigetelődését. A részt vevő osztályok: 7-8 évfolyamból 122 fővel voltak jelen.

Az eseményt Bordás Mária és Vadásziné Redenczki Anita kolléganőink szervezték meg.

Farsangolás a Lánchídban!

Farsangolás a Lánchídban!

Szeretettel várjuk a farsangolni vágyó családokat egy sportos, kézműves délelőttre a Lánchíd Iskola sportcsarnokába.

Kézműves sarok a pedagógusainkkal

Fánkos sportpálya a Zaklajda Team közreműködésével

Kávézós pihenő

Jelmezverseny ÉRTÉKES NYEREMÉNYEKKEL! (strandbelépő, személyi edzés, társasjáték, ajándékutalválny)

AZ ELSŐ 100 ÉRKEZŐ FÁNKOT KAP AJÁNDÉKBA!

Sportági bemutató: asztalitenisz

Február 5-én az első osztályosok meghívást kaptak a Kecskeméti Spartacus Sportkörbe egy asztalitenisz bemutatóra. Megismerkedtek az egyesület edzőivel és egy kis ízelítőt kaptak e sokak által kedvelt pörgős játékból. A vállalkozó kedvű gyerekek megtapasztalhatták, hogy nem is olyan könnyű azt az apró labdát a pingpongütőn megtartani. Ezután jön csak a többi fortély… Jó gyakorlást kívánunk! Hajrá Lánchíd!

Állatbarát Könyvtár Program

A tavalyi évben iskolánk elnyerte az Állatbarát Iskola címet. Ebben az évben számos állatvédelmi  programot kínálnak a szervezők. Ezek közül az Állatbarát Könyvtár Programhoz csatlakoztunk.

Célunk, hogy a állatokkal, állatvédelemmel, a természettel és temészetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztő és szépirodalomi könyvek által is közelebb hozzuk ezt a témát iskolánk diákjaihoz.

A könyvtárban külön elhelyezett részben kiemelten találhatnak a gyerekek ilyen jellegű könyveket.

A programhoz egy kis játékot is elindítunk 2024. február 1-jén. Aki állatos könyvet kölcsönöz ki, egy füzetben gyűjtheti a könyvek után járó pecséteket. A tanév végén a játékra jelentkezők sorsoláson vesznek részt, ahol könyvjutalomban részesülhetnek.

Az állatbarát pecsétgyűjtő füzeteket keressétek a könyvtárban!

Olvasásra és játékra fel!

Lánchidasnak lenni jó!

Nemzetközi futás

Ebben az évben is csatlakozott iskolánk a a Yours Truly, finn kezdeményezésű nemzetközi futáshoz. 2024. január 28. vasárnapi programon a lánchidas diákok és családjaik is szép számmal vettek részt. Az eseményt a IUSTITIA Egyesület a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társasággal, a Széchenyivárosért Egyesülettel és a Közösségi Értékeink Szolgálatában Egyesülettel karöltve szerveztek.

(info, fotó: keol.hu, Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület facebook oldala)

„Indul a party a Lánchíd party, tudod, nem kéne erről lemaradni!”

Szeretettel várjuk a bálozni vágyókat, iskolánk Mozgó Diák Alapítványának jótékonysági báljára.

Az idén is fantasztikus műsorral, finomságokkal, értékes tombola nyereményekkel és fergeteges diszkóval várjuk  vendégeinket.

A részletekről az osztályfőnökök tudnak információt adni.

Alapítványi bál

Figyelem! Figyelem!

A nagy sikerre való tekintettel, alapítványi bálunk idén is megrendezésre kerül, Black and White Party címmel.

A jegyek értékesítése folyamatosan történik. Információt az osztályfőnököktől illetve Mencseliné Koperniczky Éva kolléganőnktől kaphatnak az érdeklődők.

Részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Adventi mesés teadélután a könyvtárban

Adventi mesés teadélután a könyvtárban

Előző év adventi időszakában töltöttünk el először a 2. évfolyamos gyerekekkel egy kellemes, mesés teadélutánt a könyvtárban. A nagy sikerre való tekintettel idén újra vendégül látta a könyvtáros néni a 2. osztályosokat. A foglalkozás alkalmával először elbeszélgettünk arról, kinek milyen színek, ízek és illatok jutnak eszébe a karácsonyról. Ezután hallhattak egy mesét Petiről, a türelmetlen kisfiúról, aki nem győzte kivárni a karácsonyt. A mese meghallgatása után meleg teát kortyolgattunk.

 A következő meglepetéshez lekapcsoltuk a villanyokat és a régi időket visszacsempésztük egy diavetítés keretében. A gyerekek ámulattal figyelték és hallgatták az így levetített mesét. A mesedélután nagyon jó hangulatban telt. Reméljük, kicsit megállítottuk az időt és az adventi várakozást még szebbét tettük. A foglalkozást Vadásziné Redenczki Anita, iskolai könyvtáros tartotta.

A tél és ünnepei

“Karácsony ünnepén az a kívánságom, legyen boldog mindenki ezen a világon.” Így köszöntötték iskolánk legapróbb növendékei a vendégeket azon a műsoron, amely A tél és ünnepei című projek zárásaként került megrendezésre. November közepétől foglalkoztunk az adventől karácsonyig tartó időszak jeles napjaival és a hozzájuk kapcsolódó népszokásokkal. Találós kérdéseket és verseket tanultunk, meséket hallgattunk a témával kapcsolatban. Dalokkal, furulyajátékkal, dramatizálással és tánccal készültünk a záróműsorra. A kézműves foglalkozások produktumaiból kiállítást rendeztünk az aulában.

Mert, Lánchidasnak lenni jó!

Elsős tanító nénik

Mikulás a Lánchídban

Idei évben is ellátogatott hozzánk a fehérszakállú, a gyerekek legnagyobb örömére. Ajándékokkal teli puttonnyal lepte meg a gyermekeket.

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

Mikulás ünnep a nyugdíjas klubban

December 5-én az 1.c osztályos növendékeink a Nyitnikék nyugdíjas klubba látogattak, ahol az idősekkel együtt köszöntötték a Mikulást. A vidám hangulatú délelőttön a gyerekek versekkel, dalokkal és rénszarvas tánccal örvendeztették meg a nyugdíjasokat. A programot közös örömtánccal zárták a résztvevők.

Városi Ifjúsági Párbeszéd Napja

Diákjaink közül Geleta Vilvien 8 c, Gyenes Lilla 8 c. és Polyák Zsuzsanna képviselte iskolánkat a Kecskeméti Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat rendezvényén és ezáltal aktívan kapcsolódtak a kecskeméti diákközélethez.

A rendezvény alatt a diákok a várost érintő ügyekről hallhattak előadásokat és szimulált bizottsági üléseken vehettek részt. Beszámolójuk alapján hasznos és pozitív élményekkel tértek vissza iskolánkba.

Szervező pedagógus: Bordás Mária

Márton napi és Karácsonyi kirakodóvásár

Idei évben is nagy sikerrel zárult a tavalyi évben bevezetett Márton napi és Karácsonyi kirakodó vásár, ahol a részt vevő osztályok a fenntarthatóság nevében újrahasznosított anyagokból elkészített portékáikat árulták. Ennek bevételével az osztálypénzt gyarapították. Jó alkalom volt ez az előttünk álló Adventi időszakra való hangolódásra.

Szervezők: Bordás Mária és Novák Anikó

Határtalanul

Egy októberi reggelen a három 7. osztály vonattal Budapestre utazott, hogy a Határtalanul pályázat keretein belül részt vegyünk a Magyarság Házában tartandó foglalkozáson. Az előadás nagyon érdekes volt, a mesékről és a népmesegyűjtésről szólt. Majd gyalog elsétáltunk a Parlamentbe, ahol az idegenvezetőnk kíséretével sok érdekes információt tudtunk meg az épület építészetéről, szervezeti felépítéséről, mindennapi működéséről. Megnéztük a Szent Koronát, megcsodáltuk az épület gazdagon díszített belső tereit. Köszönjük kísérő pedagógusainkat ezt a tartalmas kirándulást: Bordás Máriának, Vinkóné Lakatos Ritának, Ujszásziné Kádár Eszternek, Perényi Krisztiánnak, Cseh Márknak és Szamler Lászlónak.

 

Lánchíd sétány átadás

Kedves vendégeink!

Fákat ültetni, erdőt telepíteni az emberiség történetében mindig is a legnemesebb feladatok közé tartozott. Egyrészt mert a fákat sohasem magunknak, hanem utódainknak, a következő generációnak szánjuk. Ebben a felfogásban a faültetés a holnap reménye. Másrészt az ember és a fa között ősidők óta létezik egy szétszakíthatatlan kötelék: hiszen a fa ha kell árnyat ad nekünk, gyümölcsével táplál, élete végén pedig testével melegít. Azt is mondhatnánk az embernek addig van jövője a Földön, amíg fák élnek ezen a bolygón. Ezt az emberek már nagyon régen felismerték. Ha egy kis történelmi kitekintést teszünk, akkor Magyarországon már 1755-ben királyi rendelet született a faültetésről, az alábbiak szerint: „Minél előbb ültessenek, névszerint az oly helyeken, hol a fában fogyatkozás és szükség tapasztaltatik.”

Gróf Széchenyi István pedig 1842-ben Pesten megalapította a Pesti Sétatér Társaságot. Az elődök példáján felbuzdulva mi is úgy éreztük, hogy a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola és a Lánchíd utca közötti területen diákjaink és az itt lakók örömére egy facsemetékkel beültetett sétányt hozzunk létre. Az elgondolást példaértékű összefogás követte mind a város, mind a civilek, mind az egyesületek és mind a megszólított cégek részéről. A közös munka gyümölcseként most itt állunk a Széchenyiváros új zöld területének, a Lánchíd sétánynak az átadási ünnepségén. Igaz, hogy ezek a fák most még csak csemeték, de idővel – ha óvjuk és védjük – szárba szökkennek és lombot bontanak mindannyiunk örömére. Kívánom, hogy majdan ezek a fák is hozzájáruljanak a Széchenyiváros tisztább levegőjéhez, a rajta fészkelő madarak éneke színesítse az itt élők életét, és a lombok alatt pedig szerelmek szövődjenek.

Végezetül engedjék meg, hogy hálás szívvel megköszönjem mindazok segítségét, akik hozzájárultak a Lánchíd sétány létrejöttéhez.

Kecskemét város önkormányzatának, kiemelten Győri András főkertész úr segítő, kreatív munkáját.

Ronai Péternek, a Köppel Manufacturing Kft. cégvezetőjének a nagyvonalú támogatását.

A Gebura-Fa-Gép Kft.nek, Gebura István ügyvezető úrnak és fiának a kivitelező munkálatokat.

Gál Zsombornak, a Lendületben Széchenyivárosért Egyesület elnökének a terep előkészítésében és a környezet szépítésében végzett segítségéért.

És külön köszönet jár Szamler László képviselő úrnak, aki ehhez az együttműködéshez összekapcsolta a segítő kezeket.

Boldog Andrea

igazgató

Az én fám Elsős lettem!

Iskolánk hagyományaként, immár 5. alkalommal ültették el elsős tanulóink az osztályuk saját fáját. Nagy lelkesedéssel ástak, lapátoltak és locsoltak a kisdiákok. A fák gondozását a gyerekek örömmel vállalják amíg az iskola tanulói. A későbbiekben pedig szép emlékként tekinthetnek közös fájukra.

Argos

Ismét ellátogatott hozzánk az Argos Állatvédelmi Közhasznú Egyesület, akivel már évek óta szoros kapcsolatban állunk. Ezúttal egy új interaktív előadással érkeztek meg a 8. és 4. évfolyamos tanulóinkhoz. Nagyon hasznos tanácsokat, ismereteket nyújtanak tanulóinknak a felelős állattartásról és az állatvédelemről. Állatbarát iskolaként nagyon fontos számunkra, hogy diákjainknak ebben a témában is jó hangulatú érzékenyítő foglalkozásokat szervezzünk. Ezt pedig az itt megjelent szakemberek és kutyák mindig garantálják.

Termostári kalandok

Iskolánk 5.a és 6.a osztályos tanulói egy igazán egyedi lehetőséget ragadtak meg október 27-én. Diákjaink a Termostar Hőszolgáltató Kft. jóvoltából részt vehettek egy rendhagyó gyárlátogatáson, a cég új környezetbarát telephelyén. Ezen az események a diákok megismerkedhettek a biomassza erőmű működésével, hogy hogyan állít elő pusztán hulladékfából környezetbarát módon energiát a hőerőmű. Izgalmas és játékos módszerekkel igyekeztek közelebb hozni a gyermekeknek az energiahasznosítást.

Köszönjük ezt az egyedülálló lehetőséget a Termostar Hőszolgáltató Kft.-nek valamint a három kísérőnek Kulmánné Simon Andreának, Vadásziné Redenczki Anitának és Kovács Jánosnak.

Negyedik évfolyam projektzáró

,,Az állatok csodálatos barátok – nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert.” (George Eliot)

Október elején indult a 4. osztályos tanulóink számára az „Állati?- Ez állati!” című állatvédelemhez kapcsolódó projektünk.

Célunk, hogy közelebb hozzuk tanulóinkhoz az állatok védelmének fogalmát és fontosságát. Az ismeretek feldolgozására az anyanyelvi, matematika, ének, rajz, technika órákon és a tanítási órákon kívül is lehetőség nyílt. Gyűjtőmunkát végeztek a csapatok a könyvtárban, informatika és angol órákon is gazdagították ismereteiket.

A legsikeresebb írásbeli, rajzos feladatokat és újrahasznosított anyagokból készült kreatív állatszobrokat a 3. és 4. évfolyam együtt mutatta be egy gyönyörű kiállítás keretein belül.

A projektzáró műsorra október 26-án került sor. A délután során dramatikus jeleneteket, prózákat, énekes és táncos műsorszámokat adtak elő a gyerekek.

Az előadást természetesen állatokról szóló aranyos versek és dalok nyitották meg. Hogy milyen nehéz a kisállatok élete, Csukás István: Sün Balázs című verses meséje mutatta meg.

A dramatizált versek minden bizonnyal igazán szép gondolatokat ébresztettek a nézőkben is.

A Vadak Ura című népszerű családi musical felcsendülő dalai arra hívják fel a figyelmet, hogy ha az állatokat elpusztítják az emberek egy trófea megszerzése vagy egyéb ok miatt, akkor a kihalásuk az emberiségnek is nagy veszteség lesz.

A gyerekek nagy lelkesedéssel és örömmel készültek a bemutatóra, melyet a közönség hatalmas vastapssal jutalmazott.

HAJRÁ LÁNCHÍD!!!

Fedezd fel újra a könyvtárat!

Gyertek és keressetek nektek tetsző könyveket!

Regények, verses kötetek, ismeretterjesztő könyvek, újságok várnak az iskolai könyvtárban. Sok társasjátékot is kipróbálhattok a délutáni szabadidőtökben.

Újraindítjuk ebben az évben is az Olvasni menő! Olvashow versenyt. Keresd a megjelölt könyveket a könyvtárban, kérd el a hozzátartozó feladatlapot! A helyesen kitöltők a szorgalmi ötös mellett az év végéig tartó versenyben is részt vesznek. A tanév végén a legtöbb pontot összegyűjtők oklevelet és meglepetés ajándékot kapnak.

A választható könyvek listája a könyvtár blogján megtekinthető.

https://lanchidiskolakonyvtar.blogspot.com/p/olvasni-meno-olvashow-verseny.html

A blogon elérhető többek között a kötelező olvasmányok elektronikus változatai is.

Lánchidasnak lenni jó! Olvasni menő!   😎

„A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni.”

Ennek a gondolatnak a jegyében gyűltek össze a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola könyvtárának olvasótermében azok az első és második osztályos gyerekek, akik nemcsak szeretik a meséket, hanem próbára is kívánták tenni magukat a mesemondás tudományában. Minden kisdiák lelkesen készült az eseményre, hiszen a tét a városi fordulóba, Meseországba való jutás volt. A legkisebb korosztály tanulói tréfás és tanulságos magyar népmeséket választottak, melyek előadásában ott bujkált a mese szeretete. A versenyzők és a tanítókból álló zsűri is egy igazi mesés délután részesei lehettek.

Mert Lánchidasnak lenni jó!

Állati jó móka volt!
Állatok seregszemléjévé vált iskolánk aulája. A múlt héten került sor a harmadik évfolyamosok „Állati? -Ez állati!” című projektzáró műsorára. A rendezvény három hét tevékenykedésének lezárása volt. A tanítási órákon és a szabadidőben egyaránt az állatok kerültek főszerepbe. A témakörhöz kapcsolódó tanulói munkákból, alkotásokból gyönyörű kiállítás született. A program célja, hogy a gyerekek ismerjenek meg minél több állatot, felhívja a figyelmüket az állatvédelemre, a felelősségteljes állattartás fontosságára. A záró előadáson Zelk Zoltán és Móricz Zsigmond kedves meseszereplői keltek életre. Felvonultak az Állatok iskolája című mese erdei lakói, megelevenedett az Iciri-piciri mese, és feléledtek a szorgos méhecskék is. A gyerekek színpadi átalakulását a szülőkből, rokonokból álló nagyszámú közönség elragadtatással figyelte, és nagy tapssal jutalmazta. HAJRÁ LÁNCHÍD!
Úszó Nemzet Program a Lánchíd Iskolában!

Iskolánk 1. és 2. osztályos tanulói lelkesen vesznek részt az Úszó Nemzet Programban! 

Az úszás napjaink egyik legkedveltebb mozgásformája, amely minden korosztály számára segítséget nyújt a testi és lelki egészség megőrzéséhez. Iskolai keretek között heti egy alkalommal vesznek részt diákjaink a játékos úszásoktatásban. A foglalkozások célja, hogy a gyerekek szeressék a vizet, mint természetes közeget és a kellemes foglalkozások közben biztonsággal megtanuljanak úszni, megismerjék az úszásnemeket és megszerezzék a biztonságos vízijártasságot.

A gyerekek nagyon élvezik a foglalkozásokat és az úszás és szeretete beépül a mindennapjaikba.

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

Junior Achievement Magyarország
Iskolai eszközpark bővítésére pályázhatott minden magyarországi iskola Több mint 60 iskola kap modern számítástechnikai eszközöket a Citi és a Junior Achievement együttműködésének köszönhetően Rekordszámú résztvevővel, több mint 5 000 általános és középiskolás diák bevonásával kerülnek megrendezésre a Junior Achievement Magyarország (JAM) interaktív gazdasági készségfejlesztő és pályaorientációs kurzusai az idei tanévben. A programban résztvevő diákok a vállalkozói készségek és ismeretek elsajátítása mellett, különböző a vállalkozás működéséhez szükséges szakterületekkel és szakmákkal, valamint az azok elsajátításához szükséges képességekkel ismerkedhetnek meg. A kimagasló részvétel a téma népszerűsége mellett annak is köszönhető, hogy a Citi Magyarország (Citi) és a JAM pályázatot hirdetett “Vállalkozói készségfejlesztés az iskolában” témában, melynek keretein belül a 2023/24-es évi kurzuson résztvevő iskolák számítástechnikai eszközökre pályázhattak. A pályázati anyagot tartalmazó felhívás kiküldése után kevesebb mint 24 órával annyi érvényes pályázat érkezett be a szervezőkhöz, hogy a Citi által felajánlott teljes adomány; a 330 db mini PC, a 630 db számítógép monitor és a 300 db monitortartó előjegyzésbe került és ’iskolára talált’. A Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola 5db számítógépben, 10db monitorban és 10db monitortartó állványban részesült a pályázaton keresztül. Az elnyert számítástechnikai eszközöket 2023.10.18. -án juttatták el az intézmény számára. A pályázati feltételeknek megfelelően 24 diák vett részt a JAM által biztosított játékos, interaktív foglalkozáson, amelyen keresztül megismerték az alapvető gazdasági és vállalkozási fogalmakat, majd csapatokat alkotva létrehozták saját vállalkozási ötletüket, élményszerűen feldolgozva ezzel a foglalkozáson tanult üzleti tervezés, marketing és pénzügyi alapokat. A Citi Magyarországról A Citi 1985 óta kínál innovatív pénzügyi megoldásokat a magyar bankpiacon. Világszínvonalú banki termékek és szolgáltatások széles körét nyújtja közép- és nagyvállalati, multinacionális, állami szektorbeli, valamint pénzügyi intézményi ügyfeleinek, így járulva hozzá terveik megvalósításához, céljaik eléréséhez. A Junior Achievement Magyarországról A Junior Achievement Magyarország (JAM) a Junior Achievement Worldwide tagja, 1993 óta működik Magyarországon. A JA Magyarország fő célkitűzése, hogy kapcsolatot teremtsen az oktatás, valamint a hazai és nemzetközi üzleti élet sikeres szereplői között egy olyan vállalkozói élmény megszerzése által, ahol 6-24 éves fiatalok a vállalati partnerek, mentorok és pedagógusaik inspiráló közreműködésével mernek vállalkozói ötletük megvalósításába kezdeni.
Állatvédelmi délután

Harmadik alkalommal rendeztünk állatvédelmi délutánt az ARGOS Állatvédelmi Egyesülettel közösen. A négylábú vendégek mellett ismét iskolánkba érkezett Manka és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének képviselője, Császár Angelika,.

Ezúttal a rendőrség szakembereit is vendégül láttuk, valamint a Kecskeméti Vadaspark igazgatóját, Tokovics Tamást, akik szintén a felelős állattartásra hívták fel a figyelmet.

Ezen az alkalmon is vendégünk volt egy sportcsapat.

Nagy örömünkre elfogadták a meghívást a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét kosárlabdásai is, akik oklevelet is kaptak az ARGOS-tól támogatásukért.

A lánchidas diákok ezúttal is rengeteg állateledelt gyűjtöttek össze, melyet át is adtunk a ARGOS Állatvédelmi Egyesület vezetőjének, Szabó Attilának.

Az eseményt kutyasimogatás és a kosarasokkal való beszélgetés, autogramosztás zárta.

 

Lánchidasnak lenni jó!

Zánkai kalandok 2023!

Szeptember elsején izgatottan várta a 6.a és 6.b osztály, hogy nyert-e a májusban feltöltött pályázat. Néhány napon belül kiderült: NYERTÜNK!!!

Elindult a nagy készülődés. A 6.b osztályból 2 segítőkész család eljuttatta a csomagokat a táborba és vissza,  így mi kényelmesen utazhattunk a vonattal a Balaton felé.

3 élményekkel teli napot és az izgatottságtól 2 kialvatlan éjszakát töltöttünk a kék ház szobáiban. 

Sokféle programban volt részünk: voltunk cirkuszi eladáson, koncerten, hajókiránduláson egy katamaránnal, lézerharcoztunk, csapatépítő játékokat játszottunk, és végül egy DISCO-val zártuk az utolsó napot.

Végig gyönyörű, késő nyári időnk volt, és még arra is maradt lehetőség, hogy térdig belegázolhassunk a Balatonba.

Még sok hasonló programot szeretnénk. Nagyon várjuk a folytatást! 

Köszönjük a szervezést Kulmánné Simon Andrea és Bendéné Kiss Edit tanárnőknek, valamint Balogh Gábor tanár úrnak a kísérést.

Hajrá 6.a, 6.b!

Hajrá Lánchíd!

Magyar népmese napja

Hagyomány szerint iskolánk ismét megemlékezett Benedek Elek születésnapján a Magyar népmese napjáról. Az első és második évfolyam számára több epizódot vetítettünk le a Magyar népmesék sorozatból. A rabul ejtő történetek világa mindig meghatározó élményekkel gazdagítja a gyermekek érzelemvilágát, fejleszti szókincsét, képzeletét, gondolkodását, világnézetét.

Főzőverseny
Klímakonferencia 2023

Az Unicef MBA felismerve a fiatalabb generációk igényeit, „Klímahősök „ néven széles körű ismeretterjesztő és tájékoztató programot indított abból a célból, hogy a korosztályra jellemező, a fiatalok mentális egészségét is veszélyeztető, tehetetlen szorongás helyett valódi tudást, részvételi, megnyilvánulási, kapcsolódási és cselekvési lehetőséget biztosítson. A 8.c, 7.a és 6.a osztályba járó tanulóinkkal részt vettünk ezen a rendkívül sok információt adó interaktív rendezvényen 2023.10.07-én, Budapesten.

Résztvevő diákok: Gyenes Lilla 8.c, Geleta Vivien 8.c, Raffael Krisztián 8.c, Polyák Zsuzsanna 8.c, Király Petra 8.c, Borsos Klaudia 8.c, Rőfös-Horváth Ádám 8.c, Raffael Krisztián 8.c, Maros Aisa 8.c, Ujszászi Csenge 7.a és Bordás Benett 6.a.

Kisérő pedagógusok: Bordás Mária és Ujszásziné Kádár Eszter.

Kajak-kenu bemutató a Széchenyiváros Hetében

A 4.b osztály a Széchenyiváros Hete egyik programjaként megismerkedhetett a kajak-kenu sportággal. A Hírös Kecskemét Vízisport Egyesület jóvoltából kipróbálhatták a gyerekek ennek a sportnak az eszközeit és megtapasztalhatták, milyen mozgásformákkal erősítik magukat a sportolók.

Széchényiváros hete

Az UNICEF Magyar Bizottság a gyermekjogok megismerése, tisztelete és védelme érdekében figyelemfelhívó, oktató és érdekérvényesítő munkát végez Magyarországon, gyermekekkel közösen a gyermekjogok érvényesüléséért.

A Széchenyiváros Hete programsorozat részeként a Széchenyi István Közösségi Ház eseményén, 2023 szeptember 19-én vett részt a 7. b és a 8. c osztály. Kísérő pedagógusok: Bordás Mária, Cseh Márk és Szamler László.

Széchenyiváros hete - koszorúzás
  1. szeptember 18-án délelőtt, idén is megemlékezéssel és koszorúzással indult a Széchenyiváros Hete rendezvénysorozat, melyet a városrész névadója előtt az Aradi vértanúk terén elhelyezett Széchenyi István-szobornál tartottak. Hagyományosan a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola diákjai is részt vettek ezen az alkalmon.

Fotó: hiros.hu keol.hu

Széchenyiváros hete megnyitó
  1. szeptember 18-án délután, színes ünnepség keretében átadták a Széchenyi István Közösségi Házat.

Az átadási ünnepséget, mely a Széchenyiváros Hete programsorozat része, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola diákjainak mazsorett és tornász bemutatója nyitotta meg. A műsort színesítette többek között Kele Viktória a Szent-Györgyi Albert Technikum tanulójának éneke, akire, mint volt lánchidas diákra méltán büszkék vagyunk.

Fotó: hiros.hu baon.hu keol.hu

Őszi puccparádé

Iskolánk ebben a tanévben is aktív szerepet vállal a „Zöld Pötty Tanoda” elnevezésű programban. Ennek során lehetőségünk nyílik csatlakozni környezet- és állatvédelmi foglalkozásokhoz, az idősödőket támogató önkéntes munkához, valamint részt vehetünk az eseménysorozathoz kapcsolódó városi rendezvényeken, kirándulásokon.

 

Együttműködésünk első eseménye egy idősödő lakóközösségnek nyújtott segítségünk volt. Ennek során a Stádium utca és a Nyíri út által határolt közpark takarításába kapcsolódtunk be a 6. évfolyamos diákjainkkal. Munkánk nagy segítséget jelentett az időseknek az aznapi zenés délután sikeres lebonyolításához.

 Hajrá Lánchíd!

Környezet- és természetvédelem Ezer Arca

Iskolánk, a Mozgó Diák Alapítvánnyal csatlakozott a „Környezet- és természetvédelem Ezer Arca” elnevezésű programhoz. Ennek keretében 50 alsó tagozatos diákunkkal részt vehettünk a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány, a Gyenes Kertészet és a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság által hirdetett környezetvédelmi versenyen, melynek célja a lakossági környezettudatosság erősítése, a felelős magatartás kialakításában való közreműködés, a városrész virágos otthonainak gyarapítása, valamint az egészséges életmódra nevelés.

A verseny lényege az volt, hogy 50 diák kapott a Gyenes Kertészet által előnevelt csüngő petúniák közül egy-egy tövet, amit otthon szülői segítséggel, családi körben kellett elültetniük. Az ültetésről készítettek egy jó minőségű szelfit, majd a fényképpel egy like versenyen vettek részt. Az első legtöbb like-ot begyűjtő diák ajándékba kapott egy kerékpárt.

 

A 2023. évi verseny nyertese Mester Patrik Zalán 1. b osztályos tanulónk volt, aki 1230 like-ot gyűjtött.

Szeretettel Gratulálunk!

Hajrá Lánchíd!

Most Mutasd Meg! Tehetségnap a Lánchídban

Iskolánk régi hagyományát elevenítettük fel, kicsit újragondolva, a Most Mutasd Meg! tehetségnapon.

A műsorszámok során bemutatásra kerültek iskolánk tehetséggondozó műhelyeiben folyó tevékenységek valamit fellépési lehetőséget biztosítottunk olyan tehetséges diákjainknak is, akik nem iskolán belül szervezett művészeti tevékenységet folytatnak.

Idei évben új hagyományként bevezetésre került egy díj átadása, olyan volt Lánchidas felnőtt részére, aki saját szakterületén kimagasló eredményeket ért el. Ezen a napon a rádiózást kedvelők körében jól ismert hang részesült Örökös Lánchidas tagságban. Faragó Miklós a Gong rádió műsorvezetője.

Egy színpadon a Lánchidas múlt Miki személyében, közelmúlt Horváth Bence személyében és a jelen tehetségei.

Hajrá Lánchíd!

Dök nap

Az idei év DÖK napja méltó zárása volt a tanévnek. Egész napos sportprogramokkal és a  diákok által nagyon kedvelt bolhapiaccal kedveskedtünk a gyerekeknek. Idei évben támogatásként Tóth Ádám, volt lánchidas diák felfújható légvárakkal támogatta a programunkat. Emellett pedagógusainkat is megajándékozta különböző irószerekkel. A nagy év végi DÖK gyűlésen kiosztásra kerültek a díjak és megválasztottuk az év osztályait 2 .a. és felsőben a 5.b. osztályt.

Állatbarát iskola

 

„Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták.” James Herriot – angol állatorvos

Dr. Vetter Szilvia az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője adta át az „Állatbarát Általános Iskola 2023” pályázat oklevelét az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 21-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén harmadik alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.

Iskolánkban évek óta tart állatvédelmi előadásokat az Argosz Kutyaiskola és Állatvédelmi Egyesület. Kollégáink régóta elkötelezettek az állatvédelem irányába és ebben a szemléletben nevelik a gyerekeket is. Ehhez sokféle programon vettek részt a gyerekek. Megismerkedtek egy állatorvosi rendelő működésével, ellátogattunk állatkertbe és vadasparkba is. Az ehhez kapcsolódó feladatok folytatódnak a következő tanévben is, hiszen a fő célunk a szemléletformálás, hogy a gyerekek tudatos állattartók és állatvédők legyenek.

 

Tudásközpont

A Kecskeméti Digitális Tudásközpontban jártak diákjaink! Közelebbről megismerkedhettek a modern technológia vívmányaival. Kipróbálhatták a 3D nyomtatót, a VR szemüveget, számos programozható robotot (robotkar, humanoid robot, robotkutya, stb.). Közelről betekintést nyertek egy okos otthon működésébe is. Nagyon sok szuper élménnyel gazdagodtak a gyerekek. Köszönjük a lehetőséget!

FIRST LEGO

FIRST LEGO League workshopon vettek részt iskolánk robotika szakkörösei 2023. április 26-án a Katona József Gimnáziumban. Diákjaink LEGO SPIKE Essential robotokat próbálhattak ki a 60 perces foglalkozáson, majd a gimnazistáknak szóló verseny pályáját is megtekinthették.
Csapatunk nagy erőkkel készül a FIRST LEGO League Explore kihívásban való szereplésre, melyre május végén fog sor kerülni.
Hajrá Lánchíd! Hajrá Lánchíd Oroszlánjai!

Zaklajda Team Bajnokok tábora

Ösztöndíjprogramuk keretében az idén iskolánk 10 kisdiákja lehetőséget kapott, hogy térítésmentesen részese lehessen a bajnokok csapatának és BAJNOKOK lehessenek. KÖSZÖNJÜK 

„Lehet jobb hely a világ és ha valamit nagyon akarunk azt elérhetjük.“

Idén is megrendezésre kerül a gyerekek körében nagy sikert arató Bajnokok tábora a Zaklajda Team szervezésében. Rendkívül színes programjaival várja a táborozni vágyó gyerekeket. A testmozgás mellett, rengeteg olyan készségfejlesztő programmal is készülnek a szervezők, amik remekül fejlesztik a gyerekek kognitív képességeit. Többek között különféle edzések profi szakemberekkel, Airsoft, Quadozás, traktorozás, harcművészet, állatkert, jóga, kézművesfoglalkozás, modern zenei foglalkozások szerepelnek programjaik között.

MCC FIT Program

Lánchidas kaland! Az MCC FIT Program a Mathias Corvinus Collegium általános iskolás diákok számára biztosít tehetséggondozó képzést. Az általuk meghirdetett idei verseny célja egy olyan komplex, több tudományterületet felölelő tanulmányi csapatverseny megvalósítása, amely rendhagyó módon a teljes Kárpátmedencei negyedikes általános iskolás korosztályt szólítja meg. Nevezni 3+1 fős csapatban volt lehetséges, kizárólag a következő összetétellel: 3 fő negyedik osztályos diák és egy felnőtt csapatkoordinátor. A észtvevők idén: Ács Kristóf 4.c, István Bence 4.c és Golovics Áron 4.b osztályos tanulók voltak. A csapatkoordinátor Tóth Valéria a tehetséggondozó műhely vezetője, a segítő csillagász kolléga pedig Balogh Gábor volt.

A verseny témája: Űrutazás, amely a négy részfeladat irányvonalát is meghatározza.

  1. Rejtélyes építészet – űrbáziskészítés;
  2. Jövőkutatás, űrfizika – rakétakészítés;
  3.  Színház világa – jelmezkészítés;
  4. Filmkészítés rejtelmei – videókészítés.

Egy kilövő állomás készítése után az asztronauták öltöztek „szkafanderbe”, majd a rakétakilövés vette kezdetét az iskola udvarán biztonságos körülmények között. Többszöri próbálkozás után végre sikerült a kísérlet és elkészült róla a felvétel is. Továbbítottuk közös munkánkat a verseny szervezőinek, akiktől személyes dicséretet is kaptunk a remek összmunkáért! Várnak minket jövőre is!

Öröm volt a felkészülés is, a megvalósulás minden pillanata és persze a dicséretek bezsebelése is a szervezőktől!

Tóth Valéria

koordinátor

Koncerten járunk!

Május 10-én, szerdán délelőtt az iskola 5.b és 8.b osztályával bent jártunk a Hírös Agórában, ahol részt vehettünk a Kecskeméti Szimonikus Zenekar nyilvános főpróbáján.

A zenekar május 13-án, szombaton este koncertet adott, melynek műsorán filmzenék szerepeltek. Ebből hallhattunk meg néhány részletet. Többek között a Titanic, a Ben Hur,      A gladiátor és A Karib-tenger kalózai című filmek zenéjének ismert részletét élvezhettük.

Érdekes volt meghallgatni a hangszercsoportokat, a közös zenélést, megnézni élőben a színpadon egy 60 fős szimfonikus zenekart.

Hollókői Huba, a zenekar művészeti vezetője és Földi Jácint egy nyereményjátékkal is kedveskedett a hallgatóságnak: 4 belépőt sorsoltak ki a szombati koncertjükre.

Nagyon jó hangulatban telt a próba, mindenki jól érezte magát. 

Sulikézi fesztivál

Sulikézi fesztiválon járt a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola másodikos, kézilabdás csapata

Vasárnap Soltra utaztunk, hogy részt vegyünk a gyerekekkel, immár második alkalommal a kezdődobás programon, melyet a Magyar Kézilabda Szövetség hívott életre, népszerűsítve az általános iskolákban a kézilabda sportágat.

 Ismét nem csalódtunk, csupa színes akadálypályák és rengeteg játékos feladat várta a gyerekeket. Hamar birtokba is vették a srácok a labdákat és eszközöket és két óráig csak a kézilabdáé és persze a gyerekeké volt a főszerep. Műsorvezető vezette a játékokat, animátorok pedig az állomáshelyeken ismertették a szabályokat. 8 pálya – mások, mint amik  márciusban voltak – szolgálta az ismeretszerzést a labdás ügyességfejlesztést, a szabályok ismeretét és megannyi fontos dolgot, amit játékosan sajátíthattak el a gyerekek.

Mindenki nagyon jól érezte magát gyermek, felnőtt, nagyon el is fáradt, de a mosolygás és önfeledt játék mindezt elfeledtette. Azt csinálták a gyerekek, amit nagyon szeretnek, játszottak.

Jövőre folytatjuk, szuper volt!!!

Hajrá srácok, Hajrá Lánchíd!

A lelkes csapat: 

   Halász Vivien

                           Szabó Rebeka

                            Bagó Anett

                            Sárközi Martin

                            Börcsök Bence

                            Kakas Márk

      Testnevelő: Perényi Krisztián

 

                          

 

Fővárosi nagycirkusz

 A vadregényes keleti sztyeppék mondákkal és gazdag történelmi hagyományokkal átitatott, egzotikus világába kalauzolta a Fővárosi Nagycirkusz iskolánk 8. évfolyamos tanulóit. A sztyeppe illata című műsorban Türkmén, üzbég, mongol, magyar és ukrán artistaművészek elevenítették fel kulturális gyökereiket a cirkuszművészet segítségével. A műsorban autentikus zenére vágtázó lovak, hajlékony és vakmerő artisták és megannyi csoda várta a diákokat, akik nagyon élvezték az előadást.

Közlekedik a család

Egy remek játékra és nyerési lehetőségre hívjuk fel a  családok figyelmét!

Tájékoztatom, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén is meghirdette a „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedősorozatot.

A vetélkedő célja, hogy a közlekedők széles rétegeinek – gyalogos, kerékpáros, gépjárművezető, utas – figyelmét egyidejűleg ráirányítsuk a biztonságos, balesetmentes közlekedésre. Célja továbbá a szülői példamutató magatartás és a család közösségnevelő erejére való figyelemfelhívás. A versenyre nevezhet minden olyan család, ahol legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá 6-17 év közötti gyereket (gyerekeket) nevelnek. 

A vetélkedősorozat vármegyei elődöntője 2023. június 3-án 9.00-15.00 óra között Kecskeméten a Skoda Brill Márkaképviselet telephelyén (Kecskemét, Halasi út 32.) kerül megrendezésre.

Azon oktatási intézményeket, amelyekből a legtöbb család jelentkezik a vetélkedőre a Skoda Márkaképviselet értékes díjazásban részesíti.

Az első három helyezett 500.000-300.000-100.000 Ft értékű iskolaszert nyer.

A vármegyei döntő első három helyezett családja 50.000-30.000-20.000 Ft értékű ajándékutalványt vihet haza.

Az országos első helyezett családnak egy Skoda Fabia személygépkocsi a nyereménye.

Részletek, ill. jelentkezni a www.kozlekedikacsalad.hu honlapon, a kozlekedes@bacs.police.hu e-mail címen ill.2023. június 3-án 13.00 óráig a helyszínen is lehet.

A versenyre a családok 9.00-13.00 óra között kell, hogy megérkezzenek, ahol kb. másfél órás időtartamban elméleti és gyakorlati feladatokat hajtanak majd végre.

Millió lépés az iskoládért
Tavaszi Ifjúsági- és Diákfórum

Iskolánkat öt tanuló képviselte a héten megrendezésre kerülő Tavaszi Ifjúsági-és Diákfórumon, ahol a szervezők célja az ifjúsági élet fellendítése Kecskeméten, a fiatalok közti szorosabb kapcsolat kiépítése. Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtemre volt, ahol érdesebbnél érdekesebb programokon vehettek részt. Iskolánkat képviselték: Karsai Gabriella 6.a, Vámos Szófia 6.a., Gelete Vivien 7.c, Gyenes Lilla 7.c és Szabó Bence 8. b osztályos tanulók, kisérőjük Haszur Edina. Program szervezője: Dök vezetőség

Nyitnikék

A Nyitnikék Nyugdíjas Klub meghívására 2023. április 25-én a 3. c osztály Institoris Ágnes és Krajczár Hajnalka vezetésével részt vett egy kézműves foglalkozáson, ahova Szamler László is elkísért bennünket.

Nagy szeretettel fogadtak bennünket. A gyerekek az ott lévő nyugdíjasok segítségével anyák napi hűtőmágnest készítettek. Nagyon örültek a lehetőségnek, szívesen dolgoztak a csillogó, sokszínű anyagokkal és remek munkát végeztek. A foglalkozás végén készült közös fotó is a jó hangulatot bizonyította.

Legközelebb a gyereknapra vagyunk hivatalosak, amikor finom sütit fogunk készíteni a nyugdíjas klubtagokkal. A gyerekek természetesen örömmel és köszönettel elfogadták az ajánlatot.

Mozdulj ovis díjátadó

A „Mozdulj ovis” rajzpályázat díjátadó ünnepségét 2023. április 1-jén, szombaton 11 órakor tartottuk a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában. A díjakat Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere adta át a gyerekeknek.

A rajzpályázat témája: „Mit jelent számodra a felelős állattartás?” A pályázók pedig nagycsoportos óvodás gyermekek voltak, akik egyénileg, vagy csapatban neveztek a versenyre.

Gratulálunk a nyerteseknek!

https://keol.hu/kecskemet-bacs/mozdulj-ovis-rajzpalyazat-dijatado-a-lanchid-utcai-sport-altalanos-iskolaban?fbclid=IwAR1ccgDWw1ofEjKFiohRVdtxrfVs40Tyq7CP9BafdqSTrdc6TJXSYGHpmYw

Tavaszi-Húsvéti vásár

Nagyon sikeresen végződött a tavaszi szünet előtt megrendezésére kerülő vásár melyen az osztályok szebbnél szebb saját készítésű tárgyakkal, díszekkel készültek. Sok olyan terméket is meg lehetett vásárolni, ami újrahasznosított alapanyagokból készült. Az osztályok ezzel a bevétellel hozzájárultak az osztálykirándulásaik költségeihez.

Köszönjük mindenkinek a részvételt.

 

DÖK vezetők: Bordás Mária és Novák Anikó

KVPL döntő

Két csapattal a legjobbak között!

  Az idei tanévben 28. alkalommal hirdették meg a Kecskemét Város Polgára Leszek városi hon- és helyismereti versenyt, hogy diákjaink, a város leendő, felelős polgárai megismerjék Kecskemét több százéves múltját, a múlt ma is megtalálható emlékeit és a város jelenét.

   Az idei év  mottójához  híven: „Kecskeméti csillagok” témakörben kutatott, munkálkodott a felhívásra jelentkező két lánchidas csapatunk. A három írásos forduló eredménye alapján kerültünk legjobbak közé mindkét csapatunkkal a döntőbe. 2023. március 31-én a Béke Általános Iskolában megrendezett utolsó forduló sokféle ismeretet kívánt meg a tanulóinktól: a város híres személyeinek ismeretétől a bolygóközi túra állomásait bemutató maketten át a főtéri szólások és közmondások értelmezéséig. A lexikális tudás mellett csapataink kreativitására és együttműködésére is szükség volt, amikor Háry János egy újabb, általunk kitalált kalandját adták elő dramatikus formában.

  Lánchat csapatunk ötödik, Lánchét csaptunk negyedik helyezést ért el! Hajrá Lánchíd!

                                                                                                  Vinkóné Lakatos Rita

                                                                                                       felkészítő tanár

 

Lánchét csapat: Gyenes Lilla (7. c), Geleta Vivien (7. c), Arató Alex (7. c), Rőfös-Horváth Ádám (7. c)

Lánchat csapat: Halász Tamás (5. b), Garbacz Hanna (6. b), Nemes Nóra (5. b), Varga Johanna (7. a)

Kerékpár program

Iskolánk diákjai családtagjaikkal rendszeresen bekapcsolódnak a városrész civil szervezetei által hirdetett, az egészséges életmód, a gyermek- és ifjúsági sport támogatására szervezett programokba.

 

Ezúttal a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság és a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány közös szervezésében megtartott kerékpáros programon vettünk részt.

 

A programon résztvevő, a felhívásban leírtakat teljesítőknek felajánlott kerékpár sorsolását  2023. január 13. napján tartották iskolánkban. 

 

A szerencsés nyertes KOCSIS BENETT 2. C osztályos tanulónk lett, aki szüleivel és testvéreivel teljesítette a program kihívását.

 

Gratulálunk és sok-sok vidám, sportos élményt kívánunk!

A víz világnapja

A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban.
Igen, Neked is!

A mai napon iskolánk is egy különleges figyelemfelhívást választott. Mindenki kék pólót vett fel és az iskolaudvaron egy vízcsepp formát kialakítva közösen, egy képet készítettünk. Ezzel is szeretnénk hangsúlyozni, hogy milyen fontos az összefogás, lételemünk, a „víz” iránt.

Cselekedeteid, bármilyen aprók is, segíthetnek a világon!

Március 15. megemlékezés

Felemelő érzés volt 3 év után újra együtt ünnepelni legnagyobb nemzeti ünnepünket.

Március 15. alkalmából maradandó élményben részesítették iskolánk diákjait és pedagógusait a 7. évfolyam tanulói, a mazsorett csoport, valamint a 4.a és 4.b osztály .

Köszönjük a felkészítést kollégáinknak: Vinkóné Lakatos Rita, Sántha Erika, Kiss Zsuzsanna, Novák Anikó, Kovács János

„A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.”

Kossuth Lajos

Tavaszi ökokert

Az első tavaszi napsütés alkalmával az 5. a osztályos tanulóinkkal kerti munkát végeztünk az iskola ökokertjében. A talaj megmunkálása után, amelyben földigiliszták is a segítségünkre voltak, különböző kerti magokat veteményeztünk. Többek között: borsó, retek, újhagyma, sárgarépa, fehérrépa, snidling.

Magaságyásunkban a szépen virágzó árvácskákat is kigazoltuk, ahol már megjelentek az első méhek, rovarhotelünk lakói.

„Going Green in Sport” –  „Irány a Zöld”

Iskolánk, évek óta aktív résztvevője ennek a kihívásnak, idén is csatlakoztunk az Európai Diáksport Napja programjához, ami nemcsak arra kínált lehetőséget, hogy a diákjainkat aktivitásra ösztönözzük, hanem arra is, hogy népszerűsítsük körükben az egészséges, mozgásban gazdag életmódot.

 Ebben a kihívásban Európa számos iskolája és diákja vett részt, aminek idén a fókusztémája a „Going Green in Sport” –  „Irány a Zöld volt.

 Sajnos az időjárás nem adott lehetőséget arra, hogy kint a szabadban, a zöldben mozogjanak gyermekeink, de ez nem jelentett akadályt az örömnek, mókának, a feladatoknak, amiből sokat a környezettudatosság a fenntarthatóság, az újrahasznosítás gondolatára fűztünk fel.  Mindezt azzal a céllal tettük, hogy gyakorlati példákat találjunk arra, hogy az iskolákban fenntartható, zöld sportesemények valósuljanak meg. A sportági mozgások mellett, atlétika, kézilabda, judo, torna, floorball, a gyerekek játékos mozgásformában „fát ültettek, szelektíven gyűjtötték a hulladékot, válogathatták az egészséges és egészségtelen élelmiszereket”.

Virtuálisan felfedezték az iskolánk körüli olyan területeket, amik sportmozgásra alkalmasak, kipróbálták a ploggingot, ami nem más, mint a környezetbarát kocogás, futás  közben jelképesen szemetet gyűjtöttek.

Úgy a tanulóink, mint kollégáink nagyon jól érezték magukat ezen a neves napon, újra elmondhatjuk, hogy Lánchidasnak lenni jó!!!!!

Hajrá Lánchíd!

„Made in Lánchídia”

A Mozgó Diák Alapítvány 2023. március 4-én 18 órai kezdettel jótékonysági bált rendez.

Helyszín: Kecskemét, Hírös Rendezvényház.

Jegyeket az osztályfőnököknél, elővételben lehet vásárolni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Csavarjuk fel együtt a szőnyeget!

Parasport nap

Lélekemelő hangulatban telt a 2023. február 24-i, pénteki nap a Lánchídban.

Lélekmozgató programon vettek részt az iskola tanulói, melyet a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége szervezett meg a Magyar Parasport Napja alkalmából. Az eseményhez kapcsolódott a Vakok Állami Intézete is. Így nem csak a parasportágakat ismerhették meg és próbálhatták ki a gyerekek, de 2 labrador vakvezető kutyás érzékenyítő foglalkozásban is részesülhettek.

Pingpong

Iskolánk elsős tanulói heti egyszer testnevelés óra keretében pingpongoktatáson vesznek részt. A pingpongozás nem csak nagyszerű kikapcsolódást nyújt, hanem számos fejlesztő hatása is van. Hozzájárul a motorikus képességek megfelelő ütemben történő fejlődéséhez, segíti a koordinációt, és az egyensúlyérzéket.

A pingpongoktatók egy szuper programra hívták meg tanulóinkat a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Térbe. Itt megnéztek egy asztalitenisz bemutatót, megcsodálhatták az adogatógépet, majd a legügyesebbek megmérethették magukat a sportágban. Pingpongütővel és labdával különféle ügyességi feladatokat hajtottak végre. A szervezők a program végén minden kis lurkóra gondoltak, hiszen a versenyzők és a szurkolók is hasznos ajándékokkal térhettek haza.

PÉNZ7, a pénzügyi tudatosság hete

 

Március 6 – 11-ig rendezték meg országosan a pénzügyi tudatosság hetét. A mi iskolánk is évek óta bekapcsolódik a rendezvénybe.

Sok színes és érdekes dologgal ismerkedtek meg a kicsik és a nagyok.

Hogyan takarékoskodjunk? Mi a családi bevétel? Hogyan lehet a kiadásokat csökkenteni? Mi a pénz szerepe? Milyen adatok vannak a bankkártyán? Mire kell vigyázni, ha van saját bankkártyánk? Bankjegyek és higiénia ?

Fontos, hogy a gyerekek minél kisebb korban ismerkedjenek meg pénzügyi dolgokkal, hogy már tizenévesen tudatosan gazdálkodjanak a zsebpénzükkel.

Néhány kép az elmúlt hétről….m dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Becsületfutás

Iskolánk tanulói szép számmal részt vettek a Yours Truly Finn kezdeményezésű nemzetközi futáson, melynek vasárnap reggel a Széchenyiváros adott otthont. A rendezvény célja a közös sportoláson túl a futás népszerűsítése. A baráti futófesztivál nagyon jó hangulatban telt, az időjárás is kegyes volt.  Az elégetett kalóriát pótolni lehetett zsíros kenyérrel és péksüteménnyel, illetve meleg teát is lehetett inni.

„Mindannyian egyformák vagyunk, csak kicsit másképp” országos rajzpályázat

A Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából, december 3-án az idei évben is megrendezésre került a Veni Vidi Vici Alapítvány érzékenyítő rajzpályázata az ország alsó tagozatos kisiskolásainak részére. A pályázatnak két fő célja van: toleránsabbá tenni a jövő generációját, illetve érzékenyíteni a jelen felnőttjeit, a feltétel nélküli elfogadást hirdető gyermekrajzok segítségével.

Az immár ötödik alkalommal megrendezett Mindannyian egyformák vagyunk, csak kicsit másképp nevű érzékenyítő rajzpályázatra 363 szebbnél szebb alkotás érkezett be. A neves szakemberekből álló zsűri nehéz döntések árán végül kiválasztotta azokat a pályázatokat, amelyek dobogós helyezéssel vagy különdíjjal lettek méltatva.

Az 1-2. osztályosok között rajz kategóriában Suvalic Aleksia 1. a osztályos tanuló III. helyezést ért el. Nyereménye oklevél és könyvcsomag volt.

Gratulálunk Aleksia!

Hajrá Lánchíd!

Machács Anita Mirella osztályfőnök

Adventi mesés teadélután a könyvtárban

Advent az eljövetel, a várakozás időszaka karácsony előtt. Ezt a várakozást szerettük volna még meghittebbé, még hangulatosabbá tenni egy kis mesés teadélutánnal a könyvtárban. Az iskola 2. évfolyamos tanulói vettek részt ezen a foglalkozáson. Hallhattak egy mesét Petiről, a türelmetlen kisfiúról, aki nem győzte kivárni a karácsonyt. Ezután elbeszélgettünk arról, kinek milyen színek, ízek és illatok jutnak eszébe a karácsonyról, közben pedig meleg teát kortyolgattunk.

 A következő meglepetéshez lekapcsoltuk a villanyokat és a régi időket visszacsempésztük egy diavetítés keretében. A gyerekek ámulattal figyelték és hallgatták az így levetített mesét. A mesedélután nagyon jó hangulatban telt. Reméljük, kicsit megállítottuk az időt és az adventi várakozást még szebbét tettük. A foglalkozást Vadásziné Redenczki Anita, iskolai könyvtáros tartotta.

Hétmérföldes csizmával a könyvtárban

Iskolánk 3. és 4. évfolyamos tanulói november hónapban a mesék birodalmába látogattak egy iskolai projekt keretében. A tanórai foglalkozások és projektműsor mellett könyvtári foglalkozáson is részt vettek.

Először egy gondolattérképet állítottunk össze a mesék és népmesék tudnivalóiról, közben átismételtük mi mindent tudunk már a mesékről, azok jellemzőiről. Ezután egy rövid bábelőadást láthattak. Majd a gyereknek kellett egy-egy mesét előadniuk úgy, hogy a mese szereplőit, díszleteit maguknak kellett elkészítni, valamint ők voltak az előadás rendezői is. Nagyon összetett és izgalmas feladatot kaptak, amelyet minden osztály nagy lelkesedéssel fogadott. Öröm volt látni, hogy a csapatok milyen szépen tudtak együtt dolgozni, és milyen komolyan vették a feladatukat.

Minden egyes előadás egyedi és nagyon ötletes volt. Nagyon élvezték a bábkészítést és a mesék előadását. Foglalkozást vezette: Vadásziné Redenczki Anita könyvtáros

Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás…

A mai napon megérkezett a Lánchídba a fehérszakállú a gyermekek nagy örömére. Ajándékokkal teli puttonnyal lepte meg a gyermekeket.

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

317164586_494521326076611_181958800447498437_n_optimized
Márton napi és Adventi vásár a Lánchídban!

Nagyon nagy örömünkre megrendezésre került a várva várt  Adventi vásár. A részt vevő osztályok szebbnél szebb kézműves pórtékákkal várták vásárlóikat és ami még nagy szívügyünk, hogy Ökoiskola révén rengeteg olyan alkotás is vásárolható volt, melyek újrahasznosított alapanyagokból készültek. Köszönjük szépen a szülőknek és a gyermekeknek!

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

315949578_1096131774402961_7906032426982145122_n_optimized
Vendégünk volt Szvitacs Alexa paralimpikon 🙂

Nagyon nagy örömünkre megrendezésre került a várva várt  Adventi vásár. A részt vevő osztályok szebbnél szebb kézműves pórtékákkal várták vásárlóikat és ami még nagy szívügyünk, hogy Ökoiskola révén rengeteg olyan alkotás is vásárolható volt, melyek újrahasznosított alapanyagokból készültek. Köszönjük szépen a szülőknek és a gyermekeknek!

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

Irodalom a zene szárnyán!

Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész és Kéménczy Antal zeneszerző, zongorista, zenei vezető rendhagyó irodalom órát tartott a 6.a osztály tanulóinak. A művészek a gyerekekkel közösen a ritmus, a rímek segítségével verseket zenésítettek meg zongorakísérettel. Nagyon kreatívan, több zenei stílust felölelve közös tapssal, énekléssel elevenítették fel az opera, musical és operett műfaját. A zenei stílusok között rap műfaját sem hagyták ki. Egy igazán hangulatos, vidám élményben lehettet részük tanulóinknak, aki nagyon élvezték az irodalom órát.

Köszönjük szépen a lehetőséget!

Irodalom a zene szárnyán!

Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész és Kéménczy Antal zeneszerző, zongorista, zenei vezető rendhagyó irodalom órát tartott a 6.a osztály tanulóinak. A művészek a gyerekekkel közösen a ritmus, a rímek segítségével verseket zenésítettek meg zongorakísérettel. Nagyon kreatívan, több zenei stílust felölelve közös tapssal, énekléssel elevenítették fel az opera, musical és operett műfaját. A zenei stílusok között rap műfaját sem hagyták ki. Egy igazán hangulatos, vidám élményben lehettet részük tanulóinknak, aki nagyon élvezték az irodalom órát.

Köszönjük szépen a lehetőséget!

Látogatás a Vadaskertben

A népszerű Vadaskert vendégül látta iskolánk kilenc osztályát. Először körbesétáltuk a parkot, megcsodáltuk a tigriseket, majmokat, kecskéket, madarakat, majd az örvös medvék és a makákók látványetetését nézhettünk meg. Eztán a gyerekek répával kínálták a csacsikat, őzeket, akik nagyon mohón ropogtatták a csemegét.

A hűvös idő ellenére még egy kis játszóterezés is belefért ebbe a remek programba. Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a lehetőséget és a tartalmas délelőttöt: az 1, 2. és 3. évfolyam tanulói.

img_6084r_optimized
Scroll to Top