Ökoiskola 2020-2021 tanév

Szülők részére:

Versenyek

Lánchíd a médiában

Sajtómegjelenés

Egészségnap 2020

Múlt hét csütörtöki napja méltán mondható különlegesnek, melyet teljes mértékben az egészség jegyében töltöttünk el. Ez a mostani vírusos helyzetben igazán fontos. Különleges volt diákjaink és pedagógusaink számára is. Felelevenítettük, hogy mely gyümölcsök és zöldségek azok, melyek nélkülözhetetlenek étkezésünkből, hiszen számos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. Az alsó tagozatos tanulók apró kis kezei szorgosan dolgoztak, hogy elkészüljön az iskolánk saját zöldség-gyümölcs piaca, ahol minden olyan termék megtalálható, amit jó, ha étkezésünk során fogyasztunk. Sok mindent meg is tanultak ezekről Pl.: hol terem és mely évszakban.

Felső tagozatosaink sem tétlenkedtek, hiszen egy igazán különleges társasjátékot készítettek el, melynek középpontjában nem a pénz állt, hanem az egészség. Így újra értelmezték a Gazdálkodj okosan társasjátékot, mint Gazdálkodj az egészségeddel játék. Nagyon szuper alkotások születtek, melyek teljesen jól beleillenek a 2020-as évünkbe, bizony vannak a Covid19 vírusra vonatkozó szabályok is a játékban. Voltak más egyéb feladatok is, mint a nyelvészeti, biológiai és informatikai vonatkozású feladatok, természetesen az egészség jegyében.

Minden egyes tanuló megtervezte saját maszkját, nagyon kreatív alkotások születtek.

Környezetünk tisztasága is hozzátartozik az egészséghez, így szó volt a hulladékgyűjtésről, annak módjairól.

És a legfontosabb, amit tehettünk az egészségünk jegyében, az a lelki egészségünk ápolása, hiszen közösen alkottunk, az itt dolgozók minden tagja tevékenyen részt vett ezen a napon és nagyon vidáman töltöttük el 2020 Egészségnapját a Lánchíd Iskolában!

E-lomi felhívás

Alapítványunk, a Mozgó Diák Alapítvány támogatóival közösen, 2021. március 1. és 5. között részt vesz az eLOMI elektronikai hulladékgyűjtő akcióban. Az említett napokon bárki ingyenesen leadhatja régóta kerülgetett működésképtelen elektromos és elektronikai készülékeit a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Planetárium mögötti udvarán.

Országos 6. hely a Herman Ottó természetismereti versenyen

A nagy múltra tekintő Herman Ottó tesztverseny természetismeret tárgyból, sok más versenyhez hasonlóan, ebben a tanévben az online térbe kényszerült. Az áprilisi iskolai fordulót követően a legjobb teljesítményt nyújtó diákot hívták meg az országos döntőre. Idén Tóth Ivett 6.a osztályos tanuló képviselte iskolánkat.

A döntőt hosszú évtizedek óra a Budapesti Műszaki Egyetem patinás főépületében rendezik meg, de most ez is interneten keresztül zajlott május 29-én, amikor is Ivett a népes mezőnyben 6. helyezést ért el.

Gratulálunk neki és felkészítőjének, Szerezla Petronella tanárnőnek!

HAJRÁ LÁNCHÍD!

Hétmérföldes csizmával a mesék birodalmában

Izgalmas projekt munkában vettek részt a 3-4. évfolyamos gyerekek még karácsony előtt. Elmerülhettek a mesék világában 3 héten át. A pedagógusok izgalmas – a mesékhez kapcsolódó feladatokkal színesítették a tanórákat. Volt közöttük internetes gyűjtés, szómagyarázat-keresés, meseírás, keresztrejtvény készítés, királylány ruhájának tervezése, matematika órákon pedig a meseszámokkal is dolgozhattak. A gyerekek nagy izgalommal fogtak a munkához, ami játszva tanította őket.

A 3 hét végén pedig egy lenyűgöző kiállítás keretében mutathatták be mi mindent tanultak, miket készítettek.

Környezetünk Ezer Képen

hulladékcsökkentés otthon

  Európai Hulladék-csökkentési Hét – Magyarországi Programsorozat

 Mozgó Diák Alapítvány az Európai Hulladék-csökkentési Hét – Magyarországi Programsorozat felhívásához csatlakozóan online fotó(selfie) akciót hirdet, ReSelfie címmel, melynek célja a háztartásban keletkező hulladék mennyiségének csökkentése, a szelektív hulladékgyűjtés jógyakorlatainak bemutatása.

Vegyél részt Te is környezetvédelmi selfie akciónkban és legyen a Tied a sportos ajándékok egyike. Ehhez nem kell mást tenned, mint lőni egy, az alább felsorolt témák valamelyikét bemutató selfie-t és elküldeni az okoprojektmozgodiak@gmail.com e-mail címre.

Választható témák:

  1. a házban és házkörül az újrahasznosított alapanyagok felhasználásával készített, vagy az eredetitől eltérő funkciójában újrahasznált tárgyak, használati eszközök bemutatása;
  2. ami számodra felesleges, az másnak hasznos lehet, adományozz, cserélj vagy add el mielőtt kidobnád;
  3. otthoni környezetben alkalmazott, családi szelektív hulladékgyűjtési praktikák, mindennapi gyakorlatban alkalmazott módszerek bemutatása;
  4. a környezettudatos vásárlás = kevesebb hulladék témakörben, a hétköznapi vásárlások során alkalmazott módszerek, mint például: írjunk bevásárlólistát, vigyünk magunkkal bevásárlótáskát, válasszunk nagyobb kiszerelésű és kevésbé csomagolt terméket, ha csak tehetjük vásároljunk helyi terméket és részesítsük előnyben az újrahasználható csomagolást.

Akciónkra beküldhető minden olyan fotó, fotó montázs vagy kollázs, melyek az otthoni hulladékcsökkentési praktikákat, mindennapi gyakorlatban alkalmazott tevékenységeket örökítenek meg. Ez lehet például szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, környezettudatos vásárlás vagy éppen az újrahasználat.
A képek készülhetnek bármilyen fotózásra alkalmas eszközzel, a téma és az üzenet a lényeg nem a kép művészi kidolgozottsága. A file formátuma JPEG vagy JPG legyen.

Selfie beküldhető a felhívásunk megjelenésétől számítva,

  1. november 29. éjfélig

 Sorsolás: 2020. december 3. csütörtök

A megoldás Veled kezdődik!

Kedves Szülők és Diákok!

Nagyon szépen köszönjük az ajándékokat, melyet rászoruló gyermekek részére gyűjtöttünk a Mosolymanók SegítsVelem program szervezésében. Összesen 124 csomag gyűlt össze, így ennyi gyermek arcára tudunk mosolyt csalni karácsony ünnepén.

Áldott Békés Karácsonyt kívánunk!

Már iskolás vagyok

A Móra Könyvkiadó „Kreatív olvasmányfeldolgozás” címen pályázatot írt ki. A pályázat célja, hogy a NAT által előírt olvasmányok feldolgozásához változatos feladatokból álló gyűjteményt hozzanak létre, melyet egységes formában ingyenesen elérhetővé tennének pedagógusok számára weboldaluk edukációs felületén.

Erre a pályázatra készült el, Janikovszky Éva Már iskolás vagyok című könyvéhez egy társasjáték, Vadásziné Redenczki Anita iskolai könyvtárosunk által. Izgalommal várjuk a pályázat eredményét.

A játék célja, hogy a gyerekek, akár egyénileg játsszák, akár csoportosan, eljussanak az óvodától az iskoláig, miközben feladatokat oldanak meg, amelyek megoldásához szükséges, hogy ismerjék a történetet. Olyan szabályokat tanulnak és erősítenek meg játék közben, amelyek az iskolai életben nagyon fontosak. A jól elvégzett feladatokért piros pontokat tudnak gyűjteni, ami eldönti a játék végén, hogy ki lesz a győztes. A játék szinte teljesen újrahasznosított anyagokból készült, így a környezettudatosságot is erősíthetjük a gyerekekben.

A társasjátékot csoportos formában iskolánk 2.b osztályos tanulói próbálták ki olvasásórán, akik nagyon lelkesen játszottak, miközben felelevenítették  a történetet.

Mosolymanók – felhívás

Kedves Szülők!

Ez egy szép hagyomány nálunk, és a lelkünknek is felüdülés, ha tudjuk, hogy egy társunkkal megoszthatjuk azt, amiből nekünk talán több jutott….ezzel szebbé téve egy másik család ünnepét. A SegítsVelem Mosolymanók akciója során gyűjtést szervezünk rászoruló gyermekek részére, hogy szebbé tegyük számukra az ünnepet.

Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban? 

  1. december 9-ig tölts meg egy cipősdobozt mindenféle finomsággal, és olyan játékokkal melyeket már nem használsz, de jó állapotban vannak.

Széchenyivárosi kiskert

ÖKOISKOLA! Iskolánk több éve birtokosa ennek a címnek, melyre nagyon büszkék vagyunk. Soha nem volt ennyire időszerű a gyerekeket már kisiskolás koruktól a környezettudatosságra nevelni. Minden évben hagyományosan több kezdeményezést is megvalósítunk ennek érdekében iskolánkban. Ilyenek például az Ökonap, a Szelektív hulladékgyűjtés, a „Te szedd!” iskola környékének megtisztítása, fa-virágültetés. Ez a csoport bővült tavalyi évben, egy saját magas művelésű kiskert gondozásával.  Ezen a terülteten hagyományos kerti növényeket termesztünk, többek között zöldborsót, paprikát, paradicsomot, sárgarépát. Mindig nagy öröm a termények betakarítása.

Scroll to Top