Ökoiskola 2022-2023 tanév

Szülők részére:

Versenyek

Lánchíd a médiában

Sajtómegjelenés

Ötödikesek az ÖKO kertben

Ebben a tanévben az 5. a osztályosok gondozzák az ÖKO kertet. A fényképek az őszi munkálatokon készültek. Építettek rovar hotelt, kialakították az ágyásokat, ültettek évelő növényeket és  előkészítették a talajt a tavaszi vetésre

Márton napi és Adventi vásár a Lánchídban!

Nagyon nagy örömünkre megrendezésre került a várva várt  Adventi vásár. A részt vevő osztályok szebbnél szebb kézműves pórtékákkal várták vásárlóikat és ami még nagy szívügyünk, hogy Ökoiskola révén rengeteg olyan alkotás is vásárolható volt, melyek újrahasznosított alapanyagokból készültek. Köszönjük szépen a szülőknek és a gyermekeknek!

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

Izgalmas, sportos, kutyás délután a Lánchídban

Ismét vendégünk volt Szabó Attila, az Argos Állatvédelmi Egyesület elnöke, akit elkísértek a Kecskeméti TE labdarúgó csapatának futballistái, Varga Bence, Szalai Gábor és Nagy Krisztián.

Kivételes esemény volt ez számunkra, mert Szabó Attila és Szalai Gábor is „lánchidas” volt egykor.

Ezen a napon új hagyományt indítottunk és ennek jegyében mindketten örökös lánchidas tagságot kaptak.

Köszönjük, hogy itt voltatok, várunk vissza, mert Lánchidasnak lenni jó!

HAJRÁ LÁNCHÍD!

Projektzáró a 2. évfolyamon

Iskolánkban – immár hagyományként – az ősz, a második évfolyamosok számára évek óta a „Barátunk a természet” projekt jegyében telik. Célunk, hogy a diákok örömmel vegyenek részt a munkafolyamatokban, ismereteik bővüljenek, és közben élményekkel gazdagodjanak. Mindhárom osztály egyéni és közös produkcióval is készült, melyben megjelent a gyermekek kapcsolata a természet értékeivel, szépségeivel. A nyitóképben a testnevelés tagozatos osztály tornászlányai mutatták be a négy évszak körforgását gimnasztikus mozdulataikon keresztül. A 2. a osztályosok az eső vidám hangulatát verssel, hangszerekkel kísért dallal és az esőtáncon keresztül jelenítették meg. A 2. b drámatagozatos osztály tanulói egy komoly, szép témájú  bemutatóval készültek Nagypál Mária vezetésével, Mese a szeretetről címmel. A 2. c szintén drámatagozatos osztály,  ugyancsak Maresz néni irányításával a magyar népmesék egyik jól ismert történetét, A kis gömböcöt játszotta el finom humorral fűszerezve. A színvonalas és sokszínű előadás a közönség tetszését is elnyerte, nagy tapssal fejezték ki elismerésüket. A projekt megvalósítása során gyönyörű alkotások születtek, melyeket színes kiállítás keretében mutattunk be iskolánk aulájában.

Felkészítő pedagógusok: Nagypál Mária drámatanár, Kócsó Ilona, Kálmán-Borzák Nikolett, Sántha Erika, Molnár Anikó, Domokos-Faragó Ágnes, Dr. Bankné Lázár Valéria, Fazekas Rita és Répás Andrea.

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

YOURS TRULY (Becsület futás) NEMZETKÖZI FUTÁS 2023

A IUSTITIA Egyesület minden év január utolsó vasárnapján segíti a futókat a Yours Truly alkalmából, idén a Széchenyiváros ad otthont a futásnak.

A Yours Truly Finn kezdeményezésű nemzetközi futás az év leghidegebb időszakában országszerte, január és február utolsó vasárnapján. Ebből az alkalommal iskolánk is képviselteti magát. Pedagógus – diák – szülő (családtag), bárki futhat, tetszőleges távot kell teljesíteni.

A résztvevő Lánchidasokat Ujszásziné Kádár Eszter és Botka Annamária tanárnők várják 8:00 és 8:15 között a Szent-Györgyi Technikum előtti parkolóban, egy Lánchidas táblát feltartva, így könnyen megtalálhatóak lesznek. 

A pedagógusoknál fel tudnak iratkozni a tanulók, a feliratkozás alapján minden résztvevő egy db ötöst kap testnevelésből. Az osztályonkénti arányos részvétel beleszámít az osztályok közötti éves pontversenybe is.

A futók – lehetőség szerint – legfelső rétegnek a lánchidas pólót vegyék fel.

A mi rajtunk 8.30-kor lesz (2023. január 29. vasárnap),

Helyszín: Kecskemét, Nyíri út 73.  (Szent-Györgyi Albert Technikum)

Becsület futás eredmény

skolánk tanulói szép számmal részt vettek a Yours Truly Finn kezdeményezésű nemzetközi futáson, melynek vasárnap reggel a Széchenyiváros adott otthont. A rendezvény célja a közös sportoláson túl a futás népszerűsítése. A baráti futófesztivál nagyon jó hangulatban telt, az időjárás is kegyes volt.  Az elégetett kalóriát pótolni lehetett zsíros kenyérrel és péksüteménnyel, illetve meleg teát is lehetett inni.

Fát ültettek az első osztályosok

Évek óta hagyomány, hogy az első osztályos kis diákjaink fát ültetnek az iskola köré. Idén sem volt ez másként. A három első osztály maradandó emléket hagyott szeptember 8-án  az iskola udvarán, hogy  hűvös árnyékos lombja alatt megpihenhessenek majd.  Igazán nagy élményben lehetett részük, mert ezzel ők is hozzájárultak a zöldebb környezetért. Erre az eseményre biztosan évekig emlékezni fognak! „Ültess fát! Hogyha mást nem, lombot ád. Árnyékában megpihenhetsz, Gondot ő visel rád!” (Jókai Mór) Holló Ágnes tanító

„Hétmérföldes csizmával a mesék birodalmában”- projekt 3. évfolyam

A meséknek fontos szerepe van életünkben. Manapság sajnos egyre kevesebb idő jut a mesélésre. Ezért is tartjuk fontosnak az évente megrendezett projektünket, melynek során a gyerekek mindennapjait átszövi a MESE.

Először 2010-ben került sor a Hétmérföldes csizmával a mesék birodalmában című projekt megvalósítására. Idén immár hetedik alkalommal húztuk fel csizmát és indultunk nagy izgalommal ebbe a birodalomba különféle színes és érdekes feladatlapok csoport- és egyéni munkában való megoldásával, daltanulással, változatos kézműves alkotásokkal, mesedramatizálással, verstanulással, mesemondó versennyel és könyvtári foglalkozással.

A gyerekek nagyon élvezték a feladatokat, miközben sok új fogalommal, ismerettel bővült tudásuk, fejlődtek társas kapcsolataik is.

A projektet hagyományosan az osztályok alkotásaiból nyílt kiállítással és előadói estjükkel zártuk 2022. nov. 24-én, melyre nagyon sok vendég volt kíváncsi. A paravánokon 2 héten keresztül megcsodálhatjuk a gyerekek kreativitását, kézügyességét, míg az előadáson komoly színészi munkákat láthattunk.

A műsort a 3.b osztályosok szavalata és egyéni mesélője nyitotta meg. Majd a 3.a osztály Beatrix királyné tráfája címmel adott elő egy mozgalmas mesét. Ezután a 3.c osztály Az aranyszőrű bárány című vidám jelenete következett, és végül a 3.b osztály zárta a sort A só című hangulatos mesével.

Az estet a három osztály közös dalával koronáztuk meg.

Felkészítő tanárok: Gömöriné Csősz Adrienn, Kovrig-Szabó Ivett, Házi Erzsébet, Nagy Dorina, Institoris Ágnes, Krájczár Hajnalka és Nagypál Mária, akinek külön köszönetünket fejezzük ki lelkes munkájáért!

LÁNCHIDASNAK LENNI JÓ!

Kerékpár program

Iskolánk diákjai családtagjaikkal rendszeresen bekapcsolódnak a városrész civil szervezetei által hirdetett, az egészséges életmód, a gyermek- és ifjúsági sport támogatására szervezett programokba.

Ezúttal a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság és a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány közös szervezésében megtartott kerékpáros programon vettünk részt.

A programon résztvevő, a felhívásban leírtakat teljesítőknek felajánlott kerékpár sorsolását  2023. január 13. napján tartották iskolánkban. 

A szerencsés nyertes KOCSIS BENETT 2. C osztályos tanulónk lett, aki szüleivel és testvéreivel teljesítette a program kihívását.

Gratulálunk és sok-sok vidám, sportos élményt kívánunk!

HÉTMÉRFÖLDES CSIZMÁVAL A MESÉK BIRODALMÁBAN – 4. évfolyam őszi projektje

Mindenki tudja, milyen fontos szerepe van a gyerekek életében a meséknek. A történetekben megbújó problémák, feszültségek segítenek a gyerekeknek megismerni és megoldani az életben is előforduló akadályokat. A jó mese leköti a gyerekek figyelmét, szórakoztat, a jóra tanít.

November elejétől 3 héten át foglalkoztunk a mesékkel, becsempészve őket a matematika, magyar és rajzórákba. A gyerekek keze alól csodás alkotások kerültek ki. Dobozból várakat építettek, királynőt festettek tojástartóra és kövekre is. Királyi kincsesládák tallérjait számolták, a király titkos parancsát fejtették meg, sárkányokat készítettek és meseíróként is megmutathatták magukat Különféle technikákat próbáltak ki nem csak a kreatív alkotások készítése közben, hanem a tantárgyi órákon is. Csoportban és páros munkában is folytak a mesefeldolgozó órák. Nagy tetszést aratott Vadásziné Anita néni könyvtári foglalkozása ebben a témában. Az elkészült alkotásokból kiállítás nyílt, amit a kedves szülők is megtekinthettek a projektzáró esten, amikor a 4. évfolyamos osztályok egy-egy előadást mutattak be  a szüleiknek az iskola pedagógusainak.

A 4.a osztály Farkastanya című előadása  – amely egy furfangos állatmese, nagy sikert aratott a nézők körében. A 4. b osztály előadásának középpontjában a Lúdas Matyi mesét tekinthették meg. A gyerekek ludakkal kapcsolatos versekkel, énekekkel és furulyaszóval tették még vidámabbá az előadást. A 4.c osztály diákjai A juhász leánya című mesét dolgozták fel, egy csipet humorral fűszerezve, zenés táncos formában.

A 4. évfolyamon a gyerekek a Művészeti Iskola keretében tánc-, mazsorett- és dráma oktatásban részesülnek.

Az osztályokat felkészítette: Szilyné Berka Monika, Gombosné Rapcsányi Györgyike – 4.a, Gódor Andrea, Gáspárné Ocskai Márta – 4.b és Tóth Valéria, Novák Anikó – 4.c.

Külön köszönet illeti a  Művészeti Iskola tanárát – Nagypál Máriát, aki hozzájárult az előadás sikeréhez.

Tisztelt Szülők!

Megérkezdtek a sulizsákok, szeptember 23-án kerülnek kiosztásra, ekkor viszik haza a gyerekek.

Mi az a sulizsák?

Iskolánk ebben a tanévben bekapcsolódott a Sulizsák- Ruhagyűjtés az iskolának elnevezésű programhoz.

E program keretein belül ruhagyűjtési nap kerül megrendezésre az iskolánkban, ahová a tanulók behozhatják az otthon és a környezetükben már nem használt, a program előírásainak megfelelő ruhákat, kiegészítőket, cipőket.

A gyűjtés menete a következő:

  1. Azok a gyerekek, ahol a szülők beleegyeznek hazaviszik a suli által kiosztott zsákokat, amibe a ruhákat kell beletenni.( Szeptember 22-ke körül.)
  2. Gyűjtsék össze az előírásoknak megfelelő darabokat:
  • Ami elfogadható: újrahordható női, férfi és gyerek ruhadarabok, összepárosított cipők, kézitáskák, sapkák, sálak, kalapok, fehérnemű, zokni, lepedő, függöny, törölköző, pizsama.
  • Ami nem elfogadható: paplan, takaró, párna, szőnyeg, fürdőszobai szőnyeg, szakadt, lyukas, koszos és nedves ruhadarabok, munkaruházat, textildarabok, anyagok, nem kész ruhák.
  • Kérjük a Kedves Szükőket, hogy az előírásokra fokozottan ügyeljenek!
  1. Hozzák vissza az iskolába a portára a megtelt zsákokat október 17 és 20-ka között. Hamarabb ne, mert nem tudjuk, hol tárolni. Fontos, hogy október 20-ka után, már nem áll módunkba ruhazsákot visszavenni, mert addigra elszállítják azokat!
  2. Amennyiben nem elég a zsák, 50-60 literes fekete szemetes zsákba gyűjtsék a többi ruhát, azt is elfogadjuk.

Az iskola Diákönkormányzata a leadott súlynak megfelelő összeget megkapja a Szülők által teljesített támogatásként, amit előre is köszönünk!

Gyűjtsünk és segítsük együtt a textil újrahasználatot és textil újrahasznosítást!

Látogatás a Vadaskertben

A népszerű Vadaskert vendégül látta iskolánk kilenc osztályát.

Először körbesétáltuk a parkot, megcsodáltuk a tigriseket, majmokat, kecskéket, madarakat,

majd az örvös medvék és a makákók látványetetését nézhettünk meg.

Eztán a gyerekek répával kínálták a csacsikat, őzeket, akik nagyon mohón ropogtatták a csemegét.

A hűvös idő ellenére még egy kis játszóterezés is belefért ebbe a remek programba.

Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a lehetőséget és a tartalmas délelőttöt: az 1, 2. és 3. évfolyam tanulói.

Erdők, mezők hívogató bálja

A  Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája által meghirdetett a  „Velünk élŐ a természet – Erdők, mezők hívogató bálja” című képzőművészeti pályázatán iskolánk két tanulója is dobogós helyezést ért el.

Varga Kitti 3. c osztályos tanuló első helyezett lett, felkészítő tanára Tóth Valéria.

Farkas Izabella 4.b osztályos tanuló a képzeletbeli dobogó 3. fokára állhatott fel, felkészítő tanára Házi Erzsébet.

A gyerekek az oklevélen kívül könyvutalványt is kaptak hangulatos munkáikért.

Gratulálunk, hajrá Lánchíd!

Scroll to Top